Pohjois-Savon ruokakulttuuri entisajoista nykypäivään : Case: Reseptivihko ProAgria/Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisille
Polso, Josi; Rantala, Olli (2019)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201901271606
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201901271606
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyömme tarkoituksena oli kehittää pohjoissavolaisista raaka-aineista reseptivihkonen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisille, jotka toimivat yhteystyössä ProAgria Pohjois-Savo ry:n kanssa. Vihkonen tuotettiin sekä englannin että suomen kielellä ja sitä on tarkoitus käyttää markkinointimateriaalina erilaisissa ProAgrian sekä Maa- ja kotitalousnaisten järjestämissä tapahtumissa. Lisäksi vihkosen tarkoitus on toimia materiaalina vuoden 2020 European Region of Gastronomy tunnustukselle. Vihkonen toteutettiin kolmen vuodenajan perusteella ja jokaisesta vuodenajasta koottiin kolmen ruokalajin menu.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsittelimme Pohjois-Savon ruokakulttuuria kolmesta eri näkökulmasta: mitä se oli ennen, mitä se on nyt ja mitä se tulee olemaan tulevaisuudessa. Ennen osuudessa käsittelimme lähinnä kirjallisten lähteiden avulla, mitä Savossa/Pohjois-Savossa ennen syötiin ja miten vuodenajat vaikuttivat ruokakulttuuriimme. Nyt ja tulevaisuudessa osioissa kävimme läpi tämän hetken ja tulevaisuuden tärkeimpiä tekijöitä pohjoissavolaisessa ruokakulttuurissa. Käytimme nykyaikaisempia lähteitä ja lisäksi haastattelimme sähköpostin välityksellä muutamaa alueella toimivaa keittiömestaria, jotta saimme hieman toistakin näkökulmaa työhömme. Lisäksi kerroimme teoriaosuudessa toiminnallisesta opinnäyteyöstä ja haastattelumenetelmästä ja kävimme läpi ruokalistasuunnittelun sekä tuotekehityksen vaiheita.
Työn toiminnallinen osuus sisälsi reseptivihkosen teon ja siihen tulevien annosten kuvauksen. Menujen suunnittelussa tavoitteena oli pohjoissavolaisen ruokakulttuurin esiintuonti, sesonkiajattelu, vuodenaikojen parhaiden ainesten esiintuonti sekä reseptien keittokirjamainen eli yksinkertaisesti toteutettava olemus. Tärkeimpinä käytännön tuotoksina olivat reseptit ja annoskuvat, jotka toimeksiantaja ottaa käyttöönsä omiin tarkoituksiinsa.
Toiminnallisen opinnäytetyömme tarkoituksena oli kehittää pohjoissavolaisista raaka-aineista reseptivihkonen Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisille, jotka toimivat yhteystyössä ProAgria Pohjois-Savo ry:n kanssa. Vihkonen tuotettiin sekä englannin että suomen kielellä ja sitä on tarkoitus käyttää markkinointimateriaalina erilaisissa ProAgrian sekä Maa- ja kotitalousnaisten järjestämissä tapahtumissa. Lisäksi vihkosen tarkoitus on toimia materiaalina vuoden 2020 European Region of Gastronomy tunnustukselle. Vihkonen toteutettiin kolmen vuodenajan perusteella ja jokaisesta vuodenajasta koottiin kolmen ruokalajin menu.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsittelimme Pohjois-Savon ruokakulttuuria kolmesta eri näkökulmasta: mitä se oli ennen, mitä se on nyt ja mitä se tulee olemaan tulevaisuudessa. Ennen osuudessa käsittelimme lähinnä kirjallisten lähteiden avulla, mitä Savossa/Pohjois-Savossa ennen syötiin ja miten vuodenajat vaikuttivat ruokakulttuuriimme. Nyt ja tulevaisuudessa osioissa kävimme läpi tämän hetken ja tulevaisuuden tärkeimpiä tekijöitä pohjoissavolaisessa ruokakulttuurissa. Käytimme nykyaikaisempia lähteitä ja lisäksi haastattelimme sähköpostin välityksellä muutamaa alueella toimivaa keittiömestaria, jotta saimme hieman toistakin näkökulmaa työhömme. Lisäksi kerroimme teoriaosuudessa toiminnallisesta opinnäyteyöstä ja haastattelumenetelmästä ja kävimme läpi ruokalistasuunnittelun sekä tuotekehityksen vaiheita.
Työn toiminnallinen osuus sisälsi reseptivihkosen teon ja siihen tulevien annosten kuvauksen. Menujen suunnittelussa tavoitteena oli pohjoissavolaisen ruokakulttuurin esiintuonti, sesonkiajattelu, vuodenaikojen parhaiden ainesten esiintuonti sekä reseptien keittokirjamainen eli yksinkertaisesti toteutettava olemus. Tärkeimpinä käytännön tuotoksina olivat reseptit ja annoskuvat, jotka toimeksiantaja ottaa käyttöönsä omiin tarkoituksiinsa.