Ammattikeittiöiden vesi- ja viemärisuunnittelu
Laitinen, Petri (2020)
Laitinen, Petri
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005077672
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005077672
Tiivistelmä
Tämän insinöörityön tavoitteena oli tuoda yhteen ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnitteluun liittyvät hajallaan olevat ohjeistukset ja esitellä ratkaisumahdollisuuksia ammattikeittiön käyttövesi- ja viemärijärjestelmän suunnittelun toteuttamiseen. Insinöörityötä on mahdollista käyttää avustavana työkaluna ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnittelussa, sillä
työssä on käytetty paljon käytännönläheisiä esimerkkejä ja kuvia. Kaikki suunnittelussa tehtävät ratkaisut on kuitenkin aina varmistettava projektikohtaisesti, sillä jokaisessa projektissa on omat ohjeistuksensa vesi- ja viemärisuunnittelun toteutukseen.
Insinöörityössä käsiteltiin mahdollisimman selkeästi ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnittelun teknisiä toteutuksia, joita ei välttämättä kohtaa muiden rakennuksien tilojen kuin ammattikeittiöiden suunnittelun yhteydessä. Näitä poikkeavuuksia olivat esimerkiksi keittiölaitteiden vesiliitosten suunnittelu ja mallinnus, monien erilaisten lattiakaivotyyppien valinta ammattikeittiön alueella, rasvaviemärijärjestelmä sekä rasvanerotusjärjestelmä. Työssä myös kerrottiin yleisellä tasolla erilaisista ammattikeittiötyypeistä ja niiden suunnittelusta.
Tämä insinöörityö on suunnattu LVI-suunnittelun ammattilaisille, joilla on vähäistä kokemusta ammattikeittiöiden vesi- ja viemärijärjestelmien suunnitteluun. Se voi myös toimia muistin virkistyksenä ammattikeittiöiden vesi- ja viemärisuunnittelun eroavaisuuksista kokeneemmillekin LVI-suunnittelijoille. Insinöörityön pohjalta laaditaan ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnitteluohje Granlund Oy:n käyttöön.
työssä on käytetty paljon käytännönläheisiä esimerkkejä ja kuvia. Kaikki suunnittelussa tehtävät ratkaisut on kuitenkin aina varmistettava projektikohtaisesti, sillä jokaisessa projektissa on omat ohjeistuksensa vesi- ja viemärisuunnittelun toteutukseen.
Insinöörityössä käsiteltiin mahdollisimman selkeästi ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnittelun teknisiä toteutuksia, joita ei välttämättä kohtaa muiden rakennuksien tilojen kuin ammattikeittiöiden suunnittelun yhteydessä. Näitä poikkeavuuksia olivat esimerkiksi keittiölaitteiden vesiliitosten suunnittelu ja mallinnus, monien erilaisten lattiakaivotyyppien valinta ammattikeittiön alueella, rasvaviemärijärjestelmä sekä rasvanerotusjärjestelmä. Työssä myös kerrottiin yleisellä tasolla erilaisista ammattikeittiötyypeistä ja niiden suunnittelusta.
Tämä insinöörityö on suunnattu LVI-suunnittelun ammattilaisille, joilla on vähäistä kokemusta ammattikeittiöiden vesi- ja viemärijärjestelmien suunnitteluun. Se voi myös toimia muistin virkistyksenä ammattikeittiöiden vesi- ja viemärisuunnittelun eroavaisuuksista kokeneemmillekin LVI-suunnittelijoille. Insinöörityön pohjalta laaditaan ammattikeittiön vesi- ja viemärisuunnitteluohje Granlund Oy:n käyttöön.