Kasviperäisten proteiinien hyödyt verrattuna eläinperäisiin proteiineihin
Hissa, Emilia (2018)
Hissa, Emilia
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120420022
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120420022
Tiivistelmä
Työ on tehty Muotoilukeskus Muovalle. Muovaa kiinnosti tietää eläin- ja kasviperäisten proteiinien eroista ruokavaliossa, niiden terveysvaikutuksista ja ihmisten mielikuvista niistä. Muovaa kiinnosti myös globaalit haasteet, jotka vaikuttavat väistämättä ruokavalintoihin tulevaisuudessa. Työ toteutettiin kirjallisuustutkimuksella ja haastatteluilla. Kirjallisuustutkimuksen mukaan voidaan todeta kasviperäisellä ravinnolla olevan paljon sellaisia terveysvaikutuksia, mitä eläinperäisellä ravinnolla ei ole. Eläinproteiinia sisältävän ravinnon on todettu olevan yhteydessä useisiin kansantauteihin kuten diabetekseen, syöpään ja sydänsairauksiin, ja kasviperäistä proteiinia sisältävällä ravinnolla on puolestaan todettu olevan näihin ennaltaehkäisevä vaikutus. Viime aikoina, erityisesti ilmastoa uhkaavien muutosten takia, on herätty ajattelemaan, kuinka ravinnossa tulisi suosia enemmän kasviperäistä proteiinia ja vähentää ilmastoa erityisesti kuormittavan lihan kulutusta.
Kasviperäisten proteiinien tarjonta kaupoissa on kasvanut viime vuosien aikana. Informaatio mediassa ja sosiaalisessa mediassa kasviperäisistä vaihtoehdoista ja kasviperäisen ruokavalion noudattamisesta on lisääntynyt, jolloin siirtyminen osittain tai kokonaan kasviperäiseen ruokavalioon on tehty kuluttajille yhä helpommaksi ja vaivattomammaksi. Haastateltujen henkilöiden vastausten perusteella voidaan todeta, että satunnaisesti eri sukupuolista ja ikäryhmistä valitut henkilöt kaikki kannattivat kasviperäisen ruokavalion lisäämistä omassa ruokavaliossaan. Haastatellut suhtautuivat erittäin myönteisesti kasviperäiseen proteiiniin ja kaikki tiedostivat kuinka tärkeää olisi vähentää ainakin joidenkin eläinperäisten tuotteiden käyttöä omassa ruokavaliossaan. Usealle haastatellulle myös tuotteiden hinta oli tärkeä tekijä. Haastattelujen vastausten perusteella kasviperäisten tuotteiden tarjonta tulisi olla kattavampi. Kasviperäisten tuotteiden markkinat tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa kasvamaan, jolloin hintojen odotettaisiin myös laskevan, joka voisi saada kuluttajat kiinnostumaan valitsemaan kasvituotteita eläintuotteiden sijaan. Monille yrityksille näyttää avautuvan uusia mahdollisuuksia kehittää kasviperäisiä tuotteita, joilla tuntuu olevan ainakin haastateltujen mukaan kysyntää.
Kasviperäisten proteiinien tarjonta kaupoissa on kasvanut viime vuosien aikana. Informaatio mediassa ja sosiaalisessa mediassa kasviperäisistä vaihtoehdoista ja kasviperäisen ruokavalion noudattamisesta on lisääntynyt, jolloin siirtyminen osittain tai kokonaan kasviperäiseen ruokavalioon on tehty kuluttajille yhä helpommaksi ja vaivattomammaksi. Haastateltujen henkilöiden vastausten perusteella voidaan todeta, että satunnaisesti eri sukupuolista ja ikäryhmistä valitut henkilöt kaikki kannattivat kasviperäisen ruokavalion lisäämistä omassa ruokavaliossaan. Haastatellut suhtautuivat erittäin myönteisesti kasviperäiseen proteiiniin ja kaikki tiedostivat kuinka tärkeää olisi vähentää ainakin joidenkin eläinperäisten tuotteiden käyttöä omassa ruokavaliossaan. Usealle haastatellulle myös tuotteiden hinta oli tärkeä tekijä. Haastattelujen vastausten perusteella kasviperäisten tuotteiden tarjonta tulisi olla kattavampi. Kasviperäisten tuotteiden markkinat tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa kasvamaan, jolloin hintojen odotettaisiin myös laskevan, joka voisi saada kuluttajat kiinnostumaan valitsemaan kasvituotteita eläintuotteiden sijaan. Monille yrityksille näyttää avautuvan uusia mahdollisuuksia kehittää kasviperäisiä tuotteita, joilla tuntuu olevan ainakin haastateltujen mukaan kysyntää.