Maidontuotantotilan hiilijalanjälki: FarmCALC 2.1 -laskurin käyttö hiilijalanjaljen laskennassa
Hiltunen, Hilkka (2019)
Hiltunen, Hilkka
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903223622
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903223622
Tiivistelmä
Maatalous on yksi merkittävimmistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Ilmastonmuutos on ilmaston lämpenemistä, jota aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöt. Maataloudessa kasvihuonekaasupäästöjä tulee maankäytöstä, energiasta, kotieläinten ruoansulatuksesta ja lannan käsittelystä.
Ilmastonmuutos tuo suomalaiselle maataloudelle uusia haasteita, mutta voi myös jossain määrin parantaa maatalouden edellytyksiä. Ilmaston lämpeneminen on nopeampaa pohjoisilla leveyspiireillä, mikä pidentää kasvukautta ja tuo uusia keskieurooppalaisia viljelykasveja suomalaiseen maanviljelykseen. Ilmastonmuutoksen haitat ovat kuitenkin merkittävämpiä koko maailman mittakaavassa kuin sen hyödyt. Siksi ilmaston lämpenemistä on hillittävä.
Opinnäytetyössä tutkittiin ilmastonmuutosta ja maatalouden vaikutuksia siihen laskemalla hiilijalanjälki kahdelle maitotilalle. Hiilijalanjälki laskettiin tuotettuja kiloja kohden kasvintuotannossa ja kotieläintuotannossa. Maitotiloille määritettiin myös koko tilan hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkien laskennassa käytettiin Helsingin Yliopistossa kehitettyä FarmCALC 2.1 -hiilijalanjälkilaskuria. Tuotekohtaisen hiilijalanjäljen laskeminen auttoi löytämään suurimpien kasvihuonekaasupäästöjen lähteet.
Kasvintuotannon ja kotieläintuotannon hiilijalanjäljellä ei tutkimustilojen välillä ollut suuria eroja. Myös lähteenä käytetyssä samalla laskurilla tehdyssä pro gradu -tutkielmassa tulokset olivat samaa luokkaa. Kasvikohtaisia eroja löytyi. Eroihin vaikuttivat muun muassa satojen suuruus ja laitumen päästöissä laidunnuspaine. Maidon ja lihan tuotannossa merkittävimmät erot muodostuivat kuivikkeiden päästöistä turpeen sitoessa itseensä ammoniakkia ja vähentäen näin di-typpioksidipäästöjä.
Maatilojen tuotekohtaisten hiilijalanjälkien perusteella esimerkiksi viljojen hiilijalanjälkiä ja niiden muodostumista vertailemalla voitiin löytää keinoja kasvihuonekaasujen vähentämiseen. Tilojen välisiä eroja vertailemalla löydettiin keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Toisella tilalla hyväksi havaittu ja päästöjä pienentävä menetelmä voidaan ottaa käyttöön myös toisella tutkimustilalla esimerkiksi laiduntamisessa tai turpeen käytössä kuivituksessa.
Agriculture is one of the major causes of climate change. Climate change is a global warming caused by greenhouse gas emissions. In agriculture, greenhouse gas emissions come from land use, energy, digestion of livestock and manure treatment.
Climate change brings new challenges to Finnish agriculture, but can also improve the conditions for agriculture to some extent. Global warming is faster with northern latitudes, which prolongs the growing season and brings new Central European crops to Finnish agriculture. However, the disadvantages of climate change are more significant on a global scale than its benefits. Therefore, global warming must be contained.
The thesis examined climate change and the impact of agriculture on it by calculating the carbon footprint of two milk farms. The carbon footprint was calculated per produced kilo in plant production and livestock production. The carbon footprint of the whole farm was also calculated for dairy farms. In the calculation of carbon footprints, the FarmCALC 2.1 Carbon Footprint Counter developed at the University of Helsinki was used. Calculating the product-specific carbon footprint helped to find the sources of major greenhouse gas emissions.
The carbon footprint of crop production and livestock production did not differ widely between research facilities. The results of the Master’s thesis in the same counter as the source were also the same. Plant-specific differences were found. The differences were affected, among other things, by the size of the crops and the grazing pressure in pasture emissions. In milk and meat production, the most significant differences consisted of bedding emissions from peat to bind ammonia, thereby reducing di-oxide emissions.
On the basis of product-specific carbon footprints of farms, for example, by comparing the carbon footprints of cereals and their formation, ways to reduce greenhouse gases could be found. By comparing the differences between the premises, ways were found to reduce the carbon footprint. The second-best-proven and emission-reducing method can also be deployed in another research facility, for example, in grazing or in peat use during drainage.
Ilmastonmuutos tuo suomalaiselle maataloudelle uusia haasteita, mutta voi myös jossain määrin parantaa maatalouden edellytyksiä. Ilmaston lämpeneminen on nopeampaa pohjoisilla leveyspiireillä, mikä pidentää kasvukautta ja tuo uusia keskieurooppalaisia viljelykasveja suomalaiseen maanviljelykseen. Ilmastonmuutoksen haitat ovat kuitenkin merkittävämpiä koko maailman mittakaavassa kuin sen hyödyt. Siksi ilmaston lämpenemistä on hillittävä.
Opinnäytetyössä tutkittiin ilmastonmuutosta ja maatalouden vaikutuksia siihen laskemalla hiilijalanjälki kahdelle maitotilalle. Hiilijalanjälki laskettiin tuotettuja kiloja kohden kasvintuotannossa ja kotieläintuotannossa. Maitotiloille määritettiin myös koko tilan hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkien laskennassa käytettiin Helsingin Yliopistossa kehitettyä FarmCALC 2.1 -hiilijalanjälkilaskuria. Tuotekohtaisen hiilijalanjäljen laskeminen auttoi löytämään suurimpien kasvihuonekaasupäästöjen lähteet.
Kasvintuotannon ja kotieläintuotannon hiilijalanjäljellä ei tutkimustilojen välillä ollut suuria eroja. Myös lähteenä käytetyssä samalla laskurilla tehdyssä pro gradu -tutkielmassa tulokset olivat samaa luokkaa. Kasvikohtaisia eroja löytyi. Eroihin vaikuttivat muun muassa satojen suuruus ja laitumen päästöissä laidunnuspaine. Maidon ja lihan tuotannossa merkittävimmät erot muodostuivat kuivikkeiden päästöistä turpeen sitoessa itseensä ammoniakkia ja vähentäen näin di-typpioksidipäästöjä.
Maatilojen tuotekohtaisten hiilijalanjälkien perusteella esimerkiksi viljojen hiilijalanjälkiä ja niiden muodostumista vertailemalla voitiin löytää keinoja kasvihuonekaasujen vähentämiseen. Tilojen välisiä eroja vertailemalla löydettiin keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Toisella tilalla hyväksi havaittu ja päästöjä pienentävä menetelmä voidaan ottaa käyttöön myös toisella tutkimustilalla esimerkiksi laiduntamisessa tai turpeen käytössä kuivituksessa.
Agriculture is one of the major causes of climate change. Climate change is a global warming caused by greenhouse gas emissions. In agriculture, greenhouse gas emissions come from land use, energy, digestion of livestock and manure treatment.
Climate change brings new challenges to Finnish agriculture, but can also improve the conditions for agriculture to some extent. Global warming is faster with northern latitudes, which prolongs the growing season and brings new Central European crops to Finnish agriculture. However, the disadvantages of climate change are more significant on a global scale than its benefits. Therefore, global warming must be contained.
The thesis examined climate change and the impact of agriculture on it by calculating the carbon footprint of two milk farms. The carbon footprint was calculated per produced kilo in plant production and livestock production. The carbon footprint of the whole farm was also calculated for dairy farms. In the calculation of carbon footprints, the FarmCALC 2.1 Carbon Footprint Counter developed at the University of Helsinki was used. Calculating the product-specific carbon footprint helped to find the sources of major greenhouse gas emissions.
The carbon footprint of crop production and livestock production did not differ widely between research facilities. The results of the Master’s thesis in the same counter as the source were also the same. Plant-specific differences were found. The differences were affected, among other things, by the size of the crops and the grazing pressure in pasture emissions. In milk and meat production, the most significant differences consisted of bedding emissions from peat to bind ammonia, thereby reducing di-oxide emissions.
On the basis of product-specific carbon footprints of farms, for example, by comparing the carbon footprints of cereals and their formation, ways to reduce greenhouse gases could be found. By comparing the differences between the premises, ways were found to reduce the carbon footprint. The second-best-proven and emission-reducing method can also be deployed in another research facility, for example, in grazing or in peat use during drainage.