Eri-ikäisten potilaiden ravintoneuvonta : Suunhoidon opetusklinikalla
Mandalios, Alexandra; Rönkkö, Alisa (2018)
Mandalios, Alexandra
Rönkkö, Alisa
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922386
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922386
Tiivistelmä
Ravinnolla on suora vaikutus suun terveyteen, sekä sitä kautta yksilön kokonaisterveyteen. Terveellinen ja oikeanlainen ravinto ylläpitää yksilön terveyttä, hyvinvointia sekä toimintakykyä. Varhain opitut ravintotottumukset ovat suurena vaikuttavana tekijänä pysyvään hampaistoon. Eri-ikäisten potilaiden ravintoneuvontaan vaikuttavat monet eri tekijät, jotka suuhygienistin tulee huomioida potilashoidossaan.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa sähköistä ohjausmateriaalia suuhygienistiopiskelijoille Metropolian suunhoidon opetusklinikalle uudelle Myllypuron kampukselle. Ohjausmateriaalit on suunnattu eri-ikäisille potilaille. Suuhygienistiopiskelijat voivat tätä kautta lisätä eri-ikäisten potilaiden tietoisuutta suunterveyden tärkeydestä sekä sen moniulotteisista vaikutteista kokonaisterveyteen.
Toteutimme opinnäytetyön tutkimuksellisena kehittämistyönä. Toimintaympäristönä kehittämistyössä oli Metropolian suunhoidon opetusklinikka Myllypuron kampuksella. Kehittämistyön tietoperustana toimi kirjallisuutta sisältävä tietoperusta sekä ajantasaiset tutkimukset ja artikkelit. Opinnäytetyömme tietoperustan keräsimme luotettavista tietokannoista.
Tutkimuksellisen kehittämistyön tuloksena syntyi sähköistä ohjausmateriaalia eri-ikäisten potilaiden ravintoneuvontaan Myllypuron kampukselle. Opinnäytetyön tuotoksen avulla suuhygienistiopiskelijat voivat antaa hyvää ravintoneuvontaa potilailleen suunhoidon opetusklinikalla. Laatimaamme sähköistä materiaalia voidaan hyödyntää eri-ikäryhmillä ja se on helposti saatavilla myös tulostettavana versiona. Opiskelija voi valita materiaaleista aiheita, jotka voi ottaa puheeksi potilaan kanssa. Materiaalit on luotu tietoperustamme perusteella ja olemme nostaneet materiaaleihin tärkeimpiä asioita ravintoneuvonnan ja suun terveyden kannalta.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa sähköistä ohjausmateriaalia suuhygienistiopiskelijoille Metropolian suunhoidon opetusklinikalle uudelle Myllypuron kampukselle. Ohjausmateriaalit on suunnattu eri-ikäisille potilaille. Suuhygienistiopiskelijat voivat tätä kautta lisätä eri-ikäisten potilaiden tietoisuutta suunterveyden tärkeydestä sekä sen moniulotteisista vaikutteista kokonaisterveyteen.
Toteutimme opinnäytetyön tutkimuksellisena kehittämistyönä. Toimintaympäristönä kehittämistyössä oli Metropolian suunhoidon opetusklinikka Myllypuron kampuksella. Kehittämistyön tietoperustana toimi kirjallisuutta sisältävä tietoperusta sekä ajantasaiset tutkimukset ja artikkelit. Opinnäytetyömme tietoperustan keräsimme luotettavista tietokannoista.
Tutkimuksellisen kehittämistyön tuloksena syntyi sähköistä ohjausmateriaalia eri-ikäisten potilaiden ravintoneuvontaan Myllypuron kampukselle. Opinnäytetyön tuotoksen avulla suuhygienistiopiskelijat voivat antaa hyvää ravintoneuvontaa potilailleen suunhoidon opetusklinikalla. Laatimaamme sähköistä materiaalia voidaan hyödyntää eri-ikäryhmillä ja se on helposti saatavilla myös tulostettavana versiona. Opiskelija voi valita materiaaleista aiheita, jotka voi ottaa puheeksi potilaan kanssa. Materiaalit on luotu tietoperustamme perusteella ja olemme nostaneet materiaaleihin tärkeimpiä asioita ravintoneuvonnan ja suun terveyden kannalta.