Kotihoidon hoitajan ravitsemushoidon tukeminen - Hoitajan näkökulma : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Selenius, Tanja (2021)
Selenius, Tanja
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101181333
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101181333
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on kuvata kirjallisuusaineiston avulla, mitä tutkittua tietoa löytyy kotihoidon hoitajien ravitsemushoidon kokemuksista sekä, miten hoitajat ovat puuttuneet havaitsemiinsa ravitsemusongelmiin. Hyvä ravitsemus on keskeisessä asemassa, kun tarkastellaan ikääntyvän ihmisen terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Hyvän ravitsemuksen avulla kotona asuminen voi olla mahdollista pidempään. Ravitsemuksesta ja sen hoidosta tuotetaan jatkuvasti uutta tietoa ja sen toteuttamiseen annetaan valtakunnallisia suosituksia ja organisaatioiden sisäisiä ohjeistuksia henkilökunnalle. Kotihoidossa hoitajat huolehtivat ja avustavat päivittäin ikääntyneitä asiakkaita ravitsemushoidossa. He tarvitsevat ajankohtaisimman tiedon ravitsemushoidon toteuttamiseen. Opinnäytetyön tarkoituksena on saada tietoa hoitajien koulutusten, ohjeiden, opastuksen ja neuvonnan tarpeesta. Ravitsemushoidon tukemiseksi annetaan suositukset.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa kerättiin haku-jen avulla useasta tietokannasta, myös manuaalisia hakuja tehtiin. Mukaanotto ja poissulkukriteerien sekä laadun arvioinnin jälkeen, kirjallisuusaineistoksi valikoitui 3 tutkimusartikkelia, 1 väitöskirja ja 4 amk opinnäytetyötä. Aineiston analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysimenetelmällä.
Analyysitulosten mukaan hoitajat kuvailevat rooliansa asiakkaan kannustajana ja motivoijana nykyistä terveellisemmän ja monipuolisemman ruokavalion suuntaan. Tuloksissa nousi esille, että hoitajat kaipaavat lisäkoulutusta ikääntyneiden ravitsemushoitoon ja ravitsemustarpeisiin liittyen. Ravitsemustilan seurannassa hoitajat nostivat vahvasti esille asiakkaan havainnointi ja päivittäisen voinnin seurantaa. Hoitajat toivoivat nykyistä enemmän säännöllisyyttä seurantaan, joka koettiin olevan satunnaista. Myös selkeitä ohjeistuksia ravitsemuksen arvioinnin tekemiseen ja menetelmien käyttämiseen kaivattiin.
Hoitajat tarvitsevat koulutusta ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteistä ja ravitsemussuosituksista. Hoitajille voisi tarjota käytännönläheisiä vinkkejä ongelmien ratkaisuihin sekä selkeät ohjeet arviointien tekemiseen. Myös ravitsemusongelmien ennaltaehkäisyyn olisi syytä panostaa.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistoa kerättiin haku-jen avulla useasta tietokannasta, myös manuaalisia hakuja tehtiin. Mukaanotto ja poissulkukriteerien sekä laadun arvioinnin jälkeen, kirjallisuusaineistoksi valikoitui 3 tutkimusartikkelia, 1 väitöskirja ja 4 amk opinnäytetyötä. Aineiston analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysimenetelmällä.
Analyysitulosten mukaan hoitajat kuvailevat rooliansa asiakkaan kannustajana ja motivoijana nykyistä terveellisemmän ja monipuolisemman ruokavalion suuntaan. Tuloksissa nousi esille, että hoitajat kaipaavat lisäkoulutusta ikääntyneiden ravitsemushoitoon ja ravitsemustarpeisiin liittyen. Ravitsemustilan seurannassa hoitajat nostivat vahvasti esille asiakkaan havainnointi ja päivittäisen voinnin seurantaa. Hoitajat toivoivat nykyistä enemmän säännöllisyyttä seurantaan, joka koettiin olevan satunnaista. Myös selkeitä ohjeistuksia ravitsemuksen arvioinnin tekemiseen ja menetelmien käyttämiseen kaivattiin.
Hoitajat tarvitsevat koulutusta ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteistä ja ravitsemussuosituksista. Hoitajille voisi tarjota käytännönläheisiä vinkkejä ongelmien ratkaisuihin sekä selkeät ohjeet arviointien tekemiseen. Myös ravitsemusongelmien ennaltaehkäisyyn olisi syytä panostaa.