Tuuppaamalla lihavuus laskuun: systemoitu kirjallisuuskatsaus
Anttila, Tiina (2021)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102062001
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202102062001
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli löytää vaikuttavia tuuppausmenetelmiä lihavuuden ja ylipainon ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena oli tuottaa tietoa tuuppausmenetelmistä ja hyödyntää sitä ylipainon ja lihavuuden ennaltaehkäisyohjelmissa. Ylipaino ja lihavuus ovat Suomessa ja maailmalla kasvava ongelma. Lihavuus aiheuttaa paljon liitännäissairauksia kuten 2 -tyypin diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Suomalaisista yli 30-vuotiaista miehistä on ylipainoisia tai lihavia noin 72 % ja naisista 63 %.
Opinnäytetyö toteutettiin systemoituna kirjallisuuskatsauksena. Tällä menetelmällä haluttiin tuottaa aiheesta tietoa mahdollisimman laajasti tiivistetyssä muodossa. Aineistoa haettiin kuudesta eri tietokannasta, jotka olivat PubMed, ProQuest Central, Cinahl Complete, Cochraine Library, Taylor & Francis Online ja ScienceDirect. Hakua rajattiin selkeiden mukaanotto- ja poissulkukriteereiden avulla ja ottamalla kirjallisuuskatsaukseen mukaan 2010-2020 julkaistuja tutkimuksia. Mukaan valittujen tutkimusartikkeleiden laatua arvioitiin JBI:n laadunarviointikriteereiden avulla. Lopulliseen kirjallisuuskatsaukseen hyväksyttiin 25 artikkelia. Kirjallisuuskatsauksessa käytettiin aineiston järjestämisen apuvälineenä laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysia.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että ylipainon ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä käytettyjä tuuppausmenetelmiä olivat ruokien ja juomien sijoittelu, ruoka-annoksiin liittyvät muutokset, kalori- ravinto- tai muiden arvojen merkitseminen ruokiin sekä sähköiset tuuppausmenetelmät virtuaalisen hahmon tai sähköpostiviestittelyn kautta. Tuuppausmenetelmien vaikutuksista muodostui yksi yläluokka, joka oli käytöksen muutos. Tuuppausmenetelmien vaikutuksia arvioitiin erilaisilla mittauksilla ja valintojen seurannalla. Käytöksen muutos oli kaikkia tutkimuskysymyksiä yhdistävä tekijä. 25 kirjallisuuskatsauksen artikkelista 20:ssa saatiin merkittäviä tuloksia tuuppausmenetelmillä. Tämä tarkoitti sitä, että tuuppaaminen onnistui 80 % tapauksista.
Johtopäätöksinä voidaan todeta, että tuuppaamisella pyritään vaikuttamaan siihen, että ihmiset valitsevat, syövät, juovat tai tekevät sitä, mikä heille on terveellisempää, ja usein se tarkoittaa sitä, että heidän tulee myös käyttäytyä eri tavalla kuin mihin ovat tottuneet. Tuuppausmenetelmillä voidaan näin myös vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ylipainon ja lihavuuden kehitykseen. Yhteiskunnan tulee puuttua suomalaisten ylipainoon ja tuuppausmenetelmien käytön kannustaminen on yksi tapa, jolla tätä voi tehdä. Tärkeää olisi saada useat eri toimijat tekemään yhteistyötä. Yhteistyöllä ja yhteisillä tavoitteilla voidaan vaikuttaa väestöön terveyttä edistävällä tavalla ja lisätä terveellisempien valintojen tekemistä.
Opinnäytetyö toteutettiin systemoituna kirjallisuuskatsauksena. Tällä menetelmällä haluttiin tuottaa aiheesta tietoa mahdollisimman laajasti tiivistetyssä muodossa. Aineistoa haettiin kuudesta eri tietokannasta, jotka olivat PubMed, ProQuest Central, Cinahl Complete, Cochraine Library, Taylor & Francis Online ja ScienceDirect. Hakua rajattiin selkeiden mukaanotto- ja poissulkukriteereiden avulla ja ottamalla kirjallisuuskatsaukseen mukaan 2010-2020 julkaistuja tutkimuksia. Mukaan valittujen tutkimusartikkeleiden laatua arvioitiin JBI:n laadunarviointikriteereiden avulla. Lopulliseen kirjallisuuskatsaukseen hyväksyttiin 25 artikkelia. Kirjallisuuskatsauksessa käytettiin aineiston järjestämisen apuvälineenä laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysia.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että ylipainon ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä käytettyjä tuuppausmenetelmiä olivat ruokien ja juomien sijoittelu, ruoka-annoksiin liittyvät muutokset, kalori- ravinto- tai muiden arvojen merkitseminen ruokiin sekä sähköiset tuuppausmenetelmät virtuaalisen hahmon tai sähköpostiviestittelyn kautta. Tuuppausmenetelmien vaikutuksista muodostui yksi yläluokka, joka oli käytöksen muutos. Tuuppausmenetelmien vaikutuksia arvioitiin erilaisilla mittauksilla ja valintojen seurannalla. Käytöksen muutos oli kaikkia tutkimuskysymyksiä yhdistävä tekijä. 25 kirjallisuuskatsauksen artikkelista 20:ssa saatiin merkittäviä tuloksia tuuppausmenetelmillä. Tämä tarkoitti sitä, että tuuppaaminen onnistui 80 % tapauksista.
Johtopäätöksinä voidaan todeta, että tuuppaamisella pyritään vaikuttamaan siihen, että ihmiset valitsevat, syövät, juovat tai tekevät sitä, mikä heille on terveellisempää, ja usein se tarkoittaa sitä, että heidän tulee myös käyttäytyä eri tavalla kuin mihin ovat tottuneet. Tuuppausmenetelmillä voidaan näin myös vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ylipainon ja lihavuuden kehitykseen. Yhteiskunnan tulee puuttua suomalaisten ylipainoon ja tuuppausmenetelmien käytön kannustaminen on yksi tapa, jolla tätä voi tehdä. Tärkeää olisi saada useat eri toimijat tekemään yhteistyötä. Yhteistyöllä ja yhteisillä tavoitteilla voidaan vaikuttaa väestöön terveyttä edistävällä tavalla ja lisätä terveellisempien valintojen tekemistä.