Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tunnusluvut
Arifi, Arif (2020)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020113025117
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020113025117
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö toteutettiin toimeksiantona Granlund Oy:lle. Insinöörityön aiheena olivat ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tunnusluvut, jotka pohjautuivat Mall of Triplan ja Ainoa kauppakeskuksen ammattikeittiöiden rasvanpoiston toteutuneisiin ilmamääriin. Insinöörityö rajattiin koskemaan vain näiden kohteiden ammattikeittiöitä ja annettuja ilmamääriä, jotka olivat saatavilla Granlund Oy:ltä.
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää erilaisten ravintolatyyppien epäpuhtauksien määriä, joista saatiin vertailutaulukko ilmanvaihdon tunnuslukuja varten. Työssä kuvattiin myös keittiöhuuvien toimintaa, mitoitusta ja niiden valmistajia sekä ohjeistuksia.
Työ suoritettiin pääosin kirjallisuustutkimuksena, jonka materiaalina käytettiin internet-lähteitä sekä kirjallisuutta. Työn toteutusta auttoi haastattelututkimus, jossa saatiin kokemusperäistä tietoa ammattikeittiöiden suunnittelusta ja keittiöhuuvista.
Insinöörityötä on tavoitteena hyödyntää uusien ammattikeittiöiden suunnittelussa, joissa tiedetään yleisesti ravintolatyypit. Tässä on otettava huomioon työn lähtötietoja ja niitä on vertailtava tulevaan suunnittelutehtävään. Insinöörityön lähtötiedot eivät kattaa täysin kaikkia ammattikeittiöitä vaan suurimmalta osin kauppakeskuksien päivittäisiä ravintoloita.
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää erilaisten ravintolatyyppien epäpuhtauksien määriä, joista saatiin vertailutaulukko ilmanvaihdon tunnuslukuja varten. Työssä kuvattiin myös keittiöhuuvien toimintaa, mitoitusta ja niiden valmistajia sekä ohjeistuksia.
Työ suoritettiin pääosin kirjallisuustutkimuksena, jonka materiaalina käytettiin internet-lähteitä sekä kirjallisuutta. Työn toteutusta auttoi haastattelututkimus, jossa saatiin kokemusperäistä tietoa ammattikeittiöiden suunnittelusta ja keittiöhuuvista.
Insinöörityötä on tavoitteena hyödyntää uusien ammattikeittiöiden suunnittelussa, joissa tiedetään yleisesti ravintolatyypit. Tässä on otettava huomioon työn lähtötietoja ja niitä on vertailtava tulevaan suunnittelutehtävään. Insinöörityön lähtötiedot eivät kattaa täysin kaikkia ammattikeittiöitä vaan suurimmalta osin kauppakeskuksien päivittäisiä ravintoloita.