Jakelukuljetusprosessi ruoan verkkokaupassa
Elosuo, Joel (2020)
Elosuo, Joel
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060316751
Tiivistelmä
Ruoan verkkokauppa on räjähdysmäisesti kasvava ala ja kotiinkuljetukselle alkaa olla kysyntää. Kuljetuksen tuottaminen kustannustehokkaasti on kuitenkin vaikeaa, mikä hidastaa kehitystä. Kuljetusprosessin kehittäminen johtaa tulevaisuudessa vielä mahdollisesti suurempaan kasvuun.
Tutkimuksen kohteena oli jakelukuljetuksen terminaali, josta on aikaisemmin operoitu erilaisia lämpötilasäädeltyjä kuljetuksia. Työssä perehdyttiin lämpötilasäädeltyihin kuljetuksiin ja niiden ongelmakohtiin ja pyrittiin löytämään keinoja hallita ja kehittää näitä ongelmakohtia. Lämpötilasäädellyistä jakelukuljetuksista on hyvin vähän valmista kirjallisuutta tarjolla. Kyseinen palvelu on vielä alkutaipaleellaan, mutta on osoittanut voimakasta kasvua viime vuosina.
Tutkimuksessa löydettiin kehityskohteita ja selvitettiin painopisteitä, joita tulisi jatkossa kehittää. Tutkimuksessa tuotettiin aikaisemmasta lämpötilasäädellystä jakelukuljetusprosessista prosessikaavio sekä muotoiltiin uusi jakelukuljetuksen prosessikaavio elintarvikkeiden kuljetusta varten.
Tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että kuljetuksen kustannustehokas tuottaminen on mahdollista. Kustannustehokkaaseen kuljetukseen päästään riittävän suurella volyymilla, järkevillä palvelulupauksilla ja digitaalisten apuvälineiden avulla.
Tutkimuksen kohteena oli jakelukuljetuksen terminaali, josta on aikaisemmin operoitu erilaisia lämpötilasäädeltyjä kuljetuksia. Työssä perehdyttiin lämpötilasäädeltyihin kuljetuksiin ja niiden ongelmakohtiin ja pyrittiin löytämään keinoja hallita ja kehittää näitä ongelmakohtia. Lämpötilasäädellyistä jakelukuljetuksista on hyvin vähän valmista kirjallisuutta tarjolla. Kyseinen palvelu on vielä alkutaipaleellaan, mutta on osoittanut voimakasta kasvua viime vuosina.
Tutkimuksessa löydettiin kehityskohteita ja selvitettiin painopisteitä, joita tulisi jatkossa kehittää. Tutkimuksessa tuotettiin aikaisemmasta lämpötilasäädellystä jakelukuljetusprosessista prosessikaavio sekä muotoiltiin uusi jakelukuljetuksen prosessikaavio elintarvikkeiden kuljetusta varten.
Tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että kuljetuksen kustannustehokas tuottaminen on mahdollista. Kustannustehokkaaseen kuljetukseen päästään riittävän suurella volyymilla, järkevillä palvelulupauksilla ja digitaalisten apuvälineiden avulla.