Pensasruusujen tuoksut
Savilaakso, Taija (2011)
Savilaakso, Taija
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060110724
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060110724
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Opinnäytetyön tarkoituksena oli määrittää pensasruusujen tuoksut työntilaajalle, Oulujoen Taimisto Ky:lle, ruusujen myyntityötä helpottamaan. Ongelmana oli, ettei ruusujen tuoksuista, tuoksuvuudesta tai tuoksujen miellyttävyydestä ollut tietoa saatavilla. Oulujoen Taimisto oli omalta osaltaan tehnyt tuoksujen määritystä useina vuosina, mutta ajanpuutteen vuoksi tutkimustyö haluttiin teettää opinnäytetyönä.
Työn tavoitteena oli saada aikaan sanalliset kuvailut ruusujen kukkien tuoksuista. Lisäksi työssä oli tarkoitus selvittää lehtien ja muiden kasvinosien tuoksut sekä tuoksujen miellyttävyys. Termistönä oli pyrkimyksenä käyttää yleisesti hyväksyttyä ja helposti ymmärrettävää sanastoa.
Materiaali koostui 158 ruususta, jotka oli istutettu Oulujoen Taimisto Ky:n näytemaille. Tutkimusmenetelmänä sovellettiin yleistä kuvailevaa menetelmää termistön keräämiseksi ja aineiston analysoinnissa sovellettiin sisällön erittelyä ja analysointia. Varsinainen tutkimustyö suoritettiin hajuaistinvaraisesti havainnoimalla. Tutkimustulokset kirjattiin lopullisesti analysoitavaksi Microsoft Excel -taulukkoon. Tiedonhaussa hyödyllisimmät tiedonhakukannat olivat Ingenta ja Elsevier: ScienceDirect. Kirjallisuus oli pääosin englanninkielistä.
Lopputuloksena saatiin aikaan sanalliset kuvailut ruusujen kukkien, lehtien ja muiden kasvinosien tuoksuista, tuoksujen voimakkuuksista sekä miellyttävyydestä. Kuvailujen pohjalta laadittiin myös määrityskaavio auttamaan tuoksujen määritystä tulevaisuudessa.
Tulokset täydentävät tietoa ruusujen ominaisuuksista ja tulevat helpottamaan niin myyntitilanteita kuin kasvien valintaakin. Tutkimusta tulisi jatkaa tulevaisuudessa termien täydentämisellä, uusien tuoksujen kuvailujen laatimisella ja tieteellisen tutkimuksen tunnusmerkkien täyttämiseen vaadittavilla toistoilla.
Tärkeimpänä johtopäätöksenä tutkimuksessa tuli, että tuoksujen määrittäminen on mahdollista tehdä tarvittavan objektiivisesti, vaikka ihmisten hajuaisti onkin yksilöllinen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli määrittää pensasruusujen tuoksut työntilaajalle, Oulujoen Taimisto Ky:lle, ruusujen myyntityötä helpottamaan. Ongelmana oli, ettei ruusujen tuoksuista, tuoksuvuudesta tai tuoksujen miellyttävyydestä ollut tietoa saatavilla. Oulujoen Taimisto oli omalta osaltaan tehnyt tuoksujen määritystä useina vuosina, mutta ajanpuutteen vuoksi tutkimustyö haluttiin teettää opinnäytetyönä.
Työn tavoitteena oli saada aikaan sanalliset kuvailut ruusujen kukkien tuoksuista. Lisäksi työssä oli tarkoitus selvittää lehtien ja muiden kasvinosien tuoksut sekä tuoksujen miellyttävyys. Termistönä oli pyrkimyksenä käyttää yleisesti hyväksyttyä ja helposti ymmärrettävää sanastoa.
Materiaali koostui 158 ruususta, jotka oli istutettu Oulujoen Taimisto Ky:n näytemaille. Tutkimusmenetelmänä sovellettiin yleistä kuvailevaa menetelmää termistön keräämiseksi ja aineiston analysoinnissa sovellettiin sisällön erittelyä ja analysointia. Varsinainen tutkimustyö suoritettiin hajuaistinvaraisesti havainnoimalla. Tutkimustulokset kirjattiin lopullisesti analysoitavaksi Microsoft Excel -taulukkoon. Tiedonhaussa hyödyllisimmät tiedonhakukannat olivat Ingenta ja Elsevier: ScienceDirect. Kirjallisuus oli pääosin englanninkielistä.
Lopputuloksena saatiin aikaan sanalliset kuvailut ruusujen kukkien, lehtien ja muiden kasvinosien tuoksuista, tuoksujen voimakkuuksista sekä miellyttävyydestä. Kuvailujen pohjalta laadittiin myös määrityskaavio auttamaan tuoksujen määritystä tulevaisuudessa.
Tulokset täydentävät tietoa ruusujen ominaisuuksista ja tulevat helpottamaan niin myyntitilanteita kuin kasvien valintaakin. Tutkimusta tulisi jatkaa tulevaisuudessa termien täydentämisellä, uusien tuoksujen kuvailujen laatimisella ja tieteellisen tutkimuksen tunnusmerkkien täyttämiseen vaadittavilla toistoilla.
Tärkeimpänä johtopäätöksenä tutkimuksessa tuli, että tuoksujen määrittäminen on mahdollista tehdä tarvittavan objektiivisesti, vaikka ihmisten hajuaisti onkin yksilöllinen.