Ruoka vai biomuovi? Materiaalikritiikki diskursiivisen muotoilun keinoin
Vähätupa, Ilana (2020)
Vähätupa, Ilana
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020100220907
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020100220907
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli syventyä diskursiivisen ja kriittisen muotoilun menetelmiin ja soveltaa niitä viestinnällisen muotoilutyön toteuttamiseen. Keskeisin työn tavoite oli valitun kriittisen näkemyksen esittäminen muotoiltujen esineiden avulla.
Diskursiivisen ja kriittisen muotoilun menetelmien lisäksi opinnäytetyön toteuttamisessa käytettiin materiaalilähtöistä muotoilua perunatärkkelyksestä valmistettujen diskursiivisten esineiden suunnittelussa. Työn kritiikin taustoja ja perusteluja varten tutkittiin kritisoitavaa ilmiötä kirjallisia lähteitä käyttäen.
Lopputuloksena valmistettiin kolme kriittistä viestiä välittävää esityskuvaa, joiden rekvisiittana toimivat valmistetut diskursiiviset esineet. Opinnäytetyöprosessin aikana perehdyttiin tekijälle uuteen muotoilumenetelmään, jota käytettiin ruoka-ainepohjaisten biomuovien käytön järkevyyttä kyseenalaistavan viestin esittämiseksi. The objective of the thesis was to get acquainted with discursive and critical design methods and apply these methods to create a communicative design work. The most central objective was to present the chosen critical view using objects created for the purpose.
In addition to discursive and critical design methods, material-based design was implemented in designing and fabricating the objects using potato starch. The background of the criticism was studied and rationalized with the use of literary sources.
Three different scenarios were built and photographed using the discursive objects produced. During the thesis process, a new design method was familiarized and executed to communicate a criticism on the rationality of the use of food-based materials in the production of bioplastics.
Diskursiivisen ja kriittisen muotoilun menetelmien lisäksi opinnäytetyön toteuttamisessa käytettiin materiaalilähtöistä muotoilua perunatärkkelyksestä valmistettujen diskursiivisten esineiden suunnittelussa. Työn kritiikin taustoja ja perusteluja varten tutkittiin kritisoitavaa ilmiötä kirjallisia lähteitä käyttäen.
Lopputuloksena valmistettiin kolme kriittistä viestiä välittävää esityskuvaa, joiden rekvisiittana toimivat valmistetut diskursiiviset esineet. Opinnäytetyöprosessin aikana perehdyttiin tekijälle uuteen muotoilumenetelmään, jota käytettiin ruoka-ainepohjaisten biomuovien käytön järkevyyttä kyseenalaistavan viestin esittämiseksi.
In addition to discursive and critical design methods, material-based design was implemented in designing and fabricating the objects using potato starch. The background of the criticism was studied and rationalized with the use of literary sources.
Three different scenarios were built and photographed using the discursive objects produced. During the thesis process, a new design method was familiarized and executed to communicate a criticism on the rationality of the use of food-based materials in the production of bioplastics.