Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vasikoiden vastustuskyky ja vasikkakuolleisuus

Oksman, Anita; Neuvonen, Mirjami (2011)

 
Avaa tiedosto
Neuvonen_Mirjami_Oksman_Anita.pdf (3.775Mt)
Lataukset: 


Oksman, Anita
Neuvonen, Mirjami
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066571
Tiivistelmä
Maidon- ja lihantuotannon kannattavuus perustuu tuottaviin ja terveisiin eläimiin. Vasikoiden kasvatusolosuhteet ja ruokinnan onnistuminen vaikuttavat olennaisesti tuotannon kannattavuuteen. Kestävä eläinaines kehittyy vain hyvin hoidetuista vasikoista. Vasikoiden hyvinvointi on monen tekijän summa, jonka merkittävin tekijä on karjanhoitajan ammattitaito ja työlle omistautuminen. Hyvä hoito vasikan syntymähetkestä lähtien vaikuttaa merkittävästi sen tuotoskykyyn tulevaisuudessa.

Optimaalinen ternimaidon saanti heti syntymän jälkeen luo hyvät mahdollisuudet vastustuskyvyn muodostumiselle sekä turvaa vasikan energian saannin. Vasikan vastustuskyky muodostuu ternimaidon kautta saadusta passiivisesta sekä myöhemmällä iällä kehittyvästä aktiivisesta immuniteetistä. Vastustuskyvyllä on merkittävä vaikutus vasikoiden sairastuvuuteen sekä kuolleisuuteen. Suomessa vasikoiden yleisimpiä kuolinsyitä ovat hengitystietulehdukset, ripulit, pötsi- ja juoksutusmahasairaudet, napainfektiot ja poikimavaikeudet. Vuonna 2009 tuotosseurantaan kuuluvilla lypsykarjatiloilla vasikkakuolleisuus oli keskimäärin 8,21 %. Vaihtelu karjojen vasikkakuolleisuustilanteessa on suurta. Suomessa 10–20 %:lla karjoista on merkittävä vasikkakuolleisuusongelma. Joillakin yksittäisillä ongelmatiloilla vasikkakuolleisuus voi olla jopa yli 40 %, kun taas viidenneksellä tiloista vasikoita ei kuole lainkaan.

Työn tarkoituksena oli selvittää vasikoiden vastustuskykyä ja kuolleisuutta tilastojen valossa. Näihin olennaisimmin vaikuttavat tekijät; olosuhteet, hoito, juotto ja ruokinta sekä yleisimmät kuolinsyyt käsiteltiin työn alussa tutkimusten tulkinnan perustaksi. Vastustuskyky osiossa selvitettiin ternimaitojuoton merkitystä vastustuskykyyn kansainvälisten tutkimusten sekä pilottikokeen tulosten avulla. Pohjois-Savon tuotosseurantatietojen avulla vasikkakuolleisuutta selvittävän tutkimuksen tavoitteena oli tuoda esille kuolleisuuteen merkittävästi vaikuttavat tilaominaisuudet. Vasikkakuolleisuuteen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä olivat karjakoko, investoinnit lähiaikoina sekä tuotannonautomatisointi.

Työssä yhdistyvät toisiinsa olennaisesti liittyvät asiakokonaisuudet, joita on käsitelty tilalähtökohtaisesti. Työstä toivotaan olevan hyötyä käytännön karjataloudessa.
Tulevaisuudessa työlle olisi mielenkiintoista saada jatkoa vasikoiden hoitoa ja hyvinvointia kartoittavalla tutkimuksella.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste