Ammattikeittiölaitteiden poistoilmamäärämitoitus
Riski, Satu (2019)
Riski, Satu
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903142943
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903142943
Tiivistelmä
Tämän insinöörityön tarkoitus on perehtyä ammattikeittiölaitteiden ilmamäärämitoitukseen, jotta vaadittavat sisäilmaolosuhteet ammattikeittiössä toteutuvat. Työssä vertaillaan eri ilmamäärämitoitustapoja kuten saksalaisen VDI-standardin mukaista laskentamenetelmää, laitteiden tehoon tai sähkötehoon perustuvaa mitoitusta sekä laitetyyppeihin jaottelevaa ilmamäärämitoitusta.
Lisäksi työssä pohditaan puuhiiliuunin huuvaratkaisuja, poistoilman tarvetta sekä poistoilman lämpötilaa. Puuhiiliuunin poistoilman lämpötila on kohtuullinen uunin luukun ollessa kiinni, mutta kun uunin luukku avataan, poistoilman lämpötila nousee yli 70 oC:seen. Tällöin on perusteltua vaatia erillistä savuhormia puuhiiliuunille, jollei käytetä poistoilman jäähdyttämiseen esimerkiksi vesisumua.
Lisäksi työssä pohditaan puuhiiliuunin huuvaratkaisuja, poistoilman tarvetta sekä poistoilman lämpötilaa. Puuhiiliuunin poistoilman lämpötila on kohtuullinen uunin luukun ollessa kiinni, mutta kun uunin luukku avataan, poistoilman lämpötila nousee yli 70 oC:seen. Tällöin on perusteltua vaatia erillistä savuhormia puuhiiliuunille, jollei käytetä poistoilman jäähdyttämiseen esimerkiksi vesisumua.