A2-maidontuotanto: Wikipedia-artikkelin luominen
Saarinen, Sinikka (2020)
Saarinen, Sinikka
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012572
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012572
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantaja Mirva Tikkanen sekä muut A2-maitoa jalostavat yritykset tarvitsivat A2-maitotiedon jakamiseen soveltuvaa, päivitettävää materiaalia. Opinnäytetyössä päädyttiin tekemään A2-maidolle oma Wikipedia-sivu, koska sitä voi tarvittaessa päivittää ja muokata. Lisäksi tehtiin myös A2-maidon Wikipedia-sivulle johtava QR-koodi, jonka kautta pääsee halutessaan lukemaan A2-maidosta nopeasti lisää puhelimella. Edellä mainittujen lisäksi A2-maidon parissa työskentelevien verkostoituminen koettiin erittäin tärkeäksi, koska Suomessa heitä on tavanomaisen maidon parissa työskenteleviin nähden vähän. Sen vuoksi päädyttiin etsimään ja haastattelemaan A2-maidon parissa työskenteleviä henkilöitä ja yrityksiä Suomessa, samalla heille annettiin mahdollisuus halutessaan liittyä A2-maidontuottajat-ryhmään Facebookissa.
Lehmät voivat tuottaa maitoa kahdella erilaisella proteiinin beetakaseiinityypillä: A1-tyypillä ja A2-tyypillä. A2-maito on lehmän maitoa, joka sisältää beetakaseiineista vain tyyppiä A2, kun vastaavasti tavanomainen maito sisältää niitä molempia. A2-maidon on käyttäjäkokemusten perusteella todettu sopivan joillekin maitoallergikoille. Julkaistut tutkimukset viittaavat siihen, että A2-maito vähentää joidenkin ihmisten vatsaoireita. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että A2-maito sisältää vain A2-beetakaseiinia eikä yhtään A1-beetakaseiinia. Vain lehmä, jolla on A2A2-alleelipari tuottaa A2-maitoa. Naudan beetakaseiinialleelipari saadaan selville genomitestillä. Jos lehmä on perinyt saman beetakaseiinialleelin molemmilta vanhemmiltaan (A1A1 tai A2A2) se tuottaa maitoonsa vain sentyyppistä beetakaseiiniproteiinia. Jos lehmä on perinyt vanhemmiltaan kahta erilaista alleelia (A1A2), se tuottaa maitoonsa kahta eri beetakaseiiniproteiinia. Karjaa voi jalostaa A2A2-tyyppiseksi valitsemalla lehmien siemennyksiin vain A2A2-tyypin sonneja.
Työn lopputuloksena syntyi A2-maidolle oma suomenkielinen Wikipedia-sivu, jossa kerrotaan kaikki tärkeimmät seikat A2-maidosta. Lisäksi tehtiin A2-maito-Wikipedia-sivulle johtava QR-koodi. Molempia saavat kaikki A2-maidon parissa työskentelevät vapaasti hyödyntää. Valmis A2-maidon-Wikipedia-sivu julkaistiin 4.3.2020 Facebookin A2-maidontuottajat-ryhmässä sekä tekijän omalla Facebook-sivulla. A2-maito-Wikipedia-sivu löytyy osoitteesta https://fi.wikipedia.org/wiki/A2-maito. Suomalaisten A2-maidon parissa työskentelevien verkostoitumisen avuksi työssä esiteltiin haastattelujen pohjilta A2-maidontuottajia- ja jatkojalostajia Suomessa, mukaan lukien opinnäytetyön toimeksiantaja. Haastattelujen ohella Facebookin A2-maidontuottajat-ryhmään saatiin liittymään yhdeksän uutta jäsentä. A2-maidontuottajat-ryhmän jäsenluvun määrän ja muiden tiedossa olevien A2-maidontuottajien määrän perusteella arvioitiin, että keväällä 2020 Suomessa A2-maidontuottajia olisi vähintään 20 tilaa. Haastatteluiden pohjalta myös uskotaan, että A2-maidolla on positiivinen tulevaisuus Suomessa. A2-maidon markkinoinnin tueksi olisi hyvä kerätä mahdollisimman paljon käyttäjäkokemuksia A2-maidosta, koska tieteellistä näyttöä A2-maidon sopivuudesta maitoallergisille ei vielä ole. Verkostoitumisen ja yhteistyön lisäämiseksi A2-maidon parissa työskenteleville voitaisiin tulevaisuudessa perustaa esimerkiksi oma yhdistys. The commissioner of the thesis, Mirva Tikkanen, and other companies processing A2 milk needed up-to-date material suitable for sharing A2 milk information. In the thesis a Wikipedia page for A2 milk was made, because it can be updated and modified if necessary. In addition, a QR code was created for the A2 milk Wikipedia page, through which one can quickly read more about A2 milk on phone. In addition, the networking of those working with A2 milk was considered very important, as there are few of them working in Finland compared to those working with conventional milk. Therefore, the thesis ended up looking for and interviewing people and companies working with A2 milk in Finland, at the same time giving them the opportunity to join the A2 milk producers group on Facebook if they wanted to.
Cows can produce milk with two different types of beta-casein protein: type A1 and type A2. A2 milk is cow milk that contains only type A2 of beta-caseins, while conventional milk contains both. Based on user experiences, A2 milk has been found to be suitable for some milk allergy sufferers. Published studies suggest that A2 milk reduces stomach symptoms in some people. This is believed to be because A2 milk contains only A2 beta-casein and no A1 beta-casein. Only a cow with an A2A2 allele pair produces A2 milk. A pair of bovine beta-casein alleles are detected by genome testing. If a cow has inherited the same beta-casein allele from both parents (A1A1 or A2A2), it will produce only that type of beta-casein protein in its milk. If a cow has inherited two different alleles (A1A2) from its parents, it will produce two different beta-casein proteins in its milk. Cattle can be bred to A2A2 by selecting only A2A2 bulls for cow insemination.
As a result of the work, A2 milk has its own Finnish Wikipedia page, which tells all the most important things about A2 milk. In addition, a QR code leading to the A2 milk Wikipedia page was made. Both can be freely utilized by anyone working on A2 milk. The completed A2-milk Wikipedia page was published on March 4, 2020 in the Facebook A2 milk producers’ group as well as on the author's own Facebook page. The A2-milk Wikipedia page can be found at https://fi.wikipedia.org/wiki/A2-maito. To help the networking of Finns working with A2 milk, A2 milk producers and further processors in Finland, including the client of the thesis, were introduced based on interviews. In along to the interviews, nine new members was joined to Facebook’s A2 dairy producers’ group. Based on the number of members of the A2 milk producers’ group and the number of other known A2 milk producers, it was estimated that in the spring of 2020 there would be at least 20 farms, which produce A2 milk in Finland. Based on the interviews, it is also believed that A2 milk has a positive future in Finland. To support the marketing of A2 milk, it would be a good idea to gather as much user experience as possible about A2 milk, as there is no scientific evidence yet that A2 milk is suitable for people with milk allergies. To increase networking and co-operation, a separate association could be set up for those working with A2 milk in the future.
Lehmät voivat tuottaa maitoa kahdella erilaisella proteiinin beetakaseiinityypillä: A1-tyypillä ja A2-tyypillä. A2-maito on lehmän maitoa, joka sisältää beetakaseiineista vain tyyppiä A2, kun vastaavasti tavanomainen maito sisältää niitä molempia. A2-maidon on käyttäjäkokemusten perusteella todettu sopivan joillekin maitoallergikoille. Julkaistut tutkimukset viittaavat siihen, että A2-maito vähentää joidenkin ihmisten vatsaoireita. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että A2-maito sisältää vain A2-beetakaseiinia eikä yhtään A1-beetakaseiinia. Vain lehmä, jolla on A2A2-alleelipari tuottaa A2-maitoa. Naudan beetakaseiinialleelipari saadaan selville genomitestillä. Jos lehmä on perinyt saman beetakaseiinialleelin molemmilta vanhemmiltaan (A1A1 tai A2A2) se tuottaa maitoonsa vain sentyyppistä beetakaseiiniproteiinia. Jos lehmä on perinyt vanhemmiltaan kahta erilaista alleelia (A1A2), se tuottaa maitoonsa kahta eri beetakaseiiniproteiinia. Karjaa voi jalostaa A2A2-tyyppiseksi valitsemalla lehmien siemennyksiin vain A2A2-tyypin sonneja.
Työn lopputuloksena syntyi A2-maidolle oma suomenkielinen Wikipedia-sivu, jossa kerrotaan kaikki tärkeimmät seikat A2-maidosta. Lisäksi tehtiin A2-maito-Wikipedia-sivulle johtava QR-koodi. Molempia saavat kaikki A2-maidon parissa työskentelevät vapaasti hyödyntää. Valmis A2-maidon-Wikipedia-sivu julkaistiin 4.3.2020 Facebookin A2-maidontuottajat-ryhmässä sekä tekijän omalla Facebook-sivulla. A2-maito-Wikipedia-sivu löytyy osoitteesta https://fi.wikipedia.org/wiki/A2-maito. Suomalaisten A2-maidon parissa työskentelevien verkostoitumisen avuksi työssä esiteltiin haastattelujen pohjilta A2-maidontuottajia- ja jatkojalostajia Suomessa, mukaan lukien opinnäytetyön toimeksiantaja. Haastattelujen ohella Facebookin A2-maidontuottajat-ryhmään saatiin liittymään yhdeksän uutta jäsentä. A2-maidontuottajat-ryhmän jäsenluvun määrän ja muiden tiedossa olevien A2-maidontuottajien määrän perusteella arvioitiin, että keväällä 2020 Suomessa A2-maidontuottajia olisi vähintään 20 tilaa. Haastatteluiden pohjalta myös uskotaan, että A2-maidolla on positiivinen tulevaisuus Suomessa. A2-maidon markkinoinnin tueksi olisi hyvä kerätä mahdollisimman paljon käyttäjäkokemuksia A2-maidosta, koska tieteellistä näyttöä A2-maidon sopivuudesta maitoallergisille ei vielä ole. Verkostoitumisen ja yhteistyön lisäämiseksi A2-maidon parissa työskenteleville voitaisiin tulevaisuudessa perustaa esimerkiksi oma yhdistys.
Cows can produce milk with two different types of beta-casein protein: type A1 and type A2. A2 milk is cow milk that contains only type A2 of beta-caseins, while conventional milk contains both. Based on user experiences, A2 milk has been found to be suitable for some milk allergy sufferers. Published studies suggest that A2 milk reduces stomach symptoms in some people. This is believed to be because A2 milk contains only A2 beta-casein and no A1 beta-casein. Only a cow with an A2A2 allele pair produces A2 milk. A pair of bovine beta-casein alleles are detected by genome testing. If a cow has inherited the same beta-casein allele from both parents (A1A1 or A2A2), it will produce only that type of beta-casein protein in its milk. If a cow has inherited two different alleles (A1A2) from its parents, it will produce two different beta-casein proteins in its milk. Cattle can be bred to A2A2 by selecting only A2A2 bulls for cow insemination.
As a result of the work, A2 milk has its own Finnish Wikipedia page, which tells all the most important things about A2 milk. In addition, a QR code leading to the A2 milk Wikipedia page was made. Both can be freely utilized by anyone working on A2 milk. The completed A2-milk Wikipedia page was published on March 4, 2020 in the Facebook A2 milk producers’ group as well as on the author's own Facebook page. The A2-milk Wikipedia page can be found at https://fi.wikipedia.org/wiki/A2-maito. To help the networking of Finns working with A2 milk, A2 milk producers and further processors in Finland, including the client of the thesis, were introduced based on interviews. In along to the interviews, nine new members was joined to Facebook’s A2 dairy producers’ group. Based on the number of members of the A2 milk producers’ group and the number of other known A2 milk producers, it was estimated that in the spring of 2020 there would be at least 20 farms, which produce A2 milk in Finland. Based on the interviews, it is also believed that A2 milk has a positive future in Finland. To support the marketing of A2 milk, it would be a good idea to gather as much user experience as possible about A2 milk, as there is no scientific evidence yet that A2 milk is suitable for people with milk allergies. To increase networking and co-operation, a separate association could be set up for those working with A2 milk in the future.