Vähähiilihydraattisen ruokavalion ja ravitsemussuositusten vertailua : Kirjallisuuskatsaus
Pietilä, Laura (2012)
Pietilä, Laura
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259904
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259904
Tiivistelmä
Nykyisessä ravitsemussuosituksessa 50–60 prosenttia ravinnosta tulisi olla hiilihyd-raatteja ja loput koostua proteiinista ja rasvasta. Tämän suosituksen mukaan painon-nousu riippuu energian kokonaismäärästä eikä niinkään hiilihydraattien kokonais-määrästä. Vähähiilihydraattisen ruokavalio-ajattelun mukaan nimenomaan hiilihyd-raattien syöminen on syy suomalaisten ylipainoon ja moniin terveysongelmiin. Vähä-hiilihydraattipitoisessa ruokavaliossa vähennetään hiilihydraatin määrää 5–45 pro-senttiin. Tämän ruokavalion mukaan runsas hiilihydraattien syönti nostaa verensoke-rin yli elimistön sietokyvyn sekä tekee verensokeritasapainossa elimistölle epäter-veellisiä notkahduksia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli vertailla vähähiilihydraattisen ruokavalion ja ravitsemussuositusten eroja. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui käsit-teitä vähähiilihydraattinen ruokavalio ja ravitsemussuositukset. Opinnäytetyön tavoit-teena oli tehdä kirjallisuuskatsaus, jota eri ammattiryhmät voivat työssään hyödyntää terveysneuvonnan ohessa ryhmä- ja yksilöohjauksessa.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Aineisto analysoitiin induk-tiivisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuskysymykset ohjasivat aineistonanalyysin tekemistä. Kirjallisuuslähteistö koostui pääosin erilaisista tutkimuksista, jotka esitte-levät vähähiilihydraattisen ruokavalion merkitystä terveyden kannalta. Tutkimusten hankinta toteutettiin linda-, pubmed- ja medic-tietokantojen kautta. Aineiston käsin-haku toteutettiin kirjastojen ja internetin kautta. Tiedonhaku rajattiin alkamaan vuo-desta 2006, koska haluttiin käyttää mahdollisimman tuoretta tutkimustietoa.
On osoitettu, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on vähintäänkin yhtä tehokas laih-dutuskeino kuin vähärasvainen ruokavalio. On todettu, että vähähiilihydraattisten ruokavalioiden pitkäaikaistulokset laihdutuksessa eivät eroa millään tavalla muilla ruokavalioilla saavutetuista tuloksista ja pitkäkestoisissa tutkimuksissa hiilihydraatti-en saanti alkaa vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa muistuttaa jopa normaalia suo-malaista ruokavaliota.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli vertailla vähähiilihydraattisen ruokavalion ja ravitsemussuositusten eroja. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui käsit-teitä vähähiilihydraattinen ruokavalio ja ravitsemussuositukset. Opinnäytetyön tavoit-teena oli tehdä kirjallisuuskatsaus, jota eri ammattiryhmät voivat työssään hyödyntää terveysneuvonnan ohessa ryhmä- ja yksilöohjauksessa.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Aineisto analysoitiin induk-tiivisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuskysymykset ohjasivat aineistonanalyysin tekemistä. Kirjallisuuslähteistö koostui pääosin erilaisista tutkimuksista, jotka esitte-levät vähähiilihydraattisen ruokavalion merkitystä terveyden kannalta. Tutkimusten hankinta toteutettiin linda-, pubmed- ja medic-tietokantojen kautta. Aineiston käsin-haku toteutettiin kirjastojen ja internetin kautta. Tiedonhaku rajattiin alkamaan vuo-desta 2006, koska haluttiin käyttää mahdollisimman tuoretta tutkimustietoa.
On osoitettu, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on vähintäänkin yhtä tehokas laih-dutuskeino kuin vähärasvainen ruokavalio. On todettu, että vähähiilihydraattisten ruokavalioiden pitkäaikaistulokset laihdutuksessa eivät eroa millään tavalla muilla ruokavalioilla saavutetuista tuloksista ja pitkäkestoisissa tutkimuksissa hiilihydraatti-en saanti alkaa vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa muistuttaa jopa normaalia suo-malaista ruokavaliota.