Suunnitteluprosessi : Ravintolasuunnitelma kilpailutyönä
Kauppila, Noora (2019)
Kauppila, Noora
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120224075
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120224075
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee kilpailutyön suunnitteluprosessia. Case-esimerkkinä tarkastellaan Fafa’s Standalone Concept -ravintolasuunnittelukilpailua, joka järjestettiin muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille keväällä 2018 ja johon tässä työssä esitelty suunnitelma on tehty yhdessä Laura Pasasen kanssa.
Opinnäytetyössä perehdytään kilpailuntyön eri vaiheissa käytettyihin suunnittelun keinoihin ja esitellään kussakin suunnitteluvaiheessa tuotettua materiaalia. Suunnitteluprosessi on esitetty mahdollisimman kronologisesti, jotta lukijan on helppo seurata suunnittelun eri vaiheiden suunnittelu-, tienonhankinta- ja kommunikaatiomenetelmiä. Työssä tarkastellaan kunkin vaiheen tavoitteita ja lopputuloksia, joista seuraava suunnitteluvaihe alkaa sekä avataan omaa pohdintaamme työn eri vaiheista ja tavoitteista.
Kilpailun tehtävänantona oli suunnitella ravintolayrityksen tarpeiden mukainen, moduuleista koostuva erillisrakennus, joka oli mahdollista toteuttaa joko sellaisenaan tai eri kokoisena moduulien määrää muuttamalla. Kilpailussa annettiin suunniteltavalle rakennukselle tietty tontti Helsingin Sörnäisistä, johon ensimmäisen rakennuksen oli määrä tulla. Rakennus oli suunniteltava kuitenkin monistettavaksi sellaisiin paikkoihin, joissa ei kivijalkapaikkaa ravintolayrityksen uusille toimipisteille ole tarjolla.
Valmiin suunnitelman tavoitteena oli tuottaa ravintolayrityksen brändiä vahvasti heijasteleva ravintolarakennus, joka palvelee käyttäjiään mahdillisimman hyvin. Ravintolarakennuksen arkkitehtonisena ja toiminnallisena tavoitteena oli olla paikassaan kiinnostava ja asiakkaita houkutteleva, kuitenkin samalla kokonaisilmeeltään yksinkertainen ja selkeä. Tähän tavoitteeseen pyrittiin pääsemään käyttämällä opittuja metodeja parhaan mahdollisen suunnitelman aikaansaamiseksi. Työlle viitekehyksen antoi kilpailulautakunnan laatima tehtävänanto, joka esitellään opinnäytetyössä ensimmäisenä. Erilaisin tiedonhankintamenetelmin pyrittiin saamaan mahdollisimman paljon työn tavoitteiden kannalta olennaista pohjatietoa, jota sovellettiin työn toteutuksen etenemisen eri vaiheissa. Lopuksi opinnäytetyössä esitellään valmis kilpailuun jätetty ehdotus modulaarisesta ja monistettavasta ravintolarakennuksesta. Koko opinnäytetyö pyrkii esittelemään kilpailutyössä käytettävissä olevia parityön suunnittelumenetelmiä kootusti siten, että lukijalla on mahdollisuus hyödyntää menetelmiä omissa kilpailutöissään.
Opinnäytetyössä perehdytään kilpailuntyön eri vaiheissa käytettyihin suunnittelun keinoihin ja esitellään kussakin suunnitteluvaiheessa tuotettua materiaalia. Suunnitteluprosessi on esitetty mahdollisimman kronologisesti, jotta lukijan on helppo seurata suunnittelun eri vaiheiden suunnittelu-, tienonhankinta- ja kommunikaatiomenetelmiä. Työssä tarkastellaan kunkin vaiheen tavoitteita ja lopputuloksia, joista seuraava suunnitteluvaihe alkaa sekä avataan omaa pohdintaamme työn eri vaiheista ja tavoitteista.
Kilpailun tehtävänantona oli suunnitella ravintolayrityksen tarpeiden mukainen, moduuleista koostuva erillisrakennus, joka oli mahdollista toteuttaa joko sellaisenaan tai eri kokoisena moduulien määrää muuttamalla. Kilpailussa annettiin suunniteltavalle rakennukselle tietty tontti Helsingin Sörnäisistä, johon ensimmäisen rakennuksen oli määrä tulla. Rakennus oli suunniteltava kuitenkin monistettavaksi sellaisiin paikkoihin, joissa ei kivijalkapaikkaa ravintolayrityksen uusille toimipisteille ole tarjolla.
Valmiin suunnitelman tavoitteena oli tuottaa ravintolayrityksen brändiä vahvasti heijasteleva ravintolarakennus, joka palvelee käyttäjiään mahdillisimman hyvin. Ravintolarakennuksen arkkitehtonisena ja toiminnallisena tavoitteena oli olla paikassaan kiinnostava ja asiakkaita houkutteleva, kuitenkin samalla kokonaisilmeeltään yksinkertainen ja selkeä. Tähän tavoitteeseen pyrittiin pääsemään käyttämällä opittuja metodeja parhaan mahdollisen suunnitelman aikaansaamiseksi. Työlle viitekehyksen antoi kilpailulautakunnan laatima tehtävänanto, joka esitellään opinnäytetyössä ensimmäisenä. Erilaisin tiedonhankintamenetelmin pyrittiin saamaan mahdollisimman paljon työn tavoitteiden kannalta olennaista pohjatietoa, jota sovellettiin työn toteutuksen etenemisen eri vaiheissa. Lopuksi opinnäytetyössä esitellään valmis kilpailuun jätetty ehdotus modulaarisesta ja monistettavasta ravintolarakennuksesta. Koko opinnäytetyö pyrkii esittelemään kilpailutyössä käytettävissä olevia parityön suunnittelumenetelmiä kootusti siten, että lukijalla on mahdollisuus hyödyntää menetelmiä omissa kilpailutöissään.