Lounasravintoloiden jätteiden vähentäminen
Chan, Monica (2020)
Chan, Monica
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051410138
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020051410138
Tiivistelmä
Insinöörityö tehtiin yhteistyössä kahden Metropolia Ammattikorkeakoulun kampuksen Sodexon kanssa, Leiritien ja Myllypuron. Metropolian kampuksen Sodexo on lounasravintola opiskelijoille, koulun henkilökunnalle ja muille asiakkaille. Ravintolaan kuuluu keittiö, ruokala ja kahvila. Opinnäytetyön tavoitteena oli seurata eri jätteiden syntyä lounasravintoloissa ja tuoda ehdotuksia esille jätteiden vähentämiseksi.
Työn alussa seurattiin tarkkaan Leiritien ja Myllypuron lounasravintoloiden ympäristöä ja toimintaa. Sitten punnittiin kahtena eri viikkoina Leiritien ja Myllypuron Sodexon jätteet viikon ajan. Punnitustuloksista laadittiin pylväskaaviot, joissa biojätteet ja muut jätteet laitettiin erillisiin kaavioihin tulosten tarkastelun selkeyttämiseksi. Laskettiin punnittujen viikkojen ruokailijoiden ja jätehävikkien määrät, ja sitten verrattiin kahta ravintolaa toisiinsa tulosten perusteella. Lounasravintolat ovat erikokoiset, ja niissä kävi eri lukumäärä ruokailijoita. Työssä selvisi, että molemmista ravintoloista tuli jätteitä melko saman verran kilomäärällisesti kokonaisuudessaan. Eri jätteiden määrät vaihtelivat keskenään.
Sodexo pystyisi tuottamaan säästöjä vähentämällä jätteitä, ja se olisi myös ympäristölle hyväksi. Sodexolla kuluu paljon rahaa jätteisiin ja eniten ruokahävikkiin. Ruokahävikkiä syntyi paljon. Tämän työn tuloksena ehdotuksiksi tuli myydä päivän jääneitä ruokia pidempään esimerkiksi 45 minuuttia ja mainostaa sitä enemmän asiakkaille mainoslapuilla seinillä. Opiskelijoille tehtävien haastattelujen avulla voitaisiin selvittää, mitkä ruoat ovat miellyttäviä ja mitkä eivät. Ruokien miellyttävyys vaikuttaa siihen, kuinka paljon opiskelijat heittävät ruokaa biojäteastiaan.
Työn alussa seurattiin tarkkaan Leiritien ja Myllypuron lounasravintoloiden ympäristöä ja toimintaa. Sitten punnittiin kahtena eri viikkoina Leiritien ja Myllypuron Sodexon jätteet viikon ajan. Punnitustuloksista laadittiin pylväskaaviot, joissa biojätteet ja muut jätteet laitettiin erillisiin kaavioihin tulosten tarkastelun selkeyttämiseksi. Laskettiin punnittujen viikkojen ruokailijoiden ja jätehävikkien määrät, ja sitten verrattiin kahta ravintolaa toisiinsa tulosten perusteella. Lounasravintolat ovat erikokoiset, ja niissä kävi eri lukumäärä ruokailijoita. Työssä selvisi, että molemmista ravintoloista tuli jätteitä melko saman verran kilomäärällisesti kokonaisuudessaan. Eri jätteiden määrät vaihtelivat keskenään.
Sodexo pystyisi tuottamaan säästöjä vähentämällä jätteitä, ja se olisi myös ympäristölle hyväksi. Sodexolla kuluu paljon rahaa jätteisiin ja eniten ruokahävikkiin. Ruokahävikkiä syntyi paljon. Tämän työn tuloksena ehdotuksiksi tuli myydä päivän jääneitä ruokia pidempään esimerkiksi 45 minuuttia ja mainostaa sitä enemmän asiakkaille mainoslapuilla seinillä. Opiskelijoille tehtävien haastattelujen avulla voitaisiin selvittää, mitkä ruoat ovat miellyttäviä ja mitkä eivät. Ruokien miellyttävyys vaikuttaa siihen, kuinka paljon opiskelijat heittävät ruokaa biojäteastiaan.