Tarjoilulasikon rakenteen ja ilmanvaihdon kehittäminen sekä kylmäaineen vaihto
Lindfors, Anna (2018)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Lindfors, Anna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018082414637
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018082414637
Tiivistelmä
Työssä tutkittiin tarjoilulasikon rakennetta ja ilmanvaihtoa. Pyrkimyksenä oli poistaa turhat työvaiheet ja turhat osat, jouduttaa työnkulkua sekä lisätä työergonomiaa.
Kaikki korjaukset menivät suoraan tuotantoon, joten ne suoritettiin yhteistyössä tuotannon kanssa. Osa ongelmista saatiin ratkaistua nopeasti ja otettua heti käyttöön, mutta osan saralla jouduttiin suorittamaan tarkempia testejä ja luomaan vaihtoehtoja ennen toimivimman ratkaisun löytämistä.
Pääasiassa työ on suoritettu haastattelu- ja kokeiluperiaatteita hyväksi käyttäen. Tuotannontyöntekijöillä on useamman vuoden kokemus tarjoilulasikon valmistuksesta, ja tätä tieto-taitoa hyödynnettiin kehitysprojektin aikana.
Tarjoilulasikon rakenteen kehittämisen lisäksi työssä tutustuttiin R290-kylmäaineen käyttöönoton vaateisiin ja huomioitaviin seikkoihin. Tarjoilulasikossa on tällä hetkellä käytössä R404A, mutta ympäristöllisten haittavaikutusten takia sen käyttö ollaan kieltämässä laillisesti ja tehdas on sen myötä siirtymässä ympäristöystävällisemmän R290:n käyttöön. R290:n käyttöönotto ja testaukset ovat vielä kesken, joten tässä työssä keskityttiin enemmän kylmäaineen vaatimuksiin ja huomioitaviin asioihin suunnittelussa käytännön toimivuuden sijasta.
Työstä saatujen tulosten perusteella luotiin kokonaiskuva ja toimintasuunnitelma, kuinka työtä lähdetään viemään eteenpäin ja arvioitiin kannattavinta vaihtoehtoa.
Kaikki korjaukset menivät suoraan tuotantoon, joten ne suoritettiin yhteistyössä tuotannon kanssa. Osa ongelmista saatiin ratkaistua nopeasti ja otettua heti käyttöön, mutta osan saralla jouduttiin suorittamaan tarkempia testejä ja luomaan vaihtoehtoja ennen toimivimman ratkaisun löytämistä.
Pääasiassa työ on suoritettu haastattelu- ja kokeiluperiaatteita hyväksi käyttäen. Tuotannontyöntekijöillä on useamman vuoden kokemus tarjoilulasikon valmistuksesta, ja tätä tieto-taitoa hyödynnettiin kehitysprojektin aikana.
Tarjoilulasikon rakenteen kehittämisen lisäksi työssä tutustuttiin R290-kylmäaineen käyttöönoton vaateisiin ja huomioitaviin seikkoihin. Tarjoilulasikossa on tällä hetkellä käytössä R404A, mutta ympäristöllisten haittavaikutusten takia sen käyttö ollaan kieltämässä laillisesti ja tehdas on sen myötä siirtymässä ympäristöystävällisemmän R290:n käyttöön. R290:n käyttöönotto ja testaukset ovat vielä kesken, joten tässä työssä keskityttiin enemmän kylmäaineen vaatimuksiin ja huomioitaviin asioihin suunnittelussa käytännön toimivuuden sijasta.
Työstä saatujen tulosten perusteella luotiin kokonaiskuva ja toimintasuunnitelma, kuinka työtä lähdetään viemään eteenpäin ja arvioitiin kannattavinta vaihtoehtoa.