dc.contributor.author | Hokkanen, Pirkko | |
dc.date.accessioned | 2011-05-11T05:52:46Z | |
dc.date.available | 2011-05-11T05:52:46Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-201105107103 | |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/28804 | |
dc.description.abstract | Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöterveysyksikölle tulee vuosittain tietoon 200 – 300 epäiltyä ruokamyrkytystä. Luku on vain murto-osa todellisista tapauksista, koska on arvioitu, että Suomessa sairastuu vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä ruokamyrkytykseen. Osa elintarvikealan toimijoista ei ilmoita asiakkaiden tekemiä valituksia viranomaiselle. Lainsäädäntö velvoittaa kunnan valvontaviranomaisen selvittämään epäillyt ruokamyrkytykset sekä raportoimaan selvitystyöstään valtion viranomaisille. Ongelmana on, että viranomaisten työmäärä on suuri ja tarkastajien määrä pieni. Tämän työn tarkoituksena on arvioida Helsingin valvontaviranomaisen selvitystyötä sekä kehittää sitä työskentelyn laadun parantamiseksi. Lisäksi työssä tarkastellaan vuoden 2010 aikana todettuja ruokamyrkytyksiä.
Viranomaisen työskentelyn arvioimiseksi ja työn kehittämiseksi tarkastettiin kaikki vuoden 2010 aikana tehdyt toimenpidepyynnöt, joissa epäiltiin ruokamyrkytystä. Yhteensä selvityksiä tarkastettiin 288. Tehtyjä selvityksiä verrattiin käytössä olleeseen menettelyohjeeseen. Työn aikana ohjeistusta parannettiin, laadittiin uusia ohjeita ja koulutettiin henkilökuntaa.
Tarkastajien tahto hoitaa työ kunnolla ei jäänyt seurantajakson aikana epäselväksi ja selvitystyön laatu parani ohjeistuksen sekä koulutuksen myötä. Epäiltyjen ruokamyrkytysten lukumäärä oli vuonna 2010 28 % suurempi kuin vuonna 2009. Ongelmana on se, että selvitystyö jakaantuu epätasaisesti tarkastajille. Työmäärän tasaamiseksi on yksikköön perustettu ruokamyrkytystiimi huolehtimaan isojen epidemioiden selvitystyöstä ja yhteydenpidosta valtion viranomaisiin. Helsingissä saatiin osoitettua epidemiaksi 15 tapausta ja niissä sairastui yli 200 ihmistä. Ruokamyrkytyksiä aiheuttivat muun muassa raaka punajuuri, vadelmat, osterit, eskolaari, merikrotti ja mononatriumglutamaatti.
Tämän työn tulosten seurauksena tullaan ruokamyrkytysten selvitystyötä edelleen kehittämään ja seuraamaan. Työn tekemisen avuksi laaditut ohjeet tulevat jatkossa auttamaan Helsingin valvontaviran-omaisia selvitystyössä. | fi |
dc.description.abstract | City of Helsinki Environmental Health Unit receives 200 - 300 suspected food poisoning cases annually. This figure is only a fraction of the actual cases, since it is estimated that in Finland about half a million people a year contract food poisoning. The purpose of this thesis was to assess and develop the analysis made by the Helsinki food safety authority to improve the quality of the work. The thesis also examines the identified food poisoning cases in 2010.
All the suspected food poisoning cases from the year 2010 were studied to assess and develop the work of the Authority. The total of 288 cases was studied, and the work done with the cases was compared with the written instructions. During the work, guidance was improved, new guidelines were compiled and the personnel was trained.
The inspectors’ will to carry out the work properly was evident during the period, and the quality of the work was improved with guidance and training. The number of suspected food poisonings in 2010 was 28% higher than in 2009. Fifteen actual food poisoning epidemics were found in Helsinki in which more than 200 people became affected. Food poisonings were caused by for example raw beetroot, raspberries, oysters and monosodium glutamate.
The investigation work will be further developed and monitored as a result of this work. The guidelines compiled during this work will help the food safety authority in Helsinki in their investigation processes. | en |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Mikkelin ammattikorkeakoulu | |
dc.rights | All rights reserved | |
dc.title | Ruokamyrkytysselvitystyön arviointi ja kehittäminen sekä ruokamyrkytykset Helsingissä vuonna 2010 | fi |
dc.type.ontasot | fi=Ylempi AMK-opinnäytetyö|sv=Högre YH-examensarbete|en=Master's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/2104 | |
dc.organization | Mikkelin ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.ysa | ruokamyrkytys | |
dc.subject.ysa | selvitys | |
dc.subject.ysa | arviointi | |
dc.subject.ysa | näytteet | |
dc.subject.ysa | epidemiat | |
dc.subject.ysa | elintarvikkeet | |
dc.subject.ysa | Helsinki | |
dc.contributor.organization | Mikkelin ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.keyword | ruokamyrkytysepäily | |
dc.subject.keyword | epidemiaepäily | |
dc.subject.keyword | ruokamyrkytys | |
dc.subject.keyword | epidemia | |
dc.subject.keyword | välittäjäelintarvike | |
dc.subject.degreeprogram | fi=Energia- ja ympäristötekniikka|sv=Energi- och miljöteknik|en=Energy and Environmental Engineering| | |
dc.subject.discipline | Ympäristöteknologian koulutusohjelma (ylempi AMK) | |