Selvitys kiertotalouden mittaristosta: näkökulmana ruoka-alan pienyrittäjän toiminta
Nyman, Helen (2018)
Nyman, Helen
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060312159
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060312159
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli tehdä kirjallisuusselvitys kiertotalouden mittareista ruoka-alalla. Työhön lisättiin myös case-esittely Tuusulassa sijaitsevasta Kinuskilla-kahvilasta, jonka toiminnassa kiertotalouden periaatteita käytetään. Kirjallisuusselvityksen lisäksi tavoitteena oli löytää sellaisia kiertotalouden mittareita, joita voidaan hyödyntää kahvilan toiminnassa. Case-esittelyä varten haastateltiin Kinuskilla-kahvilan omistajaa, yrittäjä Malla Tuuri-Sarinkoa.
Kiertotalous on toimintamalli, jossa irrotetaan talouskasvun riippuvuus luonnonvarojen kulutuksesta pitämällä raaka-aineita ja materiaaleja talouden kierrossa mahdollisimman pitkään. Näin pyritään minimoimaan syntyvien jätteiden määrää ja säästämään luonnonvaroja. Kiertotalouden mittareita voidaan käyttää päätöksentekovälineinä suunnittelijoille, yritysten sisäisissä selvityksissä, hankintaosastojen päätöksissä tai yritysten arvioinneissa. Mittareiden määrä on vielä rajallinen, sillä haasteina ovat tiedon puute ja kiertotalouden moniulotteisuus. Kehitetyillä ja kehitteillä olevilla mittareilla pyritään kuvaamaan kiertotalouden eri näkökulmia kuten luonnonvarojen käyttöä, resurssitehokkuutta, materiaalikiertoja, kulutustottumuksia sekä liiketoimintaa.
Insinöörityön tuloksena tehtiin katsaus kiertotalouteen ja sen mittareihin elintarvikealan näkökulmasta. Kinuskilla-kahvilan toiminnassa kiertotalous näkyy ruokalistojen suunnittelussa, raaka-aineiden käytössä sekä yhteistyönä muiden paikallisten yritysten kanssa. Insinöörityön pohjalta tehtiin ehdotuksia siitä, miten kiertotaloutta voitaisiin entisestään lisätä kahvilassa sekä millaisilla mittareilla sitä voitaisiin mitata. Kiertotaloutta voidaan lisätä esimerkiksi hyödyntämällä ylijäänyttä ruokaa paremmin, korvaamalla pahviset kakkulaatikot kestävämmällä vaihtoehdolla ja kasvattamalla yritysyhteistyötä.
Työn haasteena oli tiedon löytäminen ja sen soveltaminen kahvilan toimintaan, sillä kiertotalous on toimintamallina uusi ja mittareita on kehitetty vasta isommassa mittakaavassa. Jotta saataisiin enemmän kahvilaa hyödyttäviä mittareita, on kehitystyötä vielä jatkettava.
Kiertotalous on toimintamalli, jossa irrotetaan talouskasvun riippuvuus luonnonvarojen kulutuksesta pitämällä raaka-aineita ja materiaaleja talouden kierrossa mahdollisimman pitkään. Näin pyritään minimoimaan syntyvien jätteiden määrää ja säästämään luonnonvaroja. Kiertotalouden mittareita voidaan käyttää päätöksentekovälineinä suunnittelijoille, yritysten sisäisissä selvityksissä, hankintaosastojen päätöksissä tai yritysten arvioinneissa. Mittareiden määrä on vielä rajallinen, sillä haasteina ovat tiedon puute ja kiertotalouden moniulotteisuus. Kehitetyillä ja kehitteillä olevilla mittareilla pyritään kuvaamaan kiertotalouden eri näkökulmia kuten luonnonvarojen käyttöä, resurssitehokkuutta, materiaalikiertoja, kulutustottumuksia sekä liiketoimintaa.
Insinöörityön tuloksena tehtiin katsaus kiertotalouteen ja sen mittareihin elintarvikealan näkökulmasta. Kinuskilla-kahvilan toiminnassa kiertotalous näkyy ruokalistojen suunnittelussa, raaka-aineiden käytössä sekä yhteistyönä muiden paikallisten yritysten kanssa. Insinöörityön pohjalta tehtiin ehdotuksia siitä, miten kiertotaloutta voitaisiin entisestään lisätä kahvilassa sekä millaisilla mittareilla sitä voitaisiin mitata. Kiertotaloutta voidaan lisätä esimerkiksi hyödyntämällä ylijäänyttä ruokaa paremmin, korvaamalla pahviset kakkulaatikot kestävämmällä vaihtoehdolla ja kasvattamalla yritysyhteistyötä.
Työn haasteena oli tiedon löytäminen ja sen soveltaminen kahvilan toimintaan, sillä kiertotalous on toimintamallina uusi ja mittareita on kehitetty vasta isommassa mittakaavassa. Jotta saataisiin enemmän kahvilaa hyödyttäviä mittareita, on kehitystyötä vielä jatkettava.