Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

FODMAP-ruokaa, kiitos! : Herkkävatsainen ravintolan asiakkaana

Rautiainen, Jenna (2018)

Avaa tiedosto
Rautiainen_Jenna.pdf (1.303Mt)
Lataukset: 


Rautiainen, Jenna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121221181
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on lisätä herkkävatsaisuuden ja FODMAP-erityisruokavalion tunnettavuutta ravitsemisalalla. Nimi FODMAP tulee englanninkielisistä sanoista fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols. Näillä tarkoitetaan tiettyjä hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa herkkävatsaisilla ihmisillä erilaisia oireita ruoansulatuselimistössä. Näitä FODMAP-hiilihydraatteja välttämällä voidaan vähentää vatsavaivoja ja siten parantaa elämänlaatua.

Jopa joka viides henkilö väestöstä kokee itsensä herkkävatsaiseksi. Monesti elämäntapahoito ruokavalion avulla on ainoa hoitomuoto. Siispä kyseessä on vielä melko tuntematon erityisruokavalio, mikä on kuitenkin suurta vauhtia yleistymässä. Ravintolat ovat havainneet FODMAP-erityisruokavaliota noudattavien asiakkaiden määrän kasvaneen.

Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena syntyi FODMAP-opas ravintoloiden käyttöön. Oppaan tavoite on auttaa ravintoloita valmistamaan herkkävatsaisille, FODMAP-erityisruokavaliota noudattaville asiakkaille sopivaa ruokaa sekä neuvoa, kuinka tarjota hyvää asiakaspalvelua kyseistä erityisruokavaliota noudattaville. Oppaasta muodostui tiivis ja nopeakäyttöinen paketti, mitä on helppo käyttää ravintolaympäristössä. Tärkeimpänä opasta laatiessa oli, että sieltä löytyy vaivattomasti, mitä raaka-aineita vältetään kyseisessä erityisruokavaliossa.

Tässä työssä käsitellään ensin teoriassa, mikä on herkkä vatsa ja kuinka sitä voidaan hoitaa FODMAP-ruokavalion avulla. Teorian toisessa osassa käsitellään yleisellä tasolla erityisruokavalioita ja niiden ruokatuotantoprosessia ammattikeittiössä. Suunnittelin ja laadin oppaan tämän teorian pohjalta. Tekemäni opas on testautettu Bollis Bar & Bistro -ravintolassa. Sieltä saadun palautteen perusteella opas on todettu hyödylliseksi ja käyttökelpoiseksi ravintolassa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste