Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lammastilojen työnkäyttö ja työmenetelmät

Sikanen, Heikki (2018)

 
Avaa tiedosto
Sikanen Heikki.pdf (682.9Kt)
Lataukset: 


Sikanen, Heikki
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
Creative Commons License
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121822301
Tiivistelmä
Suomalainen lammastalous on ollut jatkuvassa kasvussa vuodesta 2006 lähtien. Lammastilat ovat ammattimaistuneet ja lammastuotteilla kuten lihalla, villalla ja taljoilla on kysyntää kuluttajamarkkinoilla. Valtakunnallisesti uuhien lukumäärä on tällä hetkellä korkeimmillaan kautta aikojen. Myös tilakohtainen uuhien keskiarvo on nousussa.
Tuotannon ammattimaistuessa myös työtavat ja työmenetelmät muuttuvat ja tehostuvat. Suomessa lammastalouden työmenekkiä ja työmenetelmiä ei ole juurikaan tutkittu. Tutkitusta tiedosta olisi hyötyä tuotannon aloittamista harkitseville lampureille ja investointia harkitsevalle sekä myös lammastilan talouden suunnittelussa.
Tutkimus suoritettiin verkkopohjaisena kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 11 lammastilallista. Kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan kuhunkin työtehtävään kulutettua työaikaa. Lisäksi kysyttiin tilan perustietoja vastausten analysointia varten.
Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että ruokinta on aikaa vievin työsuorite suomalaisilla lammastiloilla, sillä keskimäärin ruokintaan käytettiin 89 sekuntia päivässä yhtä uuhta kohden. Tulos on yli kolme kertaa enemmän kuin toiseksi eniten aikaa vienyt työsuorite eli karitsointi, johon kului keskimäärin 26,5 sekuntia päivässä per uuhi. Tuloksista koostettiin myös tiloittain uuhi kohtainen työmenekki sekä tilojen vuotuinen työmenekki. Työmenekki yhtä uuhta kohden vuodessa vaihteli 4,39 tunnin ja 43,15 tunnin välillä keskiarvon ollessa 18,3 tuntia. Tilakohtainen vuotuinen työmenekki, eli uuhikohtainen työmenekki kerrottuna tilan uuhimäärällä, vaihteli 1869 tunnin ja 4679 tunnin välillä keskiarvon ollessa 3094 tuntia. Tuloksista voidaan myös todeta, että työmenekkien tutkiminen kyselytutkimuksella on haastavaa ja tuloksiin on syytä suhtautua varauksella.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste