Krumpin MCC paahtomallin NIR-kalibraation kehitys
Hannunen, Katriina (2018)
Hannunen, Katriina
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092415344
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092415344
Tiivistelmä
Tämän insinöörityö tehtiin Fazer Makeiset Oy:lle. Insinöörityössä oli tavoitteena luoda kalibraatiosuora NIRS DS2500 -mittauslaitteelle. Kalibraatiosuora kehitettiin, jotta voitaisiin mitata krumppi-massan paahtomallista L-arvo. L-arvo ilmaisee mitattavan näytteen vaaleuden tai tummuuden lukuarvona. Mittaus soveltuu MCC-valmistuksen, maitosuklaakrumpin laadun varmistamiseen. Kalibraatiomallia tullaan soveltamaan uusiin spektritietoihin, jotta voitaisiin ennustaa näytteen L-arvo. Lisäksi NIR-mittauslaitteen kalibraation teknisestä suorituksesta tehtiin ohjeistus laboratoriohenkilökunnalle.
Työssä mitattiin krumppi-näytteistä Minolta-kromametrillä referenssi eli L-arvo sekä sitä vastaavat spektrit NIR-mittauslaitteella. Mittauksia tehtiin ali-, tavoite- ja ylipaahtonäytteistä. Ali- ja tavoitepaahtonäytteitä otettiin MCC-valmistuksesta. Pilot-laitteistolla valmistettiin krumppi-massaa, jotta saatiin myös ylipaahtonäytteitä.
Saaduista mittaustuloksista laskettiin WinISI-kalibrointiohjelmistolla tunnusluvut ja graafiset kuvat kalibraatiosuorille. Tunnuslukuja ja kuvia analysoitiin ja vertailtiin keskenään ja näiden perusteella validoitiin paras kalibraatiosuora krumppi-paahtomallin L-arvon mittausta varten.
MCC-valmistuksen tavoitepaahtonäytteiden mittaustuloksia voidaan lisätä kalibraatiosuoraan, jotta sitä saadaan päivitettyä. Pilot-laitteistolla kannattaa tehdä lisänäytteitä kalibraatiosuoraa varten, jotta näytteitä asettuisi suoralle mahdollisimman tasaisesti ja saataisiin vakaampi suora.
Työssä mitattiin krumppi-näytteistä Minolta-kromametrillä referenssi eli L-arvo sekä sitä vastaavat spektrit NIR-mittauslaitteella. Mittauksia tehtiin ali-, tavoite- ja ylipaahtonäytteistä. Ali- ja tavoitepaahtonäytteitä otettiin MCC-valmistuksesta. Pilot-laitteistolla valmistettiin krumppi-massaa, jotta saatiin myös ylipaahtonäytteitä.
Saaduista mittaustuloksista laskettiin WinISI-kalibrointiohjelmistolla tunnusluvut ja graafiset kuvat kalibraatiosuorille. Tunnuslukuja ja kuvia analysoitiin ja vertailtiin keskenään ja näiden perusteella validoitiin paras kalibraatiosuora krumppi-paahtomallin L-arvon mittausta varten.
MCC-valmistuksen tavoitepaahtonäytteiden mittaustuloksia voidaan lisätä kalibraatiosuoraan, jotta sitä saadaan päivitettyä. Pilot-laitteistolla kannattaa tehdä lisänäytteitä kalibraatiosuoraa varten, jotta näytteitä asettuisi suoralle mahdollisimman tasaisesti ja saataisiin vakaampi suora.