Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kuoretuotteiden koemarkkinointi ja tuote-esittelyt

Hiltunen, Ida (2020)

 
Avaa tiedosto
Hiltunen_Ida.pdf (3.392Mt)
Lataukset: 


Hiltunen, Ida
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060216135
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni toimeksiantajana on Kuoreesta gourmeeta -hanke. Työni taustalla vaikuttavan hankkeen tavoitteena on vajaasti hyödynnetyn kuoreen jalostusarvon nostaminen elintarvikekäytön kautta. Lisäksi hankkeella pyritään innovoimaan uusia liiketoimintamalleja kuoretuotteiden myynnin ja tunnettuuden edistämiseksi. Opinnäytetyössäni pääpaino on ollut erilaisten kuoretuotteiden maistatuksissa sekä niistä saatujen palautteiden koonnissa ja käsittelyssä. Työnäni on ollut selvittää kuluttajien mieltymyksiä kuoretuotteisiin samalla pyrkien lisäämään kuoreen tunnettavuutta maistatusten yhteydessä. Lisäksi olen kartoittanut mahdollisia laajempaan tuotantoon soveltuvia tuotteita. Työlläni hankittua tietoa käytetään mahdollisesti tulevien vajaasti hyödynnettyjä kalalajeja koskevien hankkeiden taustamateriaalina ja suunniteltaessa tulevaisuudessa kalanjalostukseen liittyviä toimenpiteitä.

Työssäni olen käyttänyt lähdemateriaaleina tuotekehitykseen ja markkinointiin liittyvää kirjallisuutta ja henkilöhaastatteluja. Lisäksi tuotteiden maistatuksista saatu palaute on ollut työssäni ensiarvoisen tärkeässä roolissa. Maistatustilaisuuksia järjestettiin kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joista seitsemästä kerättiin palautelomakkeet. Palautelomakkeita saatiin kaikkiaan 347 kappaletta. Maistatettavia tuotteita olivat kuoretäyssäilykkeet (Perämeren kuoretta japanilaisittain, Perämeren kuoretta bolognesekastikkeessa ja Perämeren savukuoretta öljyssä), kuorelasagne sekä friteerattu kuore.

Palautelomakkeista saadun tiedon perusteella kuore oli suurimmalle osalla maistatuksiin osallistuneista tuntematon kala. Pääsääntöisesti maistatuksista saatu palaute oli positiivista ja kannustavaa. Luonnonkalan ja sivusaaliina saadun kalan käytön lisääminen koettiin tärkeäksi asiaksi.

Kuoretäyssäilykkeiden osalta makutottumukset näkyivät selvästi erilaisilla maistatusryhmillä eri maistatustilaisuuksissa. Oulun ammattikorkeakoulun henkilökunnasta maistatukseen osallistuneet arvostivat eniten Perämeren kuoretta japanilaisittain, kansainvälisessä maistatustapahtumassa suosikiksi nousi Perämeren kuoretta bolognesekastikkeessa ja kalastajien mielestä paras oli Perämeren savukuoretta öljyssä. Vähittäiskaupan maistatuksessa makumieltymykset jakautuivat tasaisemmin. Kuorelasagne herätti suuresti ammattikeittiöiden mielenkiinnon ja siitä on mahdollisuus tuotekehityksen ja kustannuksien järkeistämisen myötä luoda hyvä tuote esimerkiksi koulu- ja työpaikkaruokailuun. Friteerattu kuore maistui Likis-lähiruokatapahtumassa, mutta sen jatkojalostus ei ole välttämättä järkevää eikä kustannustehokasta.
 
This thesis is a part of The Smelt Gourmet project. The main aims of this project are to rise the value of the less appreciated smelt fish as food but also other fish species, which come from the sea as a bycatch. This project will also innovate new business ideas to develope new smelt fish products into markets in Finland and abroad. The Smelt Gourmet project wants to rise knowledge of smelt as a fish, too.

The main task of this thesis has been to organize several taste test meetings (smelt products) and to collect feedback from them. My task has been to find out the consumers opinions about smelt products but also to tell about smelt fish and other bycatch fish species. This thesis will hopefully help also future projects concerning the less value fish and it can be background material in the future.

Eight different taste test meetings were organized and feedback forms were collected from seven of them. Total number of the feedback forms was 347. The products in those taste test meetings were three different scanned smelt products ( Smelt from the Bay of Botnia Japanese Style, Smelt from the Bay of Botnia in Bolognese Sauce and Smoked Smelt from the Bay of Botnia in oil), Smelt Lasagne and deep-fried Smelt.

The information collected from the feedback forms confirm that smelt is quite unknown fish to the consumers and to those who participated in the taste test meetings. Mainly the collected feedback was positive and encourage to continue the developing work. Feedback also showed that it is important to increase the use of the nature fish and bycatch fish in kitchens at home but also in restaurants and other professional kitchens.

The feedback was various between different taste test groups, especially opinions of the canned Smelt products. The staff of the Oulu University of Applied Sciences valued the Smelt from the Bay of Botnia Japanese Style highest. In Piippola, the International Agriculture Conference taste test groups liked the Smelt from the Bay of Botnia in Bolognese Sauce the most. In Oulu, Nallikari Eden the participants of the Fishing Insurance Days valued most the Smoked Smelt from the Bay of Botnia in oil. In Pulkkila K-market opinions were quite balanced, every canned Smelt product has its own supporters. Smelt Lasagne was the most valued product of all products. Smelt Lasagne drew attention specially in Local Food and Supply Meeting in Oulu and many professional kitchens were very interested in it. Deep-fried Smelt was also very much liked, but there are some challenges to get it to the market.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste