Allergioita ja intoleransseja aiheuttavien aineiden ilmoittaminen pakkaamattomista elintarvikkeista ravitsemisalan yrityksissä
Ahonen, Marika (2019)
Ahonen, Marika
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121126134
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121126134
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Keliakialiitto. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet ilmoitetaan pakkaamattomista elintarvikkeista ravitsemisalan yrityksissä. Lisäksi tutkimuksella haluttiin selvittää, onko allergioita tai intoleransseja aiheuttavat aineet mahdollista merkitä pakkaamattomiin elintarvikkeisiin yhtenäisellä tavalla. Pakkausmerkinnöissä ilmoitettavat allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet on määritelty Euroopan unionin elintarviketietoasetuksessa 1169/2011. Lisäksi Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 154/2019 on säädetty pakkaamattomista elintarvikkeista annettavien tietojen ilmoittamistavasta.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin sähköistä kyselylomaketta. Kysely lähetettiin vuoden 2019 syys-lokakuun vaihteessa Webropol-ohjelman kautta sähköpostilinkkinä 2590 vastaajalle. Vastaajayritykset valikoituivat satunnaisotannalla Keliakialiiton Taloustutkimuksen Horeca-rekisteristä ja internetin kautta. Lisäksi julkinen kyselylinkki lähetettiin sähköpostin välityksellä Tampereen ammattikorkeakoulussa monimuotototeutuksena palveluliiketoimintaa opiskeleville restonomiopiskelijoille. Kyselylinkit olivat auki kahden viikon ajan.
Kyselyyn osallistui 165 vastaajaa erilaisista ravitsemisalan yrityksistä. Pääsääntöisesti vastaajat olivat esimiesasemassa toimivia henkilöitä. Tutkimustuloksissa todettiin, että yleisesti allergeenitiedot ilmoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 154/2019 vaatimalla tavalla kirjallisesti, sähköisesti tai ilmoittamalla asiakkaalle tietojen olevan saatavissa henkilökunnalta. Tuloksissa selvisi, että ravitsemisalan yrityksissä on käytössä useita erilaisia kirjainmerkintöjä, joiden avulla voidaan ilmoittaa ruoan tai tuotteen soveltuvuus asiakkaalle. Lisäksi merkinnöillä oli monenlaisia tarkoituksia. Nykyistä yleisesti käytössä olevaa merkit-semiskäytäntöä pidettiin epäselvänä ja merkintöihin toivottiin selkeyttä. Vastaajien mielestä pitäisi yleisesti sopia merkintöjen tarkoitus ja vastaajaenemmistö toivoi yhtenäistä merkintätapaa allergeenien ilmoittamiseen. Selkeimpänä pidettiin elintarviketietoasetuksen mukaista tapaa, jolloin allergeenit kirjoitettaisiin ruokalajin tai tuotteen nimen alapuolelle tai yhteyteen. Yleisesti allergeenien merkitseminen koettiin melko helpoksi ja niistä koettiin olevan riittävästi tietoa. Yhtenäisellä merkintätavalla voitaisiin lisätä asiakasturvallisuutta, helpottaa asiakkaiden asioimista ravintoloissa ja selkiyttää henkilökunnan työtä. Vastaajat pohtivat, miten käytännössä yhtenäinen merkintätapa voitaisiin toteuttaa.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin sähköistä kyselylomaketta. Kysely lähetettiin vuoden 2019 syys-lokakuun vaihteessa Webropol-ohjelman kautta sähköpostilinkkinä 2590 vastaajalle. Vastaajayritykset valikoituivat satunnaisotannalla Keliakialiiton Taloustutkimuksen Horeca-rekisteristä ja internetin kautta. Lisäksi julkinen kyselylinkki lähetettiin sähköpostin välityksellä Tampereen ammattikorkeakoulussa monimuotototeutuksena palveluliiketoimintaa opiskeleville restonomiopiskelijoille. Kyselylinkit olivat auki kahden viikon ajan.
Kyselyyn osallistui 165 vastaajaa erilaisista ravitsemisalan yrityksistä. Pääsääntöisesti vastaajat olivat esimiesasemassa toimivia henkilöitä. Tutkimustuloksissa todettiin, että yleisesti allergeenitiedot ilmoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 154/2019 vaatimalla tavalla kirjallisesti, sähköisesti tai ilmoittamalla asiakkaalle tietojen olevan saatavissa henkilökunnalta. Tuloksissa selvisi, että ravitsemisalan yrityksissä on käytössä useita erilaisia kirjainmerkintöjä, joiden avulla voidaan ilmoittaa ruoan tai tuotteen soveltuvuus asiakkaalle. Lisäksi merkinnöillä oli monenlaisia tarkoituksia. Nykyistä yleisesti käytössä olevaa merkit-semiskäytäntöä pidettiin epäselvänä ja merkintöihin toivottiin selkeyttä. Vastaajien mielestä pitäisi yleisesti sopia merkintöjen tarkoitus ja vastaajaenemmistö toivoi yhtenäistä merkintätapaa allergeenien ilmoittamiseen. Selkeimpänä pidettiin elintarviketietoasetuksen mukaista tapaa, jolloin allergeenit kirjoitettaisiin ruokalajin tai tuotteen nimen alapuolelle tai yhteyteen. Yleisesti allergeenien merkitseminen koettiin melko helpoksi ja niistä koettiin olevan riittävästi tietoa. Yhtenäisellä merkintätavalla voitaisiin lisätä asiakasturvallisuutta, helpottaa asiakkaiden asioimista ravintoloissa ja selkiyttää henkilökunnan työtä. Vastaajat pohtivat, miten käytännössä yhtenäinen merkintätapa voitaisiin toteuttaa.