Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Fuusioproteiinin kloonaaminen, tuotto ja karakterisointi

Mikkonen, Jenni (2010)

 
Avaa tiedosto
Fuusiopr.pdf (541.3Kt)
Lataukset: 


Mikkonen, Jenni
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010112815985
Tiivistelmä
Geenit ohjaavat kaikkien - niin luontaisten kuin geenitekniikan avulla tuotettujen - proteiinien synteesiä. Nisäkäsgeenien ilmentäminen sellaisenaan bakteereissa on mahdotonta DNA:n proteiinia koodaamattomien intronien takia, joten käänteistranskriptaasien löytäminen viruksista vuonna 1970 oli hyvin merkittävää; ne mahdollistivat geenien eristämisen lähetti-RNA:n kautta.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli eri fuusioproteiinien kloonaaminen, tuotto E. colissa ja karakterisointi. M-MuLV-käänteistranskriptaasiin liitettiin kuuden histidiinin häntä, His-tag, proteiinin puhdistusta varten ja lisäksi pieni proteiini joko C- tai N-terminaaliseen päähän eri pituisten linkkerien avulla. Tarkoituksena oli löytää sopivin fuusio, jonka myötä RT-entsyymin ominaisuudet, kuten termostabiilisuus, prosessiivisuus ja fideliteetti, paranisivat.

Viiden eri konstruktin kloonaaminen tehtiin perusmolekyybiologisten menetelmien avulla. Puhdistusvaiheessa affiniteettikromatografia yksinään ei riittänyt kontaminoivien endo- ja eksonukleaasien poistamiseen, vaan jouduttiin käyttämään kolmea eri kromatografiapylvästä. His-tag ei muuttanut M-MuLV RT:n ominaisuuksia verrattaessa sitä Finnzymes Oy:n kaupalliseen M-MuLV RT RNase H+:aan. Jos se olisi haitannut entsyymin toimintaa, histidiini-hännällisten fuusioiden tuottamista ei olisi kannattanut jatkaa.

Tuotettaessa fuusioproteiineja niiden liukoisuus osoittautui huonommaksi kuin pelkällä M-MuLV RT:lla. Madaltamalla tuottumislämpötilaa, pidentämällä induktioaikaa sekä suurentamalla kasvatustilavuutta, saatiin isompia solumassoja ja enemmän entsyymiaktiivisuutta. Tähän perustuen entsyymin liukoisuusominaisuudet olivat fuusion myötä muuttuneet.

qRT-PCR:n avulla testattiin puhdistettujen entsyymien kykyä toimia käännettäessä RNA:ta eri pitoisuuksilla cDNA:ksi.

Kaikkia neljää eri fuusiota ei ehditty karakterisoida tämän opinnäytetyön aikana, mutta tutkimuksia jatketaan edelleen. Thermo Fisher Scientificin tuotekehitykseen kuuluvien salassapitosyiden takia muun muassa fuusiopari, linkkerit sekä kloonaamisessa käytettyjen alukkeiden sekvenssit on jätetty kertomatta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste