Leivontakirjanen: väline ohjattuun ryhmätoimintaan
Samuli, Kaarin; Suominen, Anne (2012)
Samuli, Kaarin
Suominen, Anne
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204234855
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201204234855
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli leivontaryhmän ohjauksen kehittäminen tuottamalla väline ryhmänohjaukseen. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa leivontakirjanen, joka soveltuu iäkkäiden muistisairaiden leivontaryhmään sekä muille leivonnasta kiinnostuneille.
Opinnäytetyössä koottiin helppotekoiset leivontaohjeet selkeäksi ja helppolukuiseksi
kirjaseksi. Kirjasta elävöitettiin vanhoilla suomalaisilla sananlaskuilla. Yhdessä tekeminen ja sen kehittäminen ryhmätoiminnassa olivat keskeisiä lähtökohtia.
Tulokseksi saatiin, että leipominen ja yhdessä tekeminen vahvistaa osallisuutta ja
yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä antaaa osaamisen ja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi se antaa pysyvyyden kokemuksia, yhdessä jaettua naurua ja iloa eli toiminnan voimaa, joka tuo mielihyvää. Ikääntyvän muistisairaan kosketus ympäröivään elämään säilyy ja toiminta
suuntaa ajatukset pois omasta maailmasta ja sairauden tunnosta, vähentäen ahdistusta ja levottomuutta.
Leivontakirjasesta tuli tutkimuksen mukaan helppolukuinen ja selkeä. Kirjanen oli sisällöltään ja kieliasultaan helposti ymmärrettävä, ulkoasultaan tyylikäs ja rauhallinen, helposti
hahmotettavissa ja väritys sopiva. Fonttikoko oli selkeä ja sopiva. Sananlaskut elävöittivät kirjasta. Ne toimivat myös kirjasen käyttökelpoisuutta lisäävänä tekijänä.
Opinnäytetyön laajempi merkitys on se, että vanhustenkeskuksissa ja vanhainkodeissa leivontakirjasen avulla on mahdollista kehittää ohjattua ryhmätoimintaa. Johtopäätöksenä oli, että toimijuuden viitekehys antaa ajankohtaisen ja monipuolisen kuvan ohjattuun ryhmätoimintaan, joka edistää muistisairaiden ikääntyneiden aktiivisuutta ja ylläpitää toimintakykyä. Toimijuuden kautta voidaan tukea toimintakykyä ja elämänlaatua.
Opinnäytetyössä koottiin helppotekoiset leivontaohjeet selkeäksi ja helppolukuiseksi
kirjaseksi. Kirjasta elävöitettiin vanhoilla suomalaisilla sananlaskuilla. Yhdessä tekeminen ja sen kehittäminen ryhmätoiminnassa olivat keskeisiä lähtökohtia.
Tulokseksi saatiin, että leipominen ja yhdessä tekeminen vahvistaa osallisuutta ja
yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä antaaa osaamisen ja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi se antaa pysyvyyden kokemuksia, yhdessä jaettua naurua ja iloa eli toiminnan voimaa, joka tuo mielihyvää. Ikääntyvän muistisairaan kosketus ympäröivään elämään säilyy ja toiminta
suuntaa ajatukset pois omasta maailmasta ja sairauden tunnosta, vähentäen ahdistusta ja levottomuutta.
Leivontakirjasesta tuli tutkimuksen mukaan helppolukuinen ja selkeä. Kirjanen oli sisällöltään ja kieliasultaan helposti ymmärrettävä, ulkoasultaan tyylikäs ja rauhallinen, helposti
hahmotettavissa ja väritys sopiva. Fonttikoko oli selkeä ja sopiva. Sananlaskut elävöittivät kirjasta. Ne toimivat myös kirjasen käyttökelpoisuutta lisäävänä tekijänä.
Opinnäytetyön laajempi merkitys on se, että vanhustenkeskuksissa ja vanhainkodeissa leivontakirjasen avulla on mahdollista kehittää ohjattua ryhmätoimintaa. Johtopäätöksenä oli, että toimijuuden viitekehys antaa ajankohtaisen ja monipuolisen kuvan ohjattuun ryhmätoimintaan, joka edistää muistisairaiden ikääntyneiden aktiivisuutta ja ylläpitää toimintakykyä. Toimijuuden kautta voidaan tukea toimintakykyä ja elämänlaatua.