Kalimenjoen ympäristön ja vedenseurannan kehittäminen
Vola, Katja (2011)
Vola, Katja
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104154377
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104154377
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli selvittää Kalimenjoen veden laatua ja vesistöön kohdistuvaa kuormitusta. Tavoitteena oli myös selvittää Kalimenjoen virkistyskäyttömahdollisuuksia ja uoman luontoarvoja. Veden laatua selvitettiin ympäristöhallinnon Hertta-tietojärjestelmän pintavesien tila rekisterin tulosten perusteella. Ympäristön ja kuormituksen selvittämiseen aineistona on käytetty Kalimenjoen perusselvitystä 2011, joka laadittiin Kalimenjoen projektin aikana 2010–2011. Lisäksi aineistona on käytetty Oulun seudun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan yksikössä 27.1.2011 pidettyä toimenpidesuunnittelutyöpajapäivän koontia. Työn toimeksiantaja on Kellon kyläyhdistys.
Ekologiselta luokitukseltaan Kalimenjoki on välttävässä tilassa johtuen veden ajoittaisesta happamuudesta ja korkeasta kokonaisfosforipitoisuudesta. Vesistön tilaan vaikuttavat luontaisen kuormituksen lisäksi ihmistoiminnan kuormitukset. Kalimenjoki on määritelty Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa arvokkaaksi pienvesistöksi ja joen ympäristöllä on virkistyskäytöllistä ja luonnonsuojelullista arvoa. Tämän opinnäytetyön tietoja voidaan hyödyntää laadittaessa Kalimenjoen kunnostussuunnitelmaa, sekä Kalimenjoen vesiensuojelun ja virkistyskäytön kehittämisessä.
Ekologiselta luokitukseltaan Kalimenjoki on välttävässä tilassa johtuen veden ajoittaisesta happamuudesta ja korkeasta kokonaisfosforipitoisuudesta. Vesistön tilaan vaikuttavat luontaisen kuormituksen lisäksi ihmistoiminnan kuormitukset. Kalimenjoki on määritelty Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa arvokkaaksi pienvesistöksi ja joen ympäristöllä on virkistyskäytöllistä ja luonnonsuojelullista arvoa. Tämän opinnäytetyön tietoja voidaan hyödyntää laadittaessa Kalimenjoen kunnostussuunnitelmaa, sekä Kalimenjoen vesiensuojelun ja virkistyskäytön kehittämisessä.