Hevin saapuvatavaran lämpötilanhallinnan kehittäminen
Tegegne, Kasahun (2018)
Tegegne, Kasahun
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018113019297
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018113019297
Tiivistelmä
Toimivalla kylmäketjulla on merkittävä rooli hedelmien ja vihannesten eli hevi-tuotteiden oikealla lämpötila-alueella varastoimisen, kuljettamisen, biologisten hajoamisprosessien hidastamisen sekä tuoreen ja laadukkaan tuotteen kuluttajille asti toimittamisen kannalta. Insinöörityön tarkoituksena oli tutkia ”X” yrityksen hedelmä- ja vihanneskuljetusten lämpötilanhallintaa. Yrityksessä oli tarvetta kuvata hevin saapuvan tavaran lämpötilan hallinnan nykytila pääpainona tekninen seuranta, johon sisältyy menettelyt, järjestelmät, laajuus ja ongelmat.
Työ aloitettiin kahden viikon perehdytyksellä hevin vastaanotossa. Toiminnan tutustumisjaksolla tarkasteltiin laadunvalvonnan, lämpötilamittauksien, raportoinnin ja pakkausmerkintöjen liittyviä asioita. Perehdytys auttoi ymmärtämään kylmäketjun- ja lämpötilahallinnan kokonaisuutta. Työssä selvitettiin hevi-tuotteiden laadun- ja pilaantumisen vaikuttavia tekijöitä sekä havaittavissa olevia ongelmia. Työn lopussa esitetään kehityskohteiden perustella toimenpidesuosituksia.
Tutkimuksen perusteella kylmäketjun tehokkuutta ja lämpötilahallinnan seurantavälineistä saatavaa informaatiota ei käytetä riittävästi toiminnan parantamiseen toimitusketjussa. Laadun ylläpito edellyttää toimenpiteitä jokaiselta toimitusketjun osa-alueelta. Tarvittaessa koulutusta ja ohjeistusta lisättävä. Hankinnan ja toimittajan viestintä sekä laajempi neuvottelu logistisista asioista vaikuttaa myös huomattavasti kylmäketjun toimivuuteen ja lämpötilahallinnan parantamiseen.
Työ aloitettiin kahden viikon perehdytyksellä hevin vastaanotossa. Toiminnan tutustumisjaksolla tarkasteltiin laadunvalvonnan, lämpötilamittauksien, raportoinnin ja pakkausmerkintöjen liittyviä asioita. Perehdytys auttoi ymmärtämään kylmäketjun- ja lämpötilahallinnan kokonaisuutta. Työssä selvitettiin hevi-tuotteiden laadun- ja pilaantumisen vaikuttavia tekijöitä sekä havaittavissa olevia ongelmia. Työn lopussa esitetään kehityskohteiden perustella toimenpidesuosituksia.
Tutkimuksen perusteella kylmäketjun tehokkuutta ja lämpötilahallinnan seurantavälineistä saatavaa informaatiota ei käytetä riittävästi toiminnan parantamiseen toimitusketjussa. Laadun ylläpito edellyttää toimenpiteitä jokaiselta toimitusketjun osa-alueelta. Tarvittaessa koulutusta ja ohjeistusta lisättävä. Hankinnan ja toimittajan viestintä sekä laajempi neuvottelu logistisista asioista vaikuttaa myös huomattavasti kylmäketjun toimivuuteen ja lämpötilahallinnan parantamiseen.