Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

"OLEN MITÄ SYÖN" : Tutkimus Tornion yhteislyseon lukion 1. vuoden opiskelijoiden ravitsemus ja kehonkuva

Viippola, Tiina; Rahko, Kaisa; Harila, Minna (2010)

 
Avaa tiedosto
rahko_harila_viippola_.pdf (1.271Mt)
Lataukset: 


Viippola, Tiina
Rahko, Kaisa
Harila, Minna
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010113016292
Tiivistelmä
Asiasanat: Kouluruokailu, ravitsemus, mind and body

Lasten ja nuorten ravitsemukseen uusia haasteita ovat tuoneet viime vuosina lisääntyneet diabetes, allergiat ja ylipaino. Ruokatottumusten kehittymiseen vaikuttavat perheen ruokavalinnat, ruokailutilanne, ruokapuheet sekä asenteet. Näin ollen ruokatottumusten perusta omaksutaan jo varhain. (Kansanterveyslaitos 2008.)

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla Tornion yhteislyseon lukion 1. vuoden opiskelijoiden ravitsemus- ja ruokailutottumuksia sekä kehonkuvaa. Tavoitteena oli että kouluterveydenhuolto voi hyödyntää sekä tutkimusta että tutkimustuloksia. Opinnäytetyömme tutkimusongelmina oli vastata kysymyksiin: Millainen ravitsemus ja ruokailutottumus lukioikäisillä on sekä millainen käsitys lukioikäisillä on omasta kehonkuvastaan?

Tutkimus oli kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus. Teoriaosuus koostui lukioikäisten terveellisestä ruokavaliosta ja ravitsemuksesta, ravitsemussuosituksista sekä kehonkuvasta. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2008 valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tuloksia.

Tutkimuksen aineistomenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua kyselylomaketta, jonka tulokset analysoitiin SPSS- ohjelmaa apuna käyttäen. Aineisto kerättiin keväällä 2010. Kysely tehtiin lukion 1. vuoden opiskelijoille, joita oli yhteensä 130. Lopullinen analysoitava aineisto koostui 115 kyselylomakkeesta, vastausprosentti oli 88,5 %.

Tutkimustulosten mukaan Tornion yhteislyseon lukion 1. vuoden opiskelijoiden ruokavalio oli terveellinen. Lähes kaikki lukioikäiset nauttivat päivittäin aamupalan, vähintään kaksi lämmintä ateriaa sekä välipaloja. Terveellistä ruokavaliota tuki päivittäinen osallistuminen kouluruokailuun sekä maitotuotteiden käyttö. Lukioikäiset olivat pääosin tyytyväisiä omaan kehonkuvaansa. Kehonkuva oli kuitenkin hieman vääristynyt etenkin alipainoisilla. Monet alipainoiset ajattelivat itsensä epärealistisesti sopivan painoiseksi ja heistä suurella osalla oli laihdutusajatuksia alipainoisuudesta huolimatta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste