Hietalahden luomutilan kehityssuunnitelma
Mustonen, Tapio (2020)
Mustonen, Tapio
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121728938
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121728938
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä on tarkoitus kehittää Hietalahden luomutilaa Sotkamossa, Kainuussa. Kehityssuunnitelmassa kuvataan luonnonmukaista perunanviljelyä tilalla ja kehitetään sitä. Tilalle suunnitellaan myös maatilamatkailupalveluja. Maaseutumatkailua tutkitaan siksi, että Kajaani ja varsinkin Vuokatti ovat turistikeskuksia, joihin voidaan myydä toimintaohjelmia.
Työssä arvioidaan myös ajankäyttöä varsinkin perunanviljelyssä. Nykyisellään perunanviljely ei ole kannattavaa kokoaikaisena työnä, mutta vie paljon aikaa sivutulonlähteeksi. Varsinkin perunan monivaihteinen käsittely vie aikaa. Työtä suunnittelemalla ja virtaviivaistamalla työnmäärä vähenee ja viljelystä tulee hyvä tulonlähde. Lisäksi arvioidaan esimerkiksi perunanviljelyn lisäämistä niin, että siitä tulisi päätulonlähde.
Perunanviljelyn pysyessä nykyisessä mittakaavassa ja pysyessä osa-aikaisena, lisätuloja voidaan saada kehittämällä erilaisia ohjelmapalveluita, joiden aiheena olisi tilan mailta ja lähialueelta saatu lähiruoka ja sen jalostus sekä muu ulkoilu ja virkistäytyminen.Tilalla on olemassa jo tietoa ja taitoa perunanviljelystä, mutta tuloksista ilmenee, että perunanviljelyä on mahdollista kehittää ja tehostaa. Maatilamatkailu ei ole tilalla aivan uusi asia, mutta sitä ei ole harjoitettu tulonlähteenä, vaan sen avulla on tavoiteltu näkyvyyttä tilan tuotteille kuten perunalle.
Tilan maantieteellinen sijainti, siltä avautuvat maisemat ja toimintaa mahdollistava ympäristö antaa hyvät mahdollisuudet toimintaohjelmien järjestämiselle ja myymiselle.Koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi ohjelmapalvelun järjestäminen ja sen taloudellinen kannattavuus ovat hyvin epävarmaa. Maatilamatkailuun liittyviä opinnäytetöitä on tehty vähän, mutta turismin lisääntyessä ja puhtaan luonnon ollessa Suomen voimavara-aihetta tulisi tukia enemmän. Maaseutumatkailua tulisi tutkia myös enemmän ja kehittää erilaisia vaihtoehtoja, joissa voidaan yhdistää suomalainen maaseutu ja matkailu.
Työssä arvioidaan myös ajankäyttöä varsinkin perunanviljelyssä. Nykyisellään perunanviljely ei ole kannattavaa kokoaikaisena työnä, mutta vie paljon aikaa sivutulonlähteeksi. Varsinkin perunan monivaihteinen käsittely vie aikaa. Työtä suunnittelemalla ja virtaviivaistamalla työnmäärä vähenee ja viljelystä tulee hyvä tulonlähde. Lisäksi arvioidaan esimerkiksi perunanviljelyn lisäämistä niin, että siitä tulisi päätulonlähde.
Perunanviljelyn pysyessä nykyisessä mittakaavassa ja pysyessä osa-aikaisena, lisätuloja voidaan saada kehittämällä erilaisia ohjelmapalveluita, joiden aiheena olisi tilan mailta ja lähialueelta saatu lähiruoka ja sen jalostus sekä muu ulkoilu ja virkistäytyminen.Tilalla on olemassa jo tietoa ja taitoa perunanviljelystä, mutta tuloksista ilmenee, että perunanviljelyä on mahdollista kehittää ja tehostaa. Maatilamatkailu ei ole tilalla aivan uusi asia, mutta sitä ei ole harjoitettu tulonlähteenä, vaan sen avulla on tavoiteltu näkyvyyttä tilan tuotteille kuten perunalle.
Tilan maantieteellinen sijainti, siltä avautuvat maisemat ja toimintaa mahdollistava ympäristö antaa hyvät mahdollisuudet toimintaohjelmien järjestämiselle ja myymiselle.Koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi ohjelmapalvelun järjestäminen ja sen taloudellinen kannattavuus ovat hyvin epävarmaa. Maatilamatkailuun liittyviä opinnäytetöitä on tehty vähän, mutta turismin lisääntyessä ja puhtaan luonnon ollessa Suomen voimavara-aihetta tulisi tukia enemmän. Maaseutumatkailua tulisi tutkia myös enemmän ja kehittää erilaisia vaihtoehtoja, joissa voidaan yhdistää suomalainen maaseutu ja matkailu.