Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Syrjäytymisuhan alla olevan nuoren motivoiminen suun terveyttä edistäviin ravintotottumuksiin

Kaistinen, Sara; Alakoski, Enni (2019)

 
Avaa tiedosto
Alakoski_Enni_Kaistinen_Sara.pdf (1.976Mt)
Lataukset: 


Kaistinen, Sara
Alakoski, Enni
2019
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111421223
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme on kehittämistyö syrjäytymisuhan alla olevien nuorten suun terveyden edistämiseksi. Siinä tuotettiin suun terveyden edistämisen tapahtuma sekä sähköinen käsikirja yhdessä kolmen muun opinnäytetyöparin kanssa. Tapahtuma jaettiin neljään eri teemaan, joista oman osiomme tavoitteena oli motivoida nuoria suun terveyttä edistäviin ravintotottumuksiin. Kehittämistyömme oli suunnattu 16–29-vuotiaille työttömille ja ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille ja nuorille aikuisille, jotka kuuluvat Stadin ammattiopiston järjestämään työpajatoimintaan. Kehittämistyön yhteistyökumppani toivoi, että nuorille järjestettäisiin osallistavaa terveyden edistämisen toimintaa.


Työpajatoiminta on yksi nuorten syrjäytymistä ehkäisevä keino. Sen tavoitteena on edistää nuorten elämänhallintaa ja osallisuutta. Osallisuuden vahvistaminen toimii voimavarana, joka edistää ihmisen hyvinvointia ja terveyttä. Syrjäytyneillä nuorilla on todettu olevan heikompi yleisterveys kuin heidän ikätovereillaan. Syrjäytymiseen liittyvät sosiokulttuuriset tekijät lisäävät riskiä myös suun sairauksille, koska ne liittyvät yksilön riskikäyttäytymiseen. Riskikäyttäytymistä on esimerkiksi sokeripitoisten ja happamien tuotteiden runsas päivittäinen käyttö, mikä altistaa hampaat hammaskarieksen sekä eroosion kehittymiselle.


Kehitystyö eteni tutkimuksellisen kehittämistyön vaiheita mukaillen. Tuotoksien sisältöä varten kerättiin tutkimustietoa tietokannoista ja kohderyhmästä haettiin tietoa verkkomateriaaleista. Tuotoksien suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnettiin transteoreettista muutosvaihemallia ja motivoivaa haastattelua. Sähköisessä käsikirjassa transteoreettisen muutosvaihemallin piirteitä hyödyntäen nuoria sitoutettiin suun terveyttä edistäviin ravintotottumuksiin. Palautteen perusteella nuorten kokemukset tapahtumasta olivat pääosin myönteisiä. Ohjaajilta saadun suullisen palautteen ja nuorille suunnatun palautekyselyn perusteella tapahtuman sisällöt motivoivat nuoria arvioimaan omia terveystottumuksiaan ja edistivät nuorten osallisuuden ja yhteisöllisyyden ilmenemistä.


Yhteistyökumppani toivoi tapahtumalle jatkumoa säännöllisin väliajoin. Kehittämisehdotuksena tuotoksen voisi toteuttaa myös englanninkielellä, jotta myös vieraskielinen kohderyhmä hyötyisi tuotoksesta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste