Vegaaniruokavalion vaikutus suun terveyteen
Ahola, Oili; Lilja, Viivi (2020)
Ahola, Oili
Lilja, Viivi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060116065
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060116065
Tiivistelmä
Kasvisruokailijat välttävät eettisiin, terveydellisiin, ekologisiin tai uskonnollisiin tai syihin perustuen eläinperäisiä ruoka-aineita. Tavallisimmin kasvissyöjät jakautuvat semivegetaristeihin, pescovegetaristeihin, lakto- ovovegetaristeihin, laktovegetaristeihin, ovovegetaristeihin ja vegaaneihin. Jaottelu tapahtuu sen mukaan, kuinka paljon ruokavalioon sisältyy eläinperäisiä tuotteita. Tässä opinnäytetyössä keskityttiin vegaaniruokavalioon, johon ei sisälly mitään eläinkunnan tuotteita.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli edistää vegaaniruokavaliota noudattavien sekä siitä kiinnostuneiden tietoutta suun terveyden edistämisestä ja ylläpidosta. Myös suun terveydenhuollon opiskelijat ja työelämän edustajat voivat käyttää tietoa terveysneuvonnan tukena. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi artikkeli vegaaniruokavalion vaikutuksista suun terveyteen. Artikkeli julkaistiin vegaaniliiton verkkosivuilla. Tavoitteena oli tukea sekä edistää vegaaniruokavaliota noudattavien suun terveyttä tuottamalla helposti saatavilla olevaa tietoa.
Opinnäytetyön menetelmällisenä lähtökohtana oli tutkimuksellinen kehittämistyö. Kehittämistyön tietoperusta muodostettiin keräämällä tietoa ajantasaisista julkaisuista, raporteista ja tutkimuksista. Aineisto kerättiin kirjallisuudesta sekä luotettavista sähköisistä tietokannoista. Aineiston tueksi käytiin keskustelua Vegaaniliiton edustajien kanssa. Opinnäytetyön tuotoksena syntyneen artikkelin tietoperusta pohjautui olemassa olevaan tietoon.
Opinnäytetyö vastasi kehittämistehtäviin. Vegaaniruokavalion kriittisiä ravintoaineita saadaan pääosin eläinperäisestä ravinnosta. Mikäli niiden saantia ei turvata monipuolisella ruokavaliolla ja ravintolisillä, voi vegaanille aiheutua puutostiloja. Puutostiloissa esiintyy myös erilaisia suun terveyden muutoksia. Tasapainoisen vegaaniruokavalion ainoaksi haitaksi voi muodostua hampaiden eroosio, mikäli ruokavalioon sisältyy runsaasti happamia marjoja, hedelmiä tai etikkatuotteita. Vegaaniruokavaliolla ei havaittu olevan suoraa vaikutusta hampaiden reikiintymiseen ja siitä saatu tieto oli ristiriitaista. Kasvispainotteisella ruokavaliolla havaittiin olevan positiivisia vaikutuksia suun terveyteen ja erityisesti syljen erityksen lisääntymiseen.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli edistää vegaaniruokavaliota noudattavien sekä siitä kiinnostuneiden tietoutta suun terveyden edistämisestä ja ylläpidosta. Myös suun terveydenhuollon opiskelijat ja työelämän edustajat voivat käyttää tietoa terveysneuvonnan tukena. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi artikkeli vegaaniruokavalion vaikutuksista suun terveyteen. Artikkeli julkaistiin vegaaniliiton verkkosivuilla. Tavoitteena oli tukea sekä edistää vegaaniruokavaliota noudattavien suun terveyttä tuottamalla helposti saatavilla olevaa tietoa.
Opinnäytetyön menetelmällisenä lähtökohtana oli tutkimuksellinen kehittämistyö. Kehittämistyön tietoperusta muodostettiin keräämällä tietoa ajantasaisista julkaisuista, raporteista ja tutkimuksista. Aineisto kerättiin kirjallisuudesta sekä luotettavista sähköisistä tietokannoista. Aineiston tueksi käytiin keskustelua Vegaaniliiton edustajien kanssa. Opinnäytetyön tuotoksena syntyneen artikkelin tietoperusta pohjautui olemassa olevaan tietoon.
Opinnäytetyö vastasi kehittämistehtäviin. Vegaaniruokavalion kriittisiä ravintoaineita saadaan pääosin eläinperäisestä ravinnosta. Mikäli niiden saantia ei turvata monipuolisella ruokavaliolla ja ravintolisillä, voi vegaanille aiheutua puutostiloja. Puutostiloissa esiintyy myös erilaisia suun terveyden muutoksia. Tasapainoisen vegaaniruokavalion ainoaksi haitaksi voi muodostua hampaiden eroosio, mikäli ruokavalioon sisältyy runsaasti happamia marjoja, hedelmiä tai etikkatuotteita. Vegaaniruokavaliolla ei havaittu olevan suoraa vaikutusta hampaiden reikiintymiseen ja siitä saatu tieto oli ristiriitaista. Kasvispainotteisella ruokavaliolla havaittiin olevan positiivisia vaikutuksia suun terveyteen ja erityisesti syljen erityksen lisääntymiseen.