Luomu Pohjois-Savossa-selvitys
Vartiainen, Susanna (2020)
Vartiainen, Susanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020122229913
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020122229913
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda informatiivinen ja visuaalisesti näyttävä esitysmateriaali Pohjois-Savon tämän hetkisestä luomutuotannon tilasta ja kysynnästä EkoCentrian tekemän kehittämistyön tueksi. Aikaisempi Pohjois-Savon luomutilanteesta kertova esitysmateriaali on koostettu vuonna 2016, joten esitysma-teriaalin päivittämiselle oli olemassa selkeä tarve. Päivitettyä esitysmateriaalia voi käyttää luennoilla ja we-binaareissa sekä jakaa internetin eri jakelukanavissa paikallisen luomutietoisuuden edistämiseksi.
Opinnäytetyön lähestymistapana oli konstruktiivinen tutkimus. Teoreettinen viitekehys pohjautui kestävän kehityksen ja luomun teoriaan. Tiedonkeruun menetelminä käytettiin dokumenttianalyysia ja kyselytutkimusta. Dokumenttianalyysin lähteinä käytettiin aiempia esitysmateriaaleja, asiantuntijoilta saatuja sähköpostiviestejä, Ruokaviraston, Luonnonvarakeskuksen ja Ely-keskuksen tilastotietoja sekä nettijulkaisuja. Paikallisille kulutta-jille suunnattu kysely luotiin Webropol-kyselytyökalulla. Kyselylinkkiä jaettiin Taste Savon ja EkoCentrian Fa-cebook-sivuilla sekä paikallisissa Facebook-ryhmissä.
Kyselytutkimuksen tulosten mukaan paikalliset kuluttajat toivoivat paikallisten luomutuotteiden olevan hinnoil-taan edullisempia, paremmin näytille aseteltuja, selkeämmin merkittyjä ja mainostetumpia. Kuluttajat olivat halukkaimpia ostamaan enemmän paikallisia luomuvihanneksia, -juureksia ja -marjoja. Kyselytutkimuksen tulokset myös viittasivat siihen, että luomu on haastava termi kuluttajille, mikä johti päätelmään, että luomu-tietoisuuden edistämisessä on vielä paljon tehtävää. Kyselytutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia, eikä niitä voi yleistää pienen otannan vuoksi.
Opinnäytetyön lähestymistapana oli konstruktiivinen tutkimus. Teoreettinen viitekehys pohjautui kestävän kehityksen ja luomun teoriaan. Tiedonkeruun menetelminä käytettiin dokumenttianalyysia ja kyselytutkimusta. Dokumenttianalyysin lähteinä käytettiin aiempia esitysmateriaaleja, asiantuntijoilta saatuja sähköpostiviestejä, Ruokaviraston, Luonnonvarakeskuksen ja Ely-keskuksen tilastotietoja sekä nettijulkaisuja. Paikallisille kulutta-jille suunnattu kysely luotiin Webropol-kyselytyökalulla. Kyselylinkkiä jaettiin Taste Savon ja EkoCentrian Fa-cebook-sivuilla sekä paikallisissa Facebook-ryhmissä.
Kyselytutkimuksen tulosten mukaan paikalliset kuluttajat toivoivat paikallisten luomutuotteiden olevan hinnoil-taan edullisempia, paremmin näytille aseteltuja, selkeämmin merkittyjä ja mainostetumpia. Kuluttajat olivat halukkaimpia ostamaan enemmän paikallisia luomuvihanneksia, -juureksia ja -marjoja. Kyselytutkimuksen tulokset myös viittasivat siihen, että luomu on haastava termi kuluttajille, mikä johti päätelmään, että luomu-tietoisuuden edistämisessä on vielä paljon tehtävää. Kyselytutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia, eikä niitä voi yleistää pienen otannan vuoksi.