Siivoustyön aseptiikan kehittäminen : Case Ammatillinen oppilaitos
Seppänen, Nina (2010)
Seppänen, Nina
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121318058
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121318058
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää erään itäsuomalaisen ammatillisen oppilaitoksen siivoushenkilöstön siivoustyön aseptiikkaa. Työn tavoitteena oli kartoittaa siivoustyön mikrobiologinen puhtaustaso ja nostaa esille siivoustyön hygienian ongelmakohtia. Aseptiikkaa kehittämällä sekä toimintatapoja muuttamalla oli tavoitteena parantaa koko siivoustyön mikrobiologista puhtaustasoa. Tarkoituksena oli herättää siivoushenkilöstössä ajatuksia ja halu oman työn kehittämiseen sekä osoittaa kehittämiskohteita siivoustyön aseptiikan parantamiseksi.
Kehittämistyöhön kuului työskentelyn havainnointia, kuvaamista ja mikrobiologisen puhtaustason kartoit-taminen oppilaitoksessa. Tutkimus eteni niin, että ensin havainnoitiin siivoushenkilöstön työskentelyä ja kartoitettiin mikrobiologinen puhtaustaso pintapuhtausnäytteillä. Alkukartoituksen tulokset esiteltiin hen-kilöstölle, ja heille järjestettiin koulutustilaisuus jossa kerrattiin aseptista työjärjestystä ja aseptiikkaan vai-kuttavia muita osa-alueita. Työskentelyn kehittämisen jälkeen kartoitettiin mikrobiologinen puhtaustaso uudelleen ja tehtiin työnkehittämisen seurantakäynnit. Toiset pintapuhtausnäytteiden tulokset kerrottiin henkilöstölle elintarvikehygieniakoulutuksen yhteydessä. Seurantakohteessa siivoustyön aseptiikka ja mikrobiologinen laatu parani kehittämishankkeen aikana. Siivoushenkilöstöllä oli positiivinen asenne tut-kimustyötä kohtaan, joka edisti työn ja aseptisen työjärjestyksen kehittämistä.
Jatkossa tutkimustyön tuloksia on tarkoitus hyödyntää ja soveltaa alueen muihin ammatillisiin oppilaitok-siin alueen esimiehen toimesta. Kehittämishanke oli tarpeellinen ja tuloksellinen. Toimintatapojen muut-taminen yhdessä kohteessa voi saada aikaan myös muiden kohteiden kehittämistarpeen ja halun.
Kehittämistyöhön kuului työskentelyn havainnointia, kuvaamista ja mikrobiologisen puhtaustason kartoit-taminen oppilaitoksessa. Tutkimus eteni niin, että ensin havainnoitiin siivoushenkilöstön työskentelyä ja kartoitettiin mikrobiologinen puhtaustaso pintapuhtausnäytteillä. Alkukartoituksen tulokset esiteltiin hen-kilöstölle, ja heille järjestettiin koulutustilaisuus jossa kerrattiin aseptista työjärjestystä ja aseptiikkaan vai-kuttavia muita osa-alueita. Työskentelyn kehittämisen jälkeen kartoitettiin mikrobiologinen puhtaustaso uudelleen ja tehtiin työnkehittämisen seurantakäynnit. Toiset pintapuhtausnäytteiden tulokset kerrottiin henkilöstölle elintarvikehygieniakoulutuksen yhteydessä. Seurantakohteessa siivoustyön aseptiikka ja mikrobiologinen laatu parani kehittämishankkeen aikana. Siivoushenkilöstöllä oli positiivinen asenne tut-kimustyötä kohtaan, joka edisti työn ja aseptisen työjärjestyksen kehittämistä.
Jatkossa tutkimustyön tuloksia on tarkoitus hyödyntää ja soveltaa alueen muihin ammatillisiin oppilaitok-siin alueen esimiehen toimesta. Kehittämishanke oli tarpeellinen ja tuloksellinen. Toimintatapojen muut-taminen yhdessä kohteessa voi saada aikaan myös muiden kohteiden kehittämistarpeen ja halun.