Pakatun tuoreen kalan laatu ja omavalvonnan toteutus Oulun seudun myymälöissä 2009
Ritvanen, Riiko (2010)
Ritvanen, Riiko
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120216915
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120216915
Tiivistelmä
Tuore kala on ominaisuuksiensa ja pilaantumisherkkyytensä vuoksi erityishuomiota tarvitseva elintar¬vike. Entsyymit, bakteerit ja rasvahappojen hapettuminen aiheuttavat kalaan pahanhajuisia ja –makuisia yhdisteitä sekä värivirheitä. Kalan säilymiseen ja laatuun voidaan hygieenisen käsittelyn ja tuotannollis¬ten menetelmien lisäksi vaikuttaa ennen kaikkea lämpötilanhallinnalla. Kylmäketjun tulee säilyä koko alkutuotannon, kala-alan laitosten ja vähittäismyymälöiden sekä näiden välisten kuljetusten muodosta¬van kokonaisuuden ajan. Huolellisella omavalvonnalla ja siihen liittyvällä lämpötilahallinnalla kylmä¬ketjun jokaisen toimijan osalta voidaan vaikuttaa kuluttajalle päätyvän lopputuotteen laatuun.
Oulun seudun ympäristötoimi selvitti vuoden 2009 aikana toteuttamassaan projektissa pakatun tuoreen kalan laatua alueellaan. Projekti oli jatkoa vuosina 2005-2006 toteutetulle Tuoreen kalan mikrobiologinen laatu-projektille. Tarkastuskäyntejä tehtiin 34 myymälään ja näytteitä otettiin 38 kappaletta. Kalanäytteet tutkittiin Oulun seudun elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa pakkauksessa ilmoitettuna viimeisenä käyttöpäivänä tai mahdollisimman lähellä sitä. Näytteenoton lisäksi mitattiin tuotteen säilytyslämpötila, tarkastettiin pakkausmerkinnät ja käytiin läpi myymälän omavalvontaa.
Tutkituista näytteistä mikrobiologiselta laadultaan hyviä oli 26%, välttäviä 19% ja huonoja 55%. Suurin osa huonoksi todetuista näytteistä (86%) ylitti sekä aerobisten mikrobien että rikkivetyä tuottavien bak¬teerien määrän osalta huonoksi määritellyn raja-arvon. Aistinvaraista heikennystä todettiin 39%:ssa näytteistä. Vertailtaessa vuosina 2005-2006 saatuja tuloksia vuoden 2009 tuloksiin on laadultaan hyvien ja välttävien näytteiden prosentuaalinen osuus laskenut ja huonojen osuus noussut 18%.
Näytteenottohetkellä ainoastaan 37% näytteistä oli vaaditussa lämpötilassa 0-+3 ºC. Tarkastetuista myy-mälöistä 59% mittasi ja kirjasi myyntilaitteiden lämpötilat myös manuaalisesti, kun 20% myymälöistä ei tehnyt ollenkaan lämpötilaseurantaa. Vastaanottotarkastuksen osalta vain 38% myymälöistä mittasi saa-puneen tuote-erän lämpötilan. Pakkausmerkinnöissä suurin puute oli pyynti-/nostopäivä-tiedon puut-tuminen lähes 50%:ssa pakkauksista.
Huonolaatuisten kalanäytteiden suuri määrä viittaa katkenneeseen kylmäketjuun ja liian pitkiin säilyvyysaikoihin.
Oulun seudun ympäristötoimi selvitti vuoden 2009 aikana toteuttamassaan projektissa pakatun tuoreen kalan laatua alueellaan. Projekti oli jatkoa vuosina 2005-2006 toteutetulle Tuoreen kalan mikrobiologinen laatu-projektille. Tarkastuskäyntejä tehtiin 34 myymälään ja näytteitä otettiin 38 kappaletta. Kalanäytteet tutkittiin Oulun seudun elintarvike- ja ympäristölaboratoriossa pakkauksessa ilmoitettuna viimeisenä käyttöpäivänä tai mahdollisimman lähellä sitä. Näytteenoton lisäksi mitattiin tuotteen säilytyslämpötila, tarkastettiin pakkausmerkinnät ja käytiin läpi myymälän omavalvontaa.
Tutkituista näytteistä mikrobiologiselta laadultaan hyviä oli 26%, välttäviä 19% ja huonoja 55%. Suurin osa huonoksi todetuista näytteistä (86%) ylitti sekä aerobisten mikrobien että rikkivetyä tuottavien bak¬teerien määrän osalta huonoksi määritellyn raja-arvon. Aistinvaraista heikennystä todettiin 39%:ssa näytteistä. Vertailtaessa vuosina 2005-2006 saatuja tuloksia vuoden 2009 tuloksiin on laadultaan hyvien ja välttävien näytteiden prosentuaalinen osuus laskenut ja huonojen osuus noussut 18%.
Näytteenottohetkellä ainoastaan 37% näytteistä oli vaaditussa lämpötilassa 0-+3 ºC. Tarkastetuista myy-mälöistä 59% mittasi ja kirjasi myyntilaitteiden lämpötilat myös manuaalisesti, kun 20% myymälöistä ei tehnyt ollenkaan lämpötilaseurantaa. Vastaanottotarkastuksen osalta vain 38% myymälöistä mittasi saa-puneen tuote-erän lämpötilan. Pakkausmerkinnöissä suurin puute oli pyynti-/nostopäivä-tiedon puut-tuminen lähes 50%:ssa pakkauksista.
Huonolaatuisten kalanäytteiden suuri määrä viittaa katkenneeseen kylmäketjuun ja liian pitkiin säilyvyysaikoihin.