Varastotilan ilmanlaadun parantaminen aktiivihapella ja sen vaikutus leikkokukkien säilyvyyteen
Salo, Saara (2009)
Salo, Saara
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2009
Julkaisun pysyvä osoite on 
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905082569
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905082569
Tiivistelmä
Insinöörityön aiheena oli tutkia leikkokukkien varastotilan ilman laadun parantamista aktiivihapen avulla ja sen vaikutuksia leikkokukkien säilyvyyteen. Työn tavoitteena oli soveltaa jo hedelmien ja vihannesten varastoinnissa käytettyä aktiivihappijärjestelmää kuivadesinfiointimenetelmänä leikkokukkien varastointiin. Varastointi-iän kasvattamisella nähdään olevan merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Mittaukset suoritettiin Helsingin Kukkatoimitus Oy:n ja Oy Biocid Ltd:n yhteistyönä huhti-toukokuussa 2008.
Tutkittavasta Helsingin Kukkatoimitus Oy:n leikkokukkakylmiöstä määritettiin ilman kemiallinen ja mikrobiologinen laatu ennen aktiivihapen käyttöä ja sen jälkeen, seurattiin leikkokukkien laatua aistinvaraisesti ja kartoitettiin muut kylmiön olosuhteet. Mittaukset oli jaettavissa kolmeen osaan: esimittauksiin ilman aktiivihappea sekä matalamman ja korkeamman aktiivihappitehon aikana tehtäviin mittauksiin.
Esimittausten aikana ilmeni, että leikkokukkakylmiössä suurimman säilyvyysongelman muodostaa ilman mikrobiologinen laatu. Varaston ilman etyleenipitoisuutta ei saatu käytetyillä mittausmenetelmillä mitattua. Tuotteiden aistinvaraista arviointia tehdessä arvioitiin tiettyjen leikkokukkien myyntiaika, jota verrattiin aktiivihapen aikana seurattavien tuotteiden myyntiaikaan.
Tuloksista ilmeni aktiivihapen vaikuttavan ilman mikrobiologiseen laatuun. Ilman hiiva- ja homepitoisuudet näyttivät systemaattisesti pienenevän aktiivihappigeneraattorin toiminnan aikana. Myös aistinvaraisen arvioinnin myötä voitiin todeta kukkien laadun parantuneen ja myyntiajan pidentyneen joidenkin tuotteiden kohdalla.
Tutkimuksen luonteen takia tulokset ovat suuntaa-antavia. Saatujen tulosten perusteella nähdään, että kyseisessä leikkokukkakylmiössä olisi järkevää suorittaa vielä yksityiskohtaisemmat mittaukset ja tämän jälkeen alkaa suunnitella oikein mitoitettua, rakennuskohtaista hygieniajärjestelmää. 
Tutkittavasta Helsingin Kukkatoimitus Oy:n leikkokukkakylmiöstä määritettiin ilman kemiallinen ja mikrobiologinen laatu ennen aktiivihapen käyttöä ja sen jälkeen, seurattiin leikkokukkien laatua aistinvaraisesti ja kartoitettiin muut kylmiön olosuhteet. Mittaukset oli jaettavissa kolmeen osaan: esimittauksiin ilman aktiivihappea sekä matalamman ja korkeamman aktiivihappitehon aikana tehtäviin mittauksiin.
Esimittausten aikana ilmeni, että leikkokukkakylmiössä suurimman säilyvyysongelman muodostaa ilman mikrobiologinen laatu. Varaston ilman etyleenipitoisuutta ei saatu käytetyillä mittausmenetelmillä mitattua. Tuotteiden aistinvaraista arviointia tehdessä arvioitiin tiettyjen leikkokukkien myyntiaika, jota verrattiin aktiivihapen aikana seurattavien tuotteiden myyntiaikaan.
Tuloksista ilmeni aktiivihapen vaikuttavan ilman mikrobiologiseen laatuun. Ilman hiiva- ja homepitoisuudet näyttivät systemaattisesti pienenevän aktiivihappigeneraattorin toiminnan aikana. Myös aistinvaraisen arvioinnin myötä voitiin todeta kukkien laadun parantuneen ja myyntiajan pidentyneen joidenkin tuotteiden kohdalla.
Tutkimuksen luonteen takia tulokset ovat suuntaa-antavia. Saatujen tulosten perusteella nähdään, että kyseisessä leikkokukkakylmiössä olisi järkevää suorittaa vielä yksityiskohtaisemmat mittaukset ja tämän jälkeen alkaa suunnitella oikein mitoitettua, rakennuskohtaista hygieniajärjestelmää.
