Konseptimuutoksen kannattavuus ja suunnittelu ravintola-alan yritykselle X
Pajari, Hanna-Mari (2020)
Pajari, Hanna-Mari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112223637
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112223637
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tutkii erään vantaalaisen ravintola-alan yrityksen konseptimuutoksen suunnittelua ja kannattavuutta. Työn tarkoituksena oli selvittää, onko suunniteltu konseptimuutos kannattava yrityksen pienimmän ravintolan osalta. Kannattavuuden lisäksi työ kattaa konseptimuutoksen mahdolliset vaikutukset asiakastyytyväisyyteen. Työn yhtenä osana oli myös konseptimuutoksen toteuttamisen suunnittelu. Suunnittelun pohjalta luotiin konseptimuutoksen projektisuunnitelma.
Esitellyt johtopäätökset sekä tulokset pohjautuvat työn teoriaosuuteen, yrityksen kirjanpitoon sekä tehtyihin haastatteluihin. Työtä varten haastateltiin yrityksen toimitusjohtajaa sekä hallituksen jäsentä. Työn merkittävin johtopäätös oli, että suunniteltua konseptimuutosta voidaan pitää kannattavana. Konseptimuutoksen kannattavuutta tukee sekä luotu ennuste vuodelle 2021 että teoriaosuuden pohjalta valitut kustannuslaskelman mittarit. Konseptimuutoksen mahdollistamat säästöt vuokratyövoimakustannuksissa ovat hyvin merkittäviä, ja niillä on suuri vaikutus ravintolan voittoihin. Kustannussäästöjen lisäksi konseptimuutoksella voidaan nähdä olevan suuri vaikutus asiakastyytyväisyyteen, sillä ruoan laadun vaihtelut saadaan tasattua ja henkilöstön vaihtuvuus minimoitua. Vuokratun työvoiman käytön lopettaminen lisää myös osaltaan asiakastyytyväisyyttä, sillä oman henkilökunnan kouluttaminen sijaistuksia varten takaa osaavan ja asiantuntevan asiakaspalvelun.
Konseptimuutos pystytään työn perusteella toteuttamaan projektina. Konseptimuutoksen toteutusta varten työssä laadittiin projektisuunnitelma, jonka avulla projekti saadaan toteutettua suunnitelman mukaan, ja sen avulla saavutetaan projektille asetetut tavoitteet. Projektisuunnitelman lisäksi konseptimuutoksessa onnistuminen edellyttää muutoksen jalkauttamista, jotta onnistutaan välttämään mahdollista muutosvastarintaa.
Tämän työn tuloksena syntyneet kannattavuuslaskelma sekä projektisuunnitelma ovat käyttökelpoisia, ja yritys aikoo ottaa ne käyttöön konseptimuutoksen toteutusta varten. Työn tulokset ovat erittäin arvokkaita yritykselle, sillä niiden avulla pystyttiin todistamaan, että nykyinen konsepti ei ole yrityksen pienimmän ravintolan osalta kannattava ja konseptimuutokselle on suuri tarve.
Esitellyt johtopäätökset sekä tulokset pohjautuvat työn teoriaosuuteen, yrityksen kirjanpitoon sekä tehtyihin haastatteluihin. Työtä varten haastateltiin yrityksen toimitusjohtajaa sekä hallituksen jäsentä. Työn merkittävin johtopäätös oli, että suunniteltua konseptimuutosta voidaan pitää kannattavana. Konseptimuutoksen kannattavuutta tukee sekä luotu ennuste vuodelle 2021 että teoriaosuuden pohjalta valitut kustannuslaskelman mittarit. Konseptimuutoksen mahdollistamat säästöt vuokratyövoimakustannuksissa ovat hyvin merkittäviä, ja niillä on suuri vaikutus ravintolan voittoihin. Kustannussäästöjen lisäksi konseptimuutoksella voidaan nähdä olevan suuri vaikutus asiakastyytyväisyyteen, sillä ruoan laadun vaihtelut saadaan tasattua ja henkilöstön vaihtuvuus minimoitua. Vuokratun työvoiman käytön lopettaminen lisää myös osaltaan asiakastyytyväisyyttä, sillä oman henkilökunnan kouluttaminen sijaistuksia varten takaa osaavan ja asiantuntevan asiakaspalvelun.
Konseptimuutos pystytään työn perusteella toteuttamaan projektina. Konseptimuutoksen toteutusta varten työssä laadittiin projektisuunnitelma, jonka avulla projekti saadaan toteutettua suunnitelman mukaan, ja sen avulla saavutetaan projektille asetetut tavoitteet. Projektisuunnitelman lisäksi konseptimuutoksessa onnistuminen edellyttää muutoksen jalkauttamista, jotta onnistutaan välttämään mahdollista muutosvastarintaa.
Tämän työn tuloksena syntyneet kannattavuuslaskelma sekä projektisuunnitelma ovat käyttökelpoisia, ja yritys aikoo ottaa ne käyttöön konseptimuutoksen toteutusta varten. Työn tulokset ovat erittäin arvokkaita yritykselle, sillä niiden avulla pystyttiin todistamaan, että nykyinen konsepti ei ole yrityksen pienimmän ravintolan osalta kannattava ja konseptimuutokselle on suuri tarve.