Tyypin 2 diabeteksen vaikutukset suun terveyteen : Verkkojulkaisu Puijon Diabetesyhdistys ry:n Internet-sivuille
Tölli, Sini-Mari; Räsänen, Henna (2012)
Tölli, Sini-Mari
Räsänen, Henna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204194715
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204194715
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Puijon Diabetesyhdistys ry:n kanssa, joka on toimialueensa diabeetikoiden etujärjestö. Kehittämistyön tuotoksena valmistui verkkojulkaisu Puijon Diabetesyhdistys ry:n uudistuville Internet-sivuille. Opinnäytetyön tavoitteena oli edistää tyypin 2 diabeetikoiden suun terveyttä tuottamalla verkkojulkaisu, korostaen suun terveyden hoitoa ja merkitystä perussairauden tukena. Puijon Diabetesyhdistys ry:n Internet-sivuilla ei ole aiemmin julkaistu materiaalia suun terveydestä.
Suomalaisista diabeetikoista noin 75 % sairastaa tyypin 2 diabetesta. Ennusteiden mukaan diabetesta sairastavien henkilöiden määrä Suomessa on jatkuvasti kasvussa. Diabeetikoilla suun alueen infektiot ovat tavallisempia ja tulehdukset paranevat hitaammin kuin ei-diabeetikoilla. Lisäksi suun sairaudet lisäävät tai edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista ja paranemista. Diabetesta sairastavien henkilöiden tulee kiinnittää erityistä huomiota suun terveydentilaan, sillä erityisesti huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes vaikuttaa negatiivisesti suun terveyteen. Tämän vuoksi opinnäytetyö on merkittävä diabeetikoiden suun terveyden edistämisessä.
Verkkojulkaisun sisällöksi valittiin diabeetikoiden suun terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavia osa-alueita: suun terveyden merkitys diabeetikoilla, hampaiden ja suun puhdistus, hammasproteesien puhdistus ja säilytys, kuiva suu, suun sieni-infektiot sekä ksylitolin terveysvaikutukset. Tässä opinnäytetyössä käsitellään suun terveyden edistämisen, suun terveyden hoidon ja merkityksen lisäksi kyselyn laatimista sekä verkkojulkaisun suunnittelua ja toteuttamista. Verkkojulkaisusta pyrittiin tekemään selkeä, helposti ymmärrettävä ja monipuolinen käyttämällä lyhyitä, ytimekkäitä kappaleita ja luetteloja sekä kirjoittamalla teksti niin, ettei se sisällä ammattikieltä.
Palautetta ja arviointia verkkojulkaisun sisällöstä ja toteutuksesta kerättiin suullisesti ennen julkaisuvaihetta opinnäytetyön yhteistyökumppanilta, jotta verkkojulkaisun sisältöä voitiin vielä muokata kohderyhmän tarpeita vastaavaksi. Lopullinen palaute ja arviointi pyydettiin kirjallisena Puijon Diabetesyhdistys ry:ltä sähköpostitse. Valmis verkkojulkaisu luovutettiin Puijon Diabetesyhdistys ry:lle vapaaseen käyttöön.
Opinnäytetyöprosessin aikana havaittiin mahdollisuuksia erilaisille jatko- ja kehitysideoille kuten verkkojulkaisun päivittäminen sekä sen käytettävyyden kartoitus kävijälaskurin avulla.
Suomalaisista diabeetikoista noin 75 % sairastaa tyypin 2 diabetesta. Ennusteiden mukaan diabetesta sairastavien henkilöiden määrä Suomessa on jatkuvasti kasvussa. Diabeetikoilla suun alueen infektiot ovat tavallisempia ja tulehdukset paranevat hitaammin kuin ei-diabeetikoilla. Lisäksi suun sairaudet lisäävät tai edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista ja paranemista. Diabetesta sairastavien henkilöiden tulee kiinnittää erityistä huomiota suun terveydentilaan, sillä erityisesti huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes vaikuttaa negatiivisesti suun terveyteen. Tämän vuoksi opinnäytetyö on merkittävä diabeetikoiden suun terveyden edistämisessä.
Verkkojulkaisun sisällöksi valittiin diabeetikoiden suun terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavia osa-alueita: suun terveyden merkitys diabeetikoilla, hampaiden ja suun puhdistus, hammasproteesien puhdistus ja säilytys, kuiva suu, suun sieni-infektiot sekä ksylitolin terveysvaikutukset. Tässä opinnäytetyössä käsitellään suun terveyden edistämisen, suun terveyden hoidon ja merkityksen lisäksi kyselyn laatimista sekä verkkojulkaisun suunnittelua ja toteuttamista. Verkkojulkaisusta pyrittiin tekemään selkeä, helposti ymmärrettävä ja monipuolinen käyttämällä lyhyitä, ytimekkäitä kappaleita ja luetteloja sekä kirjoittamalla teksti niin, ettei se sisällä ammattikieltä.
Palautetta ja arviointia verkkojulkaisun sisällöstä ja toteutuksesta kerättiin suullisesti ennen julkaisuvaihetta opinnäytetyön yhteistyökumppanilta, jotta verkkojulkaisun sisältöä voitiin vielä muokata kohderyhmän tarpeita vastaavaksi. Lopullinen palaute ja arviointi pyydettiin kirjallisena Puijon Diabetesyhdistys ry:ltä sähköpostitse. Valmis verkkojulkaisu luovutettiin Puijon Diabetesyhdistys ry:lle vapaaseen käyttöön.
Opinnäytetyöprosessin aikana havaittiin mahdollisuuksia erilaisille jatko- ja kehitysideoille kuten verkkojulkaisun päivittäminen sekä sen käytettävyyden kartoitus kävijälaskurin avulla.