Fotokatalyyttiseen oksidaatioon perustuvan ilmanpuhdistusjärjestelmän vaikutus hedelmien ja vihannesten säilyvyyteen
Kerkelä, Liisa (2019)
Kerkelä, Liisa
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019101019819
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019101019819
Tiivistelmä
Insinöörityössä tutkittiin fotokatalyyttiseen oksidaatioon perustuvan ilmanpuhdistusjärjestelmän vaikutusta hedelmien ja vihannesten säilyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin. Työn tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin fotokatalyyttiseen oksidaatioon perustuva ilmanpuhdistusjärjestelmä soveltuu parantamaan hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä erilaisissa tiloissa. Työn tilaajana toimi Energiakonsultit INSTO Oy ja se toteutettiin yhteistyössä Heinon Tukku Oy:n kanssa.
Työ toteutettiin kahdessa osassa, josta ensimmäinen osa toteutettiin Heinon Tukku Oy:n hedelmä- ja vihannesosastolla ja toinen tutkimusta varten hankituissa mittauskammioissa. Mittaukset toistettiin samanlaisina ennen ilmanpuhdistimien asentamista ja sen jälkeen. Työssä mitattiin ilman mikrobipitoisuutta, suhteellista kosteutta, lämpötilaa sekä eteenipitoisuutta. Lisäksi hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä vertailtiin erilaisissa olosuhteissa.
Insinöörityön tulosten perusteella fotokatalyyttistä oksidaatiota hyödyntävä ilmanpuhdistin alentaa eteenipitoisuutta suljetussa tilassa, jossa säilytetään hedelmiä ja vihanneksia. Myös bakteeripitoisuudet laskivat hedelmä- ja vihannesosaston ilmassa ilmanpuhdistuksen käyttöönoton jälkeen. Homepitoisuuksien ei havaittu laskevan ilmassa merkittävästi tulosten perusteella. Säilyvyystesteissä taas hedelmät ja vihannekset eivät homehtuneet yhtä nopeasti, kun käytössä oli fotokatalyyttistä oksidaatiota hyödyntävä ilmanpuhdistin.
Työn tuloksia voivat hyödyntää esimerkiksi elintarvikealan yritykset, jotka etsivät ratkaisuja pidentää hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä. Jatkossa fotokatalyyttisen oksdaation tehoa voitaisiin tutkia tiloissa, joissa on haasteelliset säilytysolosuhteet tai havaittu hedelmien ja vihannesten ennenaikaista pilaantumista. Tarkempia tuloksia voitaisiin saada, jos mittauksia suoritettaisiin laboratorio-olosuhteissa ja tarkemmilla mittausvälineillä.
Työ toteutettiin kahdessa osassa, josta ensimmäinen osa toteutettiin Heinon Tukku Oy:n hedelmä- ja vihannesosastolla ja toinen tutkimusta varten hankituissa mittauskammioissa. Mittaukset toistettiin samanlaisina ennen ilmanpuhdistimien asentamista ja sen jälkeen. Työssä mitattiin ilman mikrobipitoisuutta, suhteellista kosteutta, lämpötilaa sekä eteenipitoisuutta. Lisäksi hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä vertailtiin erilaisissa olosuhteissa.
Insinöörityön tulosten perusteella fotokatalyyttistä oksidaatiota hyödyntävä ilmanpuhdistin alentaa eteenipitoisuutta suljetussa tilassa, jossa säilytetään hedelmiä ja vihanneksia. Myös bakteeripitoisuudet laskivat hedelmä- ja vihannesosaston ilmassa ilmanpuhdistuksen käyttöönoton jälkeen. Homepitoisuuksien ei havaittu laskevan ilmassa merkittävästi tulosten perusteella. Säilyvyystesteissä taas hedelmät ja vihannekset eivät homehtuneet yhtä nopeasti, kun käytössä oli fotokatalyyttistä oksidaatiota hyödyntävä ilmanpuhdistin.
Työn tuloksia voivat hyödyntää esimerkiksi elintarvikealan yritykset, jotka etsivät ratkaisuja pidentää hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä. Jatkossa fotokatalyyttisen oksdaation tehoa voitaisiin tutkia tiloissa, joissa on haasteelliset säilytysolosuhteet tai havaittu hedelmien ja vihannesten ennenaikaista pilaantumista. Tarkempia tuloksia voitaisiin saada, jos mittauksia suoritettaisiin laboratorio-olosuhteissa ja tarkemmilla mittausvälineillä.