Ravitsemusohjausmateriaali diabetesta sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssille : Sapere-ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä
Lappalainen, Mervi; Tirkkonen, Sari (2011)
Lappalainen, Mervi
Tirkkonen, Sari
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105269701
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105269701
Tiivistelmä
Ravitsemusohjaus on osa diabeteksen hoitoa. Erityisesti diabetesta sairastavat lapset tarvitsevat käytännönläheistä ohjausta terveellisestä ruokavaliosta. Ravitsemusohjauksen avulla luodaan pohjaa koko diabetesta sairastavan lapsen perheen terveellisille elämäntavoille. Sopeutumisvalmennuskursseilla on mahdollisuus saada tietoa diabeteksesta ja ravitsemukseen liittyvistä asioista. Sopeutumisvalmennuskurssit antavat oivan mahdollisuuden toteuttaa ravitsemusohjausta ryhmässä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa ravitsemusohjausmateriaali leikki- ja kouluikäisten, diabetesta sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssien ohjaajille ja antaa uusia ideoita kurssiohjelmaan. Ravitsemusohjausmateriaali toimii ohjaajien työvälineenä ravitsemusohjaustuokion toteuttamisessa. Ohjausmateriaali tehtiin yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan lastentautien poliklinikan kanssa.
Opinnäytetyön tavoitteena on, että ohjaajat voivat hyödyntää ravitsemusohjausmateriaalia käytännön työssään diabetesta sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskursseilla. Ravitsemusohjaustuokion avulla diabetesta sairastavat lapset tutustuvat uusiin ruoka-aineisiin, kuten kasvisten, hedelmien ja vihannesten käyttöön ja sitä kautta se parantaa heidän ruoan arvostusta ja ruokavaliota.
Ravitsemusohjausmateriaalin tuottamisen lähtökohtana oli Sapere-ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä, mikä perustuu aistikokemuksiin, joiden kautta lapsi oppii uusia asioita ruokamaailmasta. Tuotos sisältää ohjeet ravitsemustuokion vetäjälle.
Ohjausmateriaalia voidaan hyödyntää jatkossa diabetesta sairastavien lasten ohjaamisessa erilaisilla sopeutumisvalmennuskursseilla. Jatkossa voisi selvittää ohjausmateriaalin toimivuutta käytännössä sekä ravitsemusohjaustuokion hyödyllisyyttä yleensä diabetesta sairastavien lasten ravitsemuksen parantamiseksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa ravitsemusohjausmateriaali leikki- ja kouluikäisten, diabetesta sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssien ohjaajille ja antaa uusia ideoita kurssiohjelmaan. Ravitsemusohjausmateriaali toimii ohjaajien työvälineenä ravitsemusohjaustuokion toteuttamisessa. Ohjausmateriaali tehtiin yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan lastentautien poliklinikan kanssa.
Opinnäytetyön tavoitteena on, että ohjaajat voivat hyödyntää ravitsemusohjausmateriaalia käytännön työssään diabetesta sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskursseilla. Ravitsemusohjaustuokion avulla diabetesta sairastavat lapset tutustuvat uusiin ruoka-aineisiin, kuten kasvisten, hedelmien ja vihannesten käyttöön ja sitä kautta se parantaa heidän ruoan arvostusta ja ruokavaliota.
Ravitsemusohjausmateriaalin tuottamisen lähtökohtana oli Sapere-ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä, mikä perustuu aistikokemuksiin, joiden kautta lapsi oppii uusia asioita ruokamaailmasta. Tuotos sisältää ohjeet ravitsemustuokion vetäjälle.
Ohjausmateriaalia voidaan hyödyntää jatkossa diabetesta sairastavien lasten ohjaamisessa erilaisilla sopeutumisvalmennuskursseilla. Jatkossa voisi selvittää ohjausmateriaalin toimivuutta käytännössä sekä ravitsemusohjaustuokion hyödyllisyyttä yleensä diabetesta sairastavien lasten ravitsemuksen parantamiseksi.