Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen toteutuminen Kuopion kaupungin alakouluissa
Heikkinen, Meiju; Tabell, Terhi (2020)
Heikkinen, Meiju
Tabell, Terhi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052112756
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052112756
Tiivistelmä
Valtion ravitsemusneuvottelukunta pitää tärkeänä, että kunnissa noudatetaan ”Syödään ja opitaan yhdessä” -kouluruokailusuositusta. Kouluruokailusuosituksen toteutumista valvovia seurantamenetelmiä ei ole olemassa. Opinnäytetyössä selvitettiin, kuinka osa valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksesta toteutui Kuopion kaupungin kuudessa alakoulussa. Lisäksi opinnäytetyössä arvioitiin kouluruokaloiden ruokailuympäristöä, sekä ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteutumista alakouluissa. Tutkittavista asioista löydettiin tekijät, joita kouluruokailussa voidaan jatkossa kehittää. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli Kuopion kaupunki. Kaupunki hyödyntää tutkimuksen tuloksia laatiessaan tavoitteita seuraavalle valtuustokaudelle.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia ja verkkokyselyä. Tutkimuksessa havainnoitiin kuutta Kuopion kaupungin alakoulua ja tutkimuksessa toteutettiin sähköinen kouluruokailuverkkokysely näiden alakoulujen rehtoreille. Tulokset analysoitiin laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysin mukaan.
Tutkimuksen tuloksina selvisi, että malliateria ei ollut esillä yhdessäkään alakoulussa. Palautemahdollisuus ruokalan yhteydessä oli kahdessa alakoulussa. Oppilailla oli minimissään 15 tai 20 minuuttia aikaa käytettävissä kouluruokailuun välitunti mukaan lukien. Yhdessäkään alakoulussa ei ollut oppilasta osallistavaa kouluruokailun kehittämisryhmää.
Kouluruokailusuositus ei toteutunut täysin kuudessa Kuopion kaupungin alakoulussa. Tutkimuksemme mukaan jatkossa tulisi kiinnittää huomioita malliaterioiden hyödyntämiseen. Lisäksi kouluruokailuun ja ruokailun jälkeiseen välituntiin tulisi varata enemmän aikaa. Rohkaisemme alakouluja hyödyntämään oppilaiden osallisuutta tukevia menetelmiä, kuten kouluruokailun kehittämisryhmiä sekä palautemahdollisuutta ruokalan yhteyteen. Esitämme, että kouluruokailusuosituksen toteutumista tulisi tutkia kaikista Kuopion kaupungin kouluista, jotta kouluruokailua voidaan jatkossa edistää ja kehittää. National Nutrition Council considers it important that “Eating and learning together - recommendations for school meals” are used in every municipality. There are no monitoring methods for how that recommendation for school meals is implemented in practice. The main aim of the thesis was to explore how the National Nutrition Council´s recommendations for school meals came true in six primary schools in the city of Kuopio. The purpose of the thesis was also to evaluate both the meal environment and food and nutrition education in primary schools. Based on the National Nutrition Council´s recommendations for school meals, there was found some factors which can be further improved in school meals. These findings can be used as the city of Kuopio sets targets to the next planning period.
The thesis was carried out as a qualitative study. Observation and an online survey were used as research methods. Six of the primary schools in the City of Kuopio were observed in this study. A school meal online survey sent to the headmaster of each primary school was also a part of the study. The results of the survey were analyzed using qualitative content analysis.
The results of the study revealed that there was no example meal on display in any of these primary schools. In two primary schools, there was a possibility of giving feedback on the school meal at the canteen. The pupils had, at its minimum, 15 to 20 minutes to eat their meal, break time included. There were no development groups of the school meal which the pupils could have participated in.
All in all, the National Nutrition Council´s recommendations for school meals were not quite fulfilled in these six primary schools of the city of Kuopio. According to the study findings, an example meal should be used in the primary schools. There should be more time for the pupils to eat and have break time. The authors would like to encourage primary schools to use participatory methods such as development groups of the school meals and a possibility of giving feedback on the school meal at the canteen. In order to develop school meals in the future, the authors find that the implementation of the National Nutrition Council´s recommendations for school meals should be explored in every school of the city of Kuopio.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia ja verkkokyselyä. Tutkimuksessa havainnoitiin kuutta Kuopion kaupungin alakoulua ja tutkimuksessa toteutettiin sähköinen kouluruokailuverkkokysely näiden alakoulujen rehtoreille. Tulokset analysoitiin laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysin mukaan.
Tutkimuksen tuloksina selvisi, että malliateria ei ollut esillä yhdessäkään alakoulussa. Palautemahdollisuus ruokalan yhteydessä oli kahdessa alakoulussa. Oppilailla oli minimissään 15 tai 20 minuuttia aikaa käytettävissä kouluruokailuun välitunti mukaan lukien. Yhdessäkään alakoulussa ei ollut oppilasta osallistavaa kouluruokailun kehittämisryhmää.
Kouluruokailusuositus ei toteutunut täysin kuudessa Kuopion kaupungin alakoulussa. Tutkimuksemme mukaan jatkossa tulisi kiinnittää huomioita malliaterioiden hyödyntämiseen. Lisäksi kouluruokailuun ja ruokailun jälkeiseen välituntiin tulisi varata enemmän aikaa. Rohkaisemme alakouluja hyödyntämään oppilaiden osallisuutta tukevia menetelmiä, kuten kouluruokailun kehittämisryhmiä sekä palautemahdollisuutta ruokalan yhteyteen. Esitämme, että kouluruokailusuosituksen toteutumista tulisi tutkia kaikista Kuopion kaupungin kouluista, jotta kouluruokailua voidaan jatkossa edistää ja kehittää.
The thesis was carried out as a qualitative study. Observation and an online survey were used as research methods. Six of the primary schools in the City of Kuopio were observed in this study. A school meal online survey sent to the headmaster of each primary school was also a part of the study. The results of the survey were analyzed using qualitative content analysis.
The results of the study revealed that there was no example meal on display in any of these primary schools. In two primary schools, there was a possibility of giving feedback on the school meal at the canteen. The pupils had, at its minimum, 15 to 20 minutes to eat their meal, break time included. There were no development groups of the school meal which the pupils could have participated in.
All in all, the National Nutrition Council´s recommendations for school meals were not quite fulfilled in these six primary schools of the city of Kuopio. According to the study findings, an example meal should be used in the primary schools. There should be more time for the pupils to eat and have break time. The authors would like to encourage primary schools to use participatory methods such as development groups of the school meals and a possibility of giving feedback on the school meal at the canteen. In order to develop school meals in the future, the authors find that the implementation of the National Nutrition Council´s recommendations for school meals should be explored in every school of the city of Kuopio.