Kalamausteen tuotekehitys
Aimo, Kristiina (2018)
Aimo, Kristiina
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121521729
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121521729
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin toimeksiantona Meira Oy:lle.
Työn päätavoitteena oli kehittää uusi kalamauste vähittäiskauppaan myyntiin. Kehitettävän kalamausteen tuli erota jo markkinoilla olevista perinteisistä kalamausteista, ja sen tuli olla valmis mausteiden lanseerausikkunaan mennessä. Uudella kaloille tarkoitetulla yleismausteella kasvatetaan Meiran suolattomien mausteseosten valikoimaa sekä tarjotaan kuluttajille vaihtelua kalaruokien maustamiseen.
Työn kokeellinen osa toteutettiin Meiran markkinoinnin, hankinnan, tuotannon sekä tuotekehityksen asettamien reunaehtojen pohjalta. Kokeellinen osa koostui reseptien luonnostelusta, laboratoriomittakaavan tuotekehityksestä, tuotekehitysprojektin aikana järjestetyistä aistinvaraisista arvioinneista, dokumentoinnista, tuotannonmittakaavan koeajoista sekä valmiiden tuotteiden profiloinnista. Kokeellisen osan tarkoituksena oli kehittää kaksi toisistaan eroavaa kalamausteversiota ensin laboratoriomittakaavassa ennen tuotannonmittakaavan koeajoja. Kalamausteita kehitettiin askel askeleelta eteenpäin toivottuun suuntaan tuotekehitysprojektin aikana järjestettyjen aistinvaraisten arviointien tuloksien perusteella.
Laboratoriomittakaavassa valmistettujen kalamausteiden, aistinvaraisista arvioinneista saatujen tuloksien sekä tuotannonmittakaavan koeajojen perusteella valittiin kaksi erilaista kalamaustetta lanseerattavaksi. Molemmat kalamausteista onnistuivat täyttämään tuotekehi-tysprojektille asetetut tavoitteet.
Kalamausteet sekä niiden tuotekehitysprojekti onnistuivat toivotulla tavalla. Lisäksi tuotekehitysprojektin aikana saatuja tuloksia sekä lopullisille kalamausteille luotuja profiileja voidaan jatkossa hyödyntää insinöörityön jälkeen kalamausteille tehtävissä säilyvyyskokeissa. Myös työn aikana kehitettyjä aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä sekä arviointilomakkeita voidaan edelleen kehittää ja hyödyntää Meiran tulevissa tuotekehitysprosesseissa.
Työn päätavoitteena oli kehittää uusi kalamauste vähittäiskauppaan myyntiin. Kehitettävän kalamausteen tuli erota jo markkinoilla olevista perinteisistä kalamausteista, ja sen tuli olla valmis mausteiden lanseerausikkunaan mennessä. Uudella kaloille tarkoitetulla yleismausteella kasvatetaan Meiran suolattomien mausteseosten valikoimaa sekä tarjotaan kuluttajille vaihtelua kalaruokien maustamiseen.
Työn kokeellinen osa toteutettiin Meiran markkinoinnin, hankinnan, tuotannon sekä tuotekehityksen asettamien reunaehtojen pohjalta. Kokeellinen osa koostui reseptien luonnostelusta, laboratoriomittakaavan tuotekehityksestä, tuotekehitysprojektin aikana järjestetyistä aistinvaraisista arvioinneista, dokumentoinnista, tuotannonmittakaavan koeajoista sekä valmiiden tuotteiden profiloinnista. Kokeellisen osan tarkoituksena oli kehittää kaksi toisistaan eroavaa kalamausteversiota ensin laboratoriomittakaavassa ennen tuotannonmittakaavan koeajoja. Kalamausteita kehitettiin askel askeleelta eteenpäin toivottuun suuntaan tuotekehitysprojektin aikana järjestettyjen aistinvaraisten arviointien tuloksien perusteella.
Laboratoriomittakaavassa valmistettujen kalamausteiden, aistinvaraisista arvioinneista saatujen tuloksien sekä tuotannonmittakaavan koeajojen perusteella valittiin kaksi erilaista kalamaustetta lanseerattavaksi. Molemmat kalamausteista onnistuivat täyttämään tuotekehi-tysprojektille asetetut tavoitteet.
Kalamausteet sekä niiden tuotekehitysprojekti onnistuivat toivotulla tavalla. Lisäksi tuotekehitysprojektin aikana saatuja tuloksia sekä lopullisille kalamausteille luotuja profiileja voidaan jatkossa hyödyntää insinöörityön jälkeen kalamausteille tehtävissä säilyvyyskokeissa. Myös työn aikana kehitettyjä aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä sekä arviointilomakkeita voidaan edelleen kehittää ja hyödyntää Meiran tulevissa tuotekehitysprosesseissa.