Kasvispihvin tuotekehitysprojekti
Heinonen, Ronja (2018)
Heinonen, Ronja
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018100515727
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018100515727
Tiivistelmä
Insinöörityön tarkoituksena oli kehittää uusi Lagerblad Foods Oy:n valikoimiin sopiva kasvistuote suurkeittiöasiakkaille. Lagerblad Foods Oy on Helsingissä sijaitseva elintarviketehdas, joka valmistaa enimmäkseen pakastettuja suurkeittiötuotteita. Työn toteuttamisen tärkeimpinä reunaehtoina olivat kehitettävän tuotteen vegetaarisuus sekä sen soveltuvuus tuotantoon. Tuotekehitys aloitettiin kotikeittiössä, jonka jälkeen se jatkui yhdessä yrityksen tuotekehitysjohtajan ja tuotekehittäjän kanssa yrityksen koekeittiössä. Koekeittiötestausten jälkeen suoritettiin vielä tuotantomittakaavan kokeet.
Kasvistuotteeksi valittiin pihvi, jonka pääraaka-aineet ovat kukkakaali ja punaiset linssit. Kehitetyn tuotteen kypsennystapa on valurautapannulla paistaminen. Kuten muutkin yrityksen vastaavat tuotteet, myös kukkakaali-linssipihvi jäähdytetään nopeasti, pakastetaan ja pakataan suurkeittiöpakkauksiin. Koekeittiötesteistä siirtyminen tuotantomittakaavan testeihin oli ensin haastavaa, mutta saatiin onnistumaan lisäämällä reseptiin kolmas sidosaine, maissitärkkelys, kahden erilaisen riisijauhon lisäksi. Aluksi kukkakaali-linssipihvi oli liian hauras eikä pysynyt kasassa tuotannon puolella paistettaessa, mutta lopulta tuotteen rakenne saatiin tuotantoon soveltuvaksi.
Kukkakaali-linssipihvin reseptiin lisätty maissitärkkelys muutti tuotteen suutuntuman taikinamaiseksi, mutta ei vaikuttanut sen makuun. Pihvin rakenne saattaa olla osan kuluttajien mielestä epätavanomainen, mikä vaikuttaa myös kokonaismielipiteeseen tuotteesta. Pinnasta saatiin halutunlainen rapea paistamalla vähäisessä rypsiöljyssä. Rapea pinta ja pehmeä sisus ovat tasapainossa keskenään. Valmis tuote soveltuu lounastuotteeksi ravintoloihin, joissa sitä ei kypsennetä tai pidetä lämpimänä höyryn avulla. Muutoin pihvi sitoo itseensä nestettä, eikä pysy koossa. Tämä ratkeaa ohjeistamalla mahdollisia asiakkaita oikean kypsennystavan suhteen.
Kasvistuotteeksi valittiin pihvi, jonka pääraaka-aineet ovat kukkakaali ja punaiset linssit. Kehitetyn tuotteen kypsennystapa on valurautapannulla paistaminen. Kuten muutkin yrityksen vastaavat tuotteet, myös kukkakaali-linssipihvi jäähdytetään nopeasti, pakastetaan ja pakataan suurkeittiöpakkauksiin. Koekeittiötesteistä siirtyminen tuotantomittakaavan testeihin oli ensin haastavaa, mutta saatiin onnistumaan lisäämällä reseptiin kolmas sidosaine, maissitärkkelys, kahden erilaisen riisijauhon lisäksi. Aluksi kukkakaali-linssipihvi oli liian hauras eikä pysynyt kasassa tuotannon puolella paistettaessa, mutta lopulta tuotteen rakenne saatiin tuotantoon soveltuvaksi.
Kukkakaali-linssipihvin reseptiin lisätty maissitärkkelys muutti tuotteen suutuntuman taikinamaiseksi, mutta ei vaikuttanut sen makuun. Pihvin rakenne saattaa olla osan kuluttajien mielestä epätavanomainen, mikä vaikuttaa myös kokonaismielipiteeseen tuotteesta. Pinnasta saatiin halutunlainen rapea paistamalla vähäisessä rypsiöljyssä. Rapea pinta ja pehmeä sisus ovat tasapainossa keskenään. Valmis tuote soveltuu lounastuotteeksi ravintoloihin, joissa sitä ei kypsennetä tai pidetä lämpimänä höyryn avulla. Muutoin pihvi sitoo itseensä nestettä, eikä pysy koossa. Tämä ratkeaa ohjeistamalla mahdollisia asiakkaita oikean kypsennystavan suhteen.