Muistisairaan aliravitsemus
Kettunen, Sanni; Viskari, Marika (2020)
Kettunen, Sanni
Viskari, Marika
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003243836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003243836
Tiivistelmä
Muistisairaiden parissa työskentelevillä, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla, tulee olla riittävästi valmiuksia muistisairaan kokonaisvaltaiseen hyvään hoitoon. Kokonaisvaltainen hoito sisältää myös ravitsemushoidon toteuttamisen. Kokonaisvaltaisen hoidon toteuttamiseen ammattihenkilöstöltä vaaditaan oikeaa asennetta ja riittävää tieto- sekä taitoperustaa. Sosiaali- ja terveysalalla osaamisen ja toimintatapojen kehittäminen on jatkuvaa ja välttämätöntä.
Tämän kehittämistyön tavoitteena oli lisätä muistisairaiden parissa työskentelevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja ravitsemushenkilöstön tietoisuutta muistisairaiden ravitsemuksen erityispiirteistä. Kehittämistyön tarkoituksena oli tuottaa sähköinen materiaali opinnäytetyön yhteistyökumppanille. Sähköiseen materiaaliin koottiin tärkeimmät asiat muistisairaan ravitsemuksesta osana kokonaisvaltaista hoitoa. Tuotettua sähköistä materiaalia on mahdollista käyttää henkilöstön ravitsemusosaamisen lisäämiseen sekä uuden työntekijän perehdytyksessä. Kehitystyötä varten tietoa kerättiin kirjallisuudesta, tutkimuksista sekä verkkolähteistä. Tiedonhaku toteutettiin sosiaali- ja terveysalan tietokantoja sekä hakukoneita hyväksi käyttäen. Kehittämistyön tilaajana toimi Vetrea Terveys Oy.
Opinnäytetyön kirjallisessa raportissa käsitellään aliravitsemusta, muistisairauksia sekä ikääntymisen fysiologisia vaikutuksia aliravitsemuksen kehittymiseen. Työssä kerrotaan myös, millaisilla keinoilla muistisairaiden aliravitsemuksen kehittymistä voidaan ennaltaehkäistä ja jo kehittynyttä aliravitsemustilaa hoitaa.
Opinnäytetyön jatkokehittämisideoina voitaisiin tutkia muistisairaiden ravitsemustilan arvioinnin toteutumista osana kokonaisvaltaista hoitoa. Käytännössä tutkittaisiin sitä, onko ravitsemustilaa arvioitu MNA-testin tai painon seurannan keinoin. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamista muistisairaiden ravitsemuksen hoidossa tulisi tutkia lisää. Social and health care workers dealing with memory disorder patients need to have enough resources to provide the memory disorder patients with a comprehensive quality treatment. Comprehensive quality treatment also inclues the implementation of nutrition treatment. In order to provide comprehensive treatment the professionals require the right attitude and enough basic knowledge and skills are required from the professionals. The continuous improvement of skills and operations is inevitable in social and health care.
The aim of this development work was to increase the awareness of memory disorder patients’ special nutritional needs amongst the professionals working with the memory disorder patients in social and health care. The aim of the thesis was to develop e-material for the client organisation of the thesis, which was Vetrea Terveys Ltd. The most important points of memory disorder patients’ nutritional needs as a part of the overall treatment were put together in the e-material. The produced e-material can be used to increase the staff's knowledge of nutritional treatment as well as in the training of new staff members. For the development work, a research was carried out to gather information, based on existing literature, studies and e-sources. The research was conducted by using the databases and search tools of the field of social and health care.
The written report of the thesis discusses undernourishment, memory disorders and also the physiological impacts of ageing in the development of undernourishment and memory disorders. The paper also talks about the ways the undernourishment of memory disorder patients could be prevented and how to treat the patient for a already developed undernourishment condition.
Further research could be done on memory disorder patients’ nutritional status as part of the comprehensive treatment. In practice, it could be studied whether the nutritional status has been estimated using the MNA-test or weight measurements. In addition, more research is needed on social and health care workers’ skills of memory disorder patients’ nutritional treatment.
Tämän kehittämistyön tavoitteena oli lisätä muistisairaiden parissa työskentelevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja ravitsemushenkilöstön tietoisuutta muistisairaiden ravitsemuksen erityispiirteistä. Kehittämistyön tarkoituksena oli tuottaa sähköinen materiaali opinnäytetyön yhteistyökumppanille. Sähköiseen materiaaliin koottiin tärkeimmät asiat muistisairaan ravitsemuksesta osana kokonaisvaltaista hoitoa. Tuotettua sähköistä materiaalia on mahdollista käyttää henkilöstön ravitsemusosaamisen lisäämiseen sekä uuden työntekijän perehdytyksessä. Kehitystyötä varten tietoa kerättiin kirjallisuudesta, tutkimuksista sekä verkkolähteistä. Tiedonhaku toteutettiin sosiaali- ja terveysalan tietokantoja sekä hakukoneita hyväksi käyttäen. Kehittämistyön tilaajana toimi Vetrea Terveys Oy.
Opinnäytetyön kirjallisessa raportissa käsitellään aliravitsemusta, muistisairauksia sekä ikääntymisen fysiologisia vaikutuksia aliravitsemuksen kehittymiseen. Työssä kerrotaan myös, millaisilla keinoilla muistisairaiden aliravitsemuksen kehittymistä voidaan ennaltaehkäistä ja jo kehittynyttä aliravitsemustilaa hoitaa.
Opinnäytetyön jatkokehittämisideoina voitaisiin tutkia muistisairaiden ravitsemustilan arvioinnin toteutumista osana kokonaisvaltaista hoitoa. Käytännössä tutkittaisiin sitä, onko ravitsemustilaa arvioitu MNA-testin tai painon seurannan keinoin. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamista muistisairaiden ravitsemuksen hoidossa tulisi tutkia lisää.
The aim of this development work was to increase the awareness of memory disorder patients’ special nutritional needs amongst the professionals working with the memory disorder patients in social and health care. The aim of the thesis was to develop e-material for the client organisation of the thesis, which was Vetrea Terveys Ltd. The most important points of memory disorder patients’ nutritional needs as a part of the overall treatment were put together in the e-material. The produced e-material can be used to increase the staff's knowledge of nutritional treatment as well as in the training of new staff members. For the development work, a research was carried out to gather information, based on existing literature, studies and e-sources. The research was conducted by using the databases and search tools of the field of social and health care.
The written report of the thesis discusses undernourishment, memory disorders and also the physiological impacts of ageing in the development of undernourishment and memory disorders. The paper also talks about the ways the undernourishment of memory disorder patients could be prevented and how to treat the patient for a already developed undernourishment condition.
Further research could be done on memory disorder patients’ nutritional status as part of the comprehensive treatment. In practice, it could be studied whether the nutritional status has been estimated using the MNA-test or weight measurements. In addition, more research is needed on social and health care workers’ skills of memory disorder patients’ nutritional treatment.