Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Annossalaattirasioiden sauman vahvuuden mittausmenetelmän kehittäminen

Koskinen, Janette (2018)

Avaa tiedosto
Koskinen_Janette.pdf (1.475Mt)
Lataukset: 


Koskinen, Janette
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060112004
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli löytää Apetit Ruoka Oy:lle toimiva menetelmä annossalaattirasioiden sauman vahvuuden mittaamiseen. Menetelmällä tuli pystyä mittaamaan sitä voimaa tai painetta, jolla muovisen rasian kanneksi saumattu muovikalvo aukeaa. Kehitettävän menetelmän tuli olla sellainen, että sitä voitaisiin käyttää jatkossa tuotantolaitoksella osana sisäistä laadunvalvontaa, joten tarkoituksena oli myös miettiä, millainen ratkaisu soveltuisi tuotantolaitoksen tiloihin.

Työssä tutkittiin yleisesti käytettyjä elintarvikepakkausten testausmenetelmiä ja niiden soveltuvuutta salaattirasioiden sauman vahvuuden mittaamiseen. Menetelmien joukosta valittiin testattavaksi yrityksen toiveiden mukaisesti puristustesti. Menetelmän luotettavuutta tutkittiin pitämällä kaikki kontrolloitavat muuttujat vakioina. Puristustesti tehtiin painamalla rasian kansikalvoa hydrauliprässin mäntään kiinnitetyllä puulevyllä. Sauman pettämiseen tarvittavaa voimaa mitattiin mäntään kiinnitetyllä voima-anturilla.

Mittauksia suoritettaessa havaittiin, että kalvon irtoamiseen tarvittava voima tällä menetelmällä oli niin suuri, että osa voimasta taivutti rasian suureunoja ja seinämiä sekä venytti kalvoa. Johtopäätöksenä tässä työssä selvisi, että puristusmenetelmä ei mittaakaan sauman vahvuutta.

Vaikka menetelmää ei voitu käyttää sauman vahvuuden mittaamiseen, sillä voitiin mitata sitä voimaa, jonka rasia kesti joko taipumatta tai sauman pettämättä. Käsikäyttöisellä pumpulla puristuksen etenemistä ei saatu vakioitua tarpeeksi ja standardimittausepävarmuudeksi tuli lopulta 14,5 %. Myös näytteiden välillä havaittiin eroja, vaikka ne oletettiin samoiksi. Pääteltiin, että sähkökäyttöisellä prässillä tai vastaavalla puristustestejä voitaisiin suorittaa pienemmällä vaihtelulla.

Tämä työ toimi esiselvityksenä puristusmenetelmän sopivuudesta osaksi salaattirasioiden laadunvalvontaa. Työssä saatiin myös selvitettyä hyvin sauman vahvuuteen vaikuttavia suunnittelu- ja häiriömuuttujia esimerkiksi mahdollista ajoparametrien optimoinnin suunnittelua varten.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste