Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Nestemäisen ruoanvalmistustuotteen tuotekehitys

Paakkanen, Outi (2019)

 
Avaa tiedosto
Paakkanen_Outi.pdf (1.539Mt)
Lataukset: 


Paakkanen, Outi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223901
Tiivistelmä
Markkinoilla on erilaisia nestemäisiä maitorasvasta, kasvirasvasta sekä viljasta valmistettuja maustamattomia ja maustettuja ruoanvalmistustuotteitta vaihtelevilla rasvapitoisuuksilla. Insinöörityön tavoitteena oli kehittää Valio Oy:lle hyvältä maistuva maito- ja kasvirasvaa sisältävä ruoanvalmistustuote, joka toimii sekä suolaisessa että makeassa ruoanvalmistuksessa. Tuotteen haluttiin erottuvan jo markkinoilla olevista samankaltaisista tuotteista paremmalla maulla ja käytettävyydellä ruoanlaitossa sekä helppokäyttöisemmällä pakkauksella. Tuotteelle haluttiin myös pitkä säilyvyysaika.

Tuotekehitys aloitettiin raaka-aineiden hankinnoilla ja testauksilla. Tuotantolaitteistoa jäljittelevällä pilottilaitteistolla tehtiin ensimmäiset tuotekoeajot (eräkoko oli 15 kg), jolloin löydettiin oikea valmistusmassan koostumus ja sopivat UHT-lämpökäsittelyn ajoparametrit. Pilottiajoista siirryttiin tuotannon koeajoihin, joissa massakoko oli 200-kertainen verrattuna pilottiajoihin. Osasta pilottinäytteistä sekä kaikista tuotannon koeajo- ja tuotannonaloitusnäytteistä tehtiin erilaisia testejä. Tuotannon näytteitä arvioitiin tuoreena ja neljän kuukauden iässä, kun taas pilottinäytteitä arvioitiin vain tuoreena. Aistinvaraisesti ja ruokakokeissa arvioituja ominaisuuksia olivat maku, ulkonäkö ja rakenne. Säilyvyyttä arvioitiin huoneenlämmössä (+22 °C) ja jääkaappilämpötilassa (+6 °C) samanlaisilla arvioitavilla ominaisuuksilla kuin tuorenäytteitä. Koekeittiö oli vastuussa osasta tuotteen ruokakokeista sekä kaikista kuluttajille tarkoitetuista ruokaresepteistä. Myönteisten arviointien ja kokeiden jälkeen tehtiin päätös siirtää uusi tuote tuotantoon.

Tuotekehitysprojekti eteni suunnitellussa aikataulussa, ja vähittäiskauppamarkkinoille saatiin uusi hyvältä maistuva maito- ja kasvirasvaa sisältävä ruoanvalmistustuote, joka toimi sekä suolaisessa että makeassa ruoanvalmistuksessa. Aistinvaraisissa laatuarvioissa tuotteen maku oli täyteläisempi ja puhtaampi kuin kilpailijoiden vastaavanlaisissa tuotteissa. Ruokakokeiden tulosten perusteella tuotteen maku, toimivuus ja käyttömukavuus ruoanlaitossa olivat paremmat kuin kilpailijoiden tuotteissa. Tuotepakkaus oli helposti avattava ja uudelleen suljettava; näitä ominaisuuksia ei kilpailijoiden tuotepakkauksista löytynyt.

Tuotteelle voisi tehdä vielä pidempikestoisemman säilyvyysseurannan, jolloin mahdollisesti saataisiin valmistuskustannuksia pienennettyä, kun voidaan valmistaa suurempia tuotantoeriä harvemmin.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste