Elämystarjoilijan perehdyttäminen Ravintola Nilissä
Virtanen, Siiri (2018)
Virtanen, Siiri
Lapin ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112918951
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112918951
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja on rovaniemeläinen elämysravintola, Ravintola Nili. Kehittämistehtävänä on salityöntekijän perehdytys ravintolan tapojen mukaiseen, elämykselliseen tarjoiluun ja työskentelyyn. Perehdyttämisen lisäksi ravintolan esineistöön laadittiin tarinamanuaali tukemaan elämystekijää perehdytyksessä.
Opinnäytetyössä käytettiin tutkimusmenetelminä osallistuvaa ja passiivista havainnointia, haastatteluja ja toiminnallisen perehdytyspäiväkirjan menetelmänä ennakoivaa skenaariotyöskentelyä ja osallistavaa havainnointia. Perehdytettävien lähtökohdat, valmis ammatillinen osaaminen ja ajankäyttö olivat suurimmat haasteet kehittämistyössä, kun viiden askeleen perehdytysmenetelmän ja elämyskolmion yhdistelmää oli sovellettava perehdyttämisessä kaikkia osapuolia palvelevalla tavalla.
Perehdytyksen tehokkuuden ja elämysfaktorin luomiseksi tärkeintä perehdytyksessä ja työnopastuksessa kehittämistyön perusteella on kärsivällisyys, perehdytettävän osaamisen mukaan eteneminen sekä suunnitelmallisuus. Työssä perehdytettiin kaksi ammatillisesti eri lähtökohdista tulevaa työntekijää. Perehdytyksestä ja työnopastuksesta pidettiin viikon ajan päiväkirjaa. Päiväkirjassa asetettiin päivittäin perehdytettäväkohtaiset tavoitteet, joiden avulla perehdyttäjä kehittää omaa osaamistaan, kuvattiin päivän toteutus sekä vastattiin päivän oppimistavoitteiden toteutumiseen arvioinnein. Päiväkirjanpitoviikon jälkeen tehtiin viikosta yhteenveto.
Tuloksena perehdyttämisen ja työnopastuksen jälkeen on, että pidemmän aikaa kansainvälisestikin ravintola-alalla työskennelleen perehdyttäminen elämyksellisyyteen jatkuu edelleen. Ravintola-alalla kokemattomampi harjoittelija eteni perehdytyksessä ripeämmin ja sisäisti perehdytetyt asiat niin, että hänelle halutaan tehdä osa-aikainen työsopimus. Ravintola Nili otti tarinamanuaalin heti käyttöönsä, ja tarkoituksena on hyödyntää toimivaa viiden askeleen menetelmän ja elämyskolmion yhdistämistä perehdytyksessä myös tulevaisuudessa.
Opinnäytetyössä käytettiin tutkimusmenetelminä osallistuvaa ja passiivista havainnointia, haastatteluja ja toiminnallisen perehdytyspäiväkirjan menetelmänä ennakoivaa skenaariotyöskentelyä ja osallistavaa havainnointia. Perehdytettävien lähtökohdat, valmis ammatillinen osaaminen ja ajankäyttö olivat suurimmat haasteet kehittämistyössä, kun viiden askeleen perehdytysmenetelmän ja elämyskolmion yhdistelmää oli sovellettava perehdyttämisessä kaikkia osapuolia palvelevalla tavalla.
Perehdytyksen tehokkuuden ja elämysfaktorin luomiseksi tärkeintä perehdytyksessä ja työnopastuksessa kehittämistyön perusteella on kärsivällisyys, perehdytettävän osaamisen mukaan eteneminen sekä suunnitelmallisuus. Työssä perehdytettiin kaksi ammatillisesti eri lähtökohdista tulevaa työntekijää. Perehdytyksestä ja työnopastuksesta pidettiin viikon ajan päiväkirjaa. Päiväkirjassa asetettiin päivittäin perehdytettäväkohtaiset tavoitteet, joiden avulla perehdyttäjä kehittää omaa osaamistaan, kuvattiin päivän toteutus sekä vastattiin päivän oppimistavoitteiden toteutumiseen arvioinnein. Päiväkirjanpitoviikon jälkeen tehtiin viikosta yhteenveto.
Tuloksena perehdyttämisen ja työnopastuksen jälkeen on, että pidemmän aikaa kansainvälisestikin ravintola-alalla työskennelleen perehdyttäminen elämyksellisyyteen jatkuu edelleen. Ravintola-alalla kokemattomampi harjoittelija eteni perehdytyksessä ripeämmin ja sisäisti perehdytetyt asiat niin, että hänelle halutaan tehdä osa-aikainen työsopimus. Ravintola Nili otti tarinamanuaalin heti käyttöönsä, ja tarkoituksena on hyödyntää toimivaa viiden askeleen menetelmän ja elämyskolmion yhdistämistä perehdytyksessä myös tulevaisuudessa.