dc.contributor.author | Selenius, Mikko | |
dc.date.accessioned | 2018-11-26T06:42:07Z | |
dc.date.available | 2018-11-26T06:42:07Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-2018112418019 | |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/154932 | |
dc.description.abstract | Opinnäytetyön tarkoituksena oli osoittaa, että kasvava lihankulutus tulee saada pysäytetyksi ja selvittää, olisiko hyönteisruuasta varteenotettavaksi korvaajaksi perinteisille proteiininlähteille. Teoriaosassa aiheeseen paneuduttiin kirjallisuutta sekä sähköisiä lähteitä, kuten aiempia tutkimuksia ja opinnäytetöitä hyödyntäen. Tutkimusosan tarkoituksena oli kartoittaa, olisivatko suomalaiset valmiita korvaamaan ruokavaliossaan perinteisiä proteiininlähteitä hyönteisillä, mitkä asiat vaikuttavat ostopäätökseen, millaisia hyönteisruokatuotteita kuluttajat haluaisivat kauppoihin ja sitä, miten kuluttajien mielestä voitaisiin edistää hyönteisruuan näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, millä keinoilla hyönteisruuan suosiota saadaan lisättyä ja kuinka perinteisiä proteiininlähteitä saataisiin tuotekehityksen kautta vähitellen korvattua hyönteisruualla.
Tutkimusta varten laadittiin kyselylomake, jonka avulla vastauksia kerättiin sekä Internetissä että paperilomakkeella. Havaintoyksiköiden määrä kyselytutkimuksessa oli 100 kappaletta. Kyselytutkimukseen vastanneista lihansyöjistä 74% oli valmis korvaamaan lihansyöntiään osittain hyönteisravinnolla. Kasvissyöjistä ja vegaaneista puolestaan 45% oli valmis hyväksymään hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Kyselytutkimukseen vastanneista suurin osa piti ruuan makua tärkeimpänä ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä ja hieman yllättäen ruuan terveellisyyttä pidettiin hintaa tärkeämpänä elintarvikkeen ominaisuutena, mikä viittaa siihen, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan terveellisemmästä ruuasta. Kyselytutkimuksessa kävi myös ilmi, että kuluttajista valtaosa hyväksyisi hyönteiset ravinnokseen mieluummin jauhetussa muodossa kuin kokonaisina. Vastaajilla oli myös runsaasti ehdotuksia, millaisia hyönteiselintarvikkeita he kauppoihin toivoisivat. Tuote-ehdotuksia löytyi niin lihansukuisista tuotteista, leipätuotteista, leivoksista, kuivaelintarvikkeista, eineksistä, välipaloista, makeista kuin snackseistäkin. Myös kokonaisia hyönteisiä toivottiin. Kyselyyn vastanneilla oli myös runsaasti näkemyksiä siitä, kuinka hyönteisruuan näkyvyyttä ja tunnettavuutta voitaisiin edistää. Eniten tarpeellisiksi toimenpiteiksi nähtiin aktiivinen ja pitkäjänteinen kuluttajavalistus sekä maistatukset.
Hyönteisravintoon liittyy runsaasti etuja verrattuna perinteiseen lihantuotantoon. Tutkimuksen perusteella kuluttajat ovat pääosin valmiita ottamaan hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Hyönteisruuan omaksuminen osaksi suomalaista ruokavaliota vie kuitenkin aikaa ja vaatii pitkäjänteistä kuluttajavalistusta. Hyönteisten laajamittainen hyödyntäminen ravintona vaatii myös hyönteisten teollisen massatuotannon kehitystä sekä elintarvikealan yritysten ennakkoluulotonta hyönteisruokatuotantoon mukaan lähtemistä. | fi |
dc.description.abstract | The purpose of this thesis was to prove that increasing meat consumption should be stopped. The purpose was also to clarify whether the insect food could be a potential alternative to traditional protein sources. The purpose of the empirical part was to clarify if the Finns are ready to substitute insects for traditional protein sources, what affects purchasing decisions, what kinds of insect food products consumers would like and how customers think that coverage and awareness of insect food could be promoted. The objective of this thesis was to gather information with a questionnaire about how to increase the popularity of insect food and how to substitute insect food for traditional protein sources step by step with the help of product development.
The results of the study suggest that the most of the respondents of the survey were ready to take insect food as part of their diet to some extent. The results also suggest that most of the consumers would accept insects in the food rather in the ground form than whole. The most necessary measures to promote coverage and awareness of insect food were seen active and persevering consumer information and tastings.
The findings of the study indicate that adopting insect food in the Finnsʼ diet takes a long time because Finns are not accustomed to insect food. Moreover, the large-scale invocation of insects as food requires the development of industrial insect mass production and the food businesses open-mindedly coming along into insect food production. | en |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Tampereen ammattikorkeakoulu | |
dc.rights | All rights reserved | |
dc.title | Hyönteisruuan merkitys suomalaisten ravintotottumusten uudistamisessa ja keinoja suosion lisäämiseen | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/97435 | |
dc.organization | Tampereen ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.ysa | suomalaiset | |
dc.subject.ysa | ruokavaliot | |
dc.subject.ysa | proteiinit | |
dc.subject.ysa | hyönteiset | |
dc.subject.ysa | hyönteisruoka | |
dc.subject.ysa | ruokatottumukset | |
dc.contributor.organization | Tampereen ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.keyword | vaihtoehtoiset proteiininlähteet | |
dc.subject.keyword | hyönteisravinto | |
dc.subject.keyword | ravintotottumukset | |
dc.subject.keyword | ravitsemuskäyttäytyminen | |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | |
dc.subject.discipline | Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma | |