Henkilöstön kehittäminen Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa
Grundström, Kati (2011)
Lataukset:
Grundström, Kati
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120116766
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120116766
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena on perehtyä majoitus- ja ravitsemisalan opettajien osaamistarpeisiin ja osaamisen kehittämiseen; minkälaista osaamista ammatillisilta opettajilta vaaditaan nyt suhteessa elinkeinon tulevaisuuden tarpeisiin. Miten opettajat pitävät itsensä ajan tasalla, miten he pyrkivät kehittämään itseään jotta opiskelijat valmistuisivat tulevaisuuden kannalta kilpailukykyisin tiedoin ja taidoin. Työ on tehty Helsingin palvelualojen oppilaitoksen Helpan hotelli-, ravintola- ja cateringalan opettajien osaamisen kehittämiseksi asiantuntijuuden eri
osa-alueilla.
Yleisiä muutostekijöitä palvelualoilla ovat globalisaatio, teknologinen kehitys ja digitalisointi, verkostoituminen ja ikääntyminen. Tulevaisuuden työntekijätehtävissä tärkeintä on palveluosaaminen ja sen osa-alueista asiakaspalveluosaaminen ja asiakastarpeiden tunnistaminen ja – ennakointi. Tarvetta on myös myynti- ja markkinointitaitojen osaamiselle sekä liiketoimintaprosessin ymmärtämiselle. Itsensä johtamisen osaamisvaatimus korostuu. Kädentaidot, esteettinen osaaminen, muutosvalmius, tiimityötaidot ja yhteistyötaidot ovat nekin keskeisiä taitoja. Englanti, venäjä ja saksa ovat kieliä, joiden osaajia tarvitaan majoitus- ja ravitsemisalalla vuonna 2020.
Ammatillisen opettajan on hallittava asiantuntijuuden eri
osa-alueet laaja-alaisesti. Koulutusalalla asiantuntijuus jakautuu kehittämisosaamiseen, työyhteisöosaamiseen,
substanssiosaamiseen ja pedagogiseen osaamiseen. Opettajuus kehittyy elinikäisen oppimisen näkökulmasta, jolloin peruskoulutuksen jälkeen tapahtuu koko ajan omaehtoista itsensä, oman työn ja koko työyhteisön kehittämistä.
Tässä työssä on selvitetty Helsingin palvelualojen oppilaitoksen hotelli-, ravintola- ja cateringalan opettajille elokuussa 2011 tehdyn kyselyn avulla opettajien valmiuksia kohdata palvelualojen tulevaisuuden osaamishaasteet. Tehdyn selvityksen mukaan opettajien käsitys tulevaisuudessa tarvittavista asiantuntijavalmiuksista on samansuuntainen eri tutkimusten kanssa, mutta kehittäminen ei kuitenkaan pohjaudu koko oppilaitosta koskevaan suunnitelmaan eikä tulevaisuuden tutkimukseen.
osa-alueilla.
Yleisiä muutostekijöitä palvelualoilla ovat globalisaatio, teknologinen kehitys ja digitalisointi, verkostoituminen ja ikääntyminen. Tulevaisuuden työntekijätehtävissä tärkeintä on palveluosaaminen ja sen osa-alueista asiakaspalveluosaaminen ja asiakastarpeiden tunnistaminen ja – ennakointi. Tarvetta on myös myynti- ja markkinointitaitojen osaamiselle sekä liiketoimintaprosessin ymmärtämiselle. Itsensä johtamisen osaamisvaatimus korostuu. Kädentaidot, esteettinen osaaminen, muutosvalmius, tiimityötaidot ja yhteistyötaidot ovat nekin keskeisiä taitoja. Englanti, venäjä ja saksa ovat kieliä, joiden osaajia tarvitaan majoitus- ja ravitsemisalalla vuonna 2020.
Ammatillisen opettajan on hallittava asiantuntijuuden eri
osa-alueet laaja-alaisesti. Koulutusalalla asiantuntijuus jakautuu kehittämisosaamiseen, työyhteisöosaamiseen,
substanssiosaamiseen ja pedagogiseen osaamiseen. Opettajuus kehittyy elinikäisen oppimisen näkökulmasta, jolloin peruskoulutuksen jälkeen tapahtuu koko ajan omaehtoista itsensä, oman työn ja koko työyhteisön kehittämistä.
Tässä työssä on selvitetty Helsingin palvelualojen oppilaitoksen hotelli-, ravintola- ja cateringalan opettajille elokuussa 2011 tehdyn kyselyn avulla opettajien valmiuksia kohdata palvelualojen tulevaisuuden osaamishaasteet. Tehdyn selvityksen mukaan opettajien käsitys tulevaisuudessa tarvittavista asiantuntijavalmiuksista on samansuuntainen eri tutkimusten kanssa, mutta kehittäminen ei kuitenkaan pohjaudu koko oppilaitosta koskevaan suunnitelmaan eikä tulevaisuuden tutkimukseen.